() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Amazon belooft zijn aandeelhouders niets

0 Comments
2058
04 feb 2015

Jeff Bezos, oprichter en ceo van Amazon.com, is een zeer eigenzinnig man. Hij laat zich weinig gelegen aan het welzijn van zijn medewerkers. Maar ook voor zijn aandeelhouders koestert hij geen diepe liefde. Er is maar een liefde in zijn leven, zo lijkt het en dat is Amazon.com. Dat is de eerste en nog steeds verreweg de grootste webwinkel van de wereld.

Voor Bezos gaan de belangen van zijn bedrijf voor elk ander belang. Dat uit zich in constant hoge investeringen om de slagkracht van het bedrijf te vergroten om zo de concurrentie op een afstand te houden. Of die investeringen ten nadele uitvallen van de aandeelhouders, interesseert hem geen zier. Die bruuske opstelling maakt hem zelfs populair!

Bij de presentatie van de cijfers over het 4de kwartaal 2014 was het weer zover. De cijfers vielen niet echt tegen met een omzet van $ 29,3 miljard en een winst van $ 214 miljoen. De omzet liet een groei zien van 15%, maar de winst daalde 10% ten opzichte van het gelijke kwartaal in 2013. In het 4de kwartaal van 2013 was er nog een winst van $ 239 miljoen. 

Over heel 2014 was het beeld nog schever. Hoewel de omzet over heel 2014 met maar liefst 20% steeg tot een bedrag van $ 88,9 miljard noteerde Amazon. Com over het hele jaar een verlies van $ 241 miljoen. 

De belangrijkste oorzaak voor de teleurstellende en instabiele winstontwikkeling zijn de hoge operationele kosten. Die stegen in het afgelopen kwartaal met 15% naar een bedrag van $ 28,7 miljard. In het kwartaal daarvoor waren ze met 20% nog sterker gestegen.

Al die investeringen zijn bedoeld om het bedrijf nog efficiënter te maken, maar ook om nieuwe markten aan te boren en om de concurrentie van het lijf te houden. Bezos wil nu voet aan de grond krijgen in de professionele markt en heeft daarvoor WorkMail geïntroduceerd. Dat is een combinatie van e-mail en zogeheten calendar services.

Amazon is niet het enige webbedrijf, dat bijna koortsachtig in de eigen infrastructuur en dienstenpakket investeert. Mark Zuckenberg van Facebook heeft analisten verteld, dat in 2015 de operationele kosten tussen 55% en 70% zullen stijgen. Bij Google stegen de kosten in 2014 ook al met 35%. Steeds is de boodschap dezelfde. Er moet geïnvesteerd worden in nieuwe technologieën en nieuwe markten. De onderliggende boodschap is ook duidelijk: het is nog steeds winner takes all. Wie verslapt of versaagt, ligt uit de wedren! 

Ondanks de magere winstcijfers over het 4de kwartaal reageerden beleggers enthousiast en de koers van het aandeel klom maar liefst 14%. Beleggers waren blijkbaar wel zeer opgelucht, dat Amazon na twee verlieslatende kwartalen voor de tweede keer in 2014 zwarte cijfers kom schrijven. Daar komt nog bij, dat de uitkomsten op zijn best in lijn met de verwachtingen van analisten waren of zelfs licht achter bleven. Ook de verwachtingen voor het 1ste kwartaal 2015 zijn allerminst van de bovenste plank. De omzet zal uitkomen op een bedrag van $ 20,9 miljard en $ 22,9 miljard. Analisten gingen uit van een bedrag van 23 miljard. De winstverwachting varieert van een verlies van $ 450 miljoen tot een winstje van $ 50 miljoen. Dat steekt schril af bij de winst van $ 149 miljoen in het eerste kwartaal van 2014.

Beleggers blijven blijkbaar onverminderd geloven in een toekomst van Amazon.com, waarbij marges eindelijk wat vetter worden. Zo vet in ieder geval dat ze een koerswinstverhouding van 65X rechtvaardigen. Analisten blijven die hoop voeden door steeds hogere koersdoelen af te geven. Het hoogste koersdoel is van Sanford C. Bernstein & Co. Dat bedraagt $ 450 voor 2015. Jeff Bezos heeft wat dat betreft beterschap beloofd. Hij zal in 2015 meer aandacht geven aan de marge-ontwikkeling. Het is maar zeer de vraag of hij die belofte gestand kan en wil doen. Het ligt eerder voor de hand dat hij beleggers tot meer geduld zal manen, zoals hij in het verleden zo vaak gedaan heeft!

0.0
Laatst gewijzigd op: woensdag 04 februari 2015 09:34
Related Articles: Analisten zijn somber over het eerste kwartaal van 2019 Anheuser-Busch InBev verliest snel zijn glans Amazon laat de markten beven Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst Inflatie? We zijn terug in pre-industriƫle tijden Microsoft en Amazon bepalen de economie van vandaag en morgen Vijf groeiaandelen die nog steeds koopwaardig zijn De oliemaatschappijen zijn nog lang niet uit de zorgen Goldman Sachs verliest zijn aura van onoverwinnelijkheid
amazon