() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Brazilië dreigt zijn status als nummer één koffieproducent te verliezen

0 Comments
1747
07 apr 2017

Er is iets aan het veranderen in de Braziliaanse staat Espirito Santo. Tot voor kort was deze staat het Braziliaanse centrum voor de productie van robustakoffie. Die tijd lijkt voorbij. De regio wordt al enkele jaren geteisterd door aanhoudende droogte. Vooral 2016 was in dat opzicht een rampjaar met als gevolg dat oogsten steeds weer tegenvielen. In hun zoektocht naar aantrekkelijke alternatieven zijn de boeren van Espirito Santo uitgekomen bij peper. Die keuze voor peper is zeer begrijpelijk, want tussen 2009 en 2015 verdrievoudigde de prijs. Alleen al in 2015 groeide het areaal peperstruiken met 50% en nam de productie met meer dan 80% toe.

De uitbreiding van het peperareaal gaat echter nog amper ten koste van het areaal aan koffiestruiken. Dat is geen teken dat de problemen in de koffiesector voorbij zijn. De verwachte robusta-oogst voor dit jaar zal met 12,5 miljoen balen van 60 kilo niet veel groter zijn dan die van 2016. De reeks van jaren met tegenvallende oogsten begint duidelijk zijn tol te eisen. Brazilië krijgt meer en meer moeite om aan zijn verplichtingen op de exportmarkten te voldoen. In februari van dit jaar exporteerde het land 2,48 miljoen balen. Dat was het laagste getal voor februari in meer dan vier jaren en bijna 16% minder dan in dezelfde maand in 2016. De lagere uitkomsten zijn vooral het gevolg van een geringer aanbod van robusta-koffie. Het slinken van het aanbod is ook terug te zien in de prijsontwikkeling. De prijzen voor robusta naderen die van de hogere kwaliteitskoffie arabica, zoals blijkt uit bovenstaande grafiek.

De tegenvallende prestaties van de Braziliaanse koffiesector worden ook nog eens onderstreept door de sterke prestaties van de Vietnamezen. Die volgen de Brazilianen meestal op eerbiedige afstand, maar in februari brachten ze 2,44 miljoen balen naar de markt. Het lijkt maar een kwestie van tijd voordat Vietnam Brazilië van zijn troon stoot als de belangrijkste koffieproducent ter wereld. Cijfers over februari laten zien dat de totale productie van robusta die maand uitkwam op 9,62 miljoen balen. Dat is een daling van meer dan 50% ten opzichte van de maand daarvoor en van maar liefst meer dan 80% ten opzichte van een jaar eerder.

Het beeld voor de Braziliaanse koffie wordt er niet veel vrolijker op als we ook kijken naar de verwachtingen voor arabica. Rabobank denkt dat die oogst dit jaar met zeker 13% gaat dalen ten opzichte van die van 2016 en zal uitkomen op ongeveer 36,7 miljoen balen. Bij zijn sombere voorspelling wijst de bank er echter op dat het oogstjaar 2017/18 een zogeheten off-cycle jaar is. Traditiegetrouw volgt de Braziliaanse koffieoogst het patroon van een on-year/off-year cyclus. De daling is dit keer gelukkig minder erg dan normaal zo stelt de bank. Dit oogstjaar daalt de oogst met slechts met ruim 5 miljoen balen, in andere off-jaren kon de daling wel eens het dubbele bedragen. Het neemt allemaal niet weg dat de productiedaling komt op een moment dat voorraden onder druk staan. Dat is te merken aan de prijs. Bedroeg de prijs voor een pond arabica in het eerste kwartaal nog 142,50 dollarcent per pond, in het 2de kwartaal zal die waarschijnlijk stijgen naar 152 dollarcent. Er wordt bovendien gefluisterd dat boeren hun koffie langer vasthouden, omdat ze er rekening mee houden dat 2017/18 een off-year is. Door voorraden langer vast te houden willen ze optimaal van de moeilijke marktomstandigheden profiteren. Dat kun je ze moeilijk kwalijk nemen.

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Analisten zijn somber over het eerste kwartaal van 2019 Anheuser-Busch InBev verliest snel zijn glans Is Buy the dip nog wel een verantwoorde strategie? Waren er maar geen banken in Europa Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst Inflatie? We zijn terug in pre-industriële tijden Er bestaan geen beleggende Einsteins Vijf groeiaandelen die nog steeds koopwaardig zijn De oliemaatschappijen zijn nog lang niet uit de zorgen
koffie