De wetten van de zwaartekracht gelden voor alles en iedereen, zelfs voor een bedrijf als Apple. Het was in 2003 dat Apple voor het laatst een kwartaal kende waarin de winst daalde. Dit zou te wijten zijn aan hoge kosten voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Een kwartaal later introduceerde Apple de iTunes Store. Dat gaf een enorme impuls aan de verkoop van de iPod.
Na 51 kwartalen van groei en expansie moest Apple opnieuw een daling van omzet en winst incasseren. De daling hing al een tijdje in de lucht. Er waren twijfels of er alsmaar meer iPhones verkocht zouden kunnen worden en er was ook twijfel of de nieuwe producten de dalende belangstelling voor de iPhone wel zouden kunnen compenseren.
Het antwoord luidt vooralsnog nee. Daar komt nog bij, dat Apple serieuze problemen lijkt te hebben in China, de grootste afzetmarkt voor Apple na de Verenigde Staten. China is goed voor 25% van de omzet. Al in 2015 had ceo Cook zich zorgelijk over China uitgelaten. De economische ontwikkeling was duidelijk minder en Apple leek daar niet immuun voor. Het afgelopen kwartaal bevestigde dat de zorgen van Cook terecht waren. De omzet daalde maar liefst 26% en dat steekt schril af bij de groei-explosie van 70% of meer in het afgelopen boekjaar 2015.
Het is maar de vraag of Apple nog ooit zo hard zal groeien in China als in dat fameuze jaar. Het zal in ieder geval niet op zeer korte termijn gebeuren. Apple heeft al aangekondigd dat omzet en winst ook in het lopende kwartaal onder druk staan. De huidige situatie van stilstand en achteruitgang betekent wellicht de overgang naar een meer ‘normaal’ niveau van groei. Er zat trouwens al de klad in de groei tot de iPhone 6 in 2014 op de markt verscheen. Die doorbrak de vertraging. Zal de introductie van de nieuwe iPhone in september van dit jaar een gelijksoortig effect hebben? Het is nog maar de vraag en het is een prangende vraag. Het is onwaarschijnlijk dat China hier een handje zal helpen, gelet op de huidige situatie. Van innovaties als Apple Watch verwacht de markt weinig. Apple verdient veel aan zijn apps en aan zijn Web Services. Maar zullen inkomsten uit die hoek blijven groeien als de IPhone minder en minder verkoopt?
Er spelen nog meer factoren die een sta-in-de-weg zijn voor een hernieuwde groei-explosie van de iPhone en van Apple. Elke introductie van een nieuwe iPhone of smartphone in het algemeen beroert de consument minder en minder. Het enthousiasme is duidelijk aan het verflauwen. Dat heeft als gevolg dat steeds meer consumenten langer doen met hun huidige smartphone. Dat is iets waar ze zich bij Apple zorgen om moeten maken en niet alleen bij Apple. Een tweede factor van belang is de geleidelijke verzadiging van de markt voor smartphones. Dat betekent dat de aandacht van de consument geleidelijk zal verschuiven van de hardware naar de software, naar de apps en online services. Dat is minder het werkterrein van Apple dan van bedrijven als Facebook, Amazon.com en Google. Apple zal zichzelf sterk op dit terrein moeten ontwikkelen om te voorkomen dat zijn rol snel uitgespeeld raakt!
Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.