() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

BRIC's hebben hun tijd gehad

0 Comments
2723
14 Aug 2015

In 2001, alweer 15 jaar geleden, introduceerde Jim O’ Neill van Goldman Sachs het acroniem BRIC’s. De letters vormden een samentrekking van Brazilië, Rusland, India en China. Volgens de strateeg zou de wereldeconomie fundamenteel gaan veranderen, waarbij een hoofdrol was weggelegd voor genoemde landen. Ze zouden de nieuwe motoren voor groei blijken, terwijl Europa en de Verenigde Staten een stapje terug zouden moeten doen.

Jim O’Neill heeft een vooruitziende blik gehad en jarenlang waren vooral China en Brazilië de lievelingen van Wall Street. Tussen 2002 – 2010 verviervoudigde de MSCI Emerging Markets index. Maar sindsdien is de fut eruit geraakt. De Index beweegt nog slechts naar rechts! De BRIC’s zijn niet langer engines of growth, maar zijn economisch in de versukkeling geraakt. Brazilië ondervindt nog dagelijks de negatieve effecten van de gedaalde prijzen voor commodities. De aanhoudende golf van corruptieschandalen verlamt politiek en economie. Rusland is in een zware recessie terechtgekomen door de economische boycot van de Westerse landen en de alsmaar dalende olieprijs! En dan China, deze economische grootmacht strijdt een zware strijd op meerdere fronten. De financiële markten dreigen te ontsporen en de eens zo vanzelfsprekende groei van 7% - 8% en meer lijkt voorgoed tot het verleden te behoren. Sterker nog, de groei en vooral de export zijn zo ver weggezakt, dat de centrale bank van China zelfs het wapen van de devaluatie heeft ingezet om de economie van nieuwe impulsen te voorzien.

De negatieve ontwikkelingen in de zogeheten BRIC’S staan symbool voor de gang van zaken bij de meeste Opkomende Landen. Er lijken zeven magere jaren aangebroken nu de BRIC’s het laten afweten en de groei in Europa nog steeds ondermaats is. Tot overmaat van ramp dreigt de Fed de rente te gaan verhogen. Dat heeft al tot een uitstroom van valuta’s gezorgd en de waarde van de nationale munt van de Opkomende Markten naar historische dieptepunten geduwd ten opzichte van de dollar.

De huidige problemen voor de Opkomende Markten laten zich in twee thema’s samenvatten. Het eerste thema is het rentebeleid van de Fed, waardoor geld nagenoeg gratis werd en beleggers op zoek gingen naar meer en beter rendement. Dat vonden ze in de Opkomende Markten. Het tweede thema heet China. Dit land fungeerde jarenlang als de motor die in andere landen de economie aanjoeg. Het Braziliaanse groeiwonder was feitelijk te danken aan de niet te stillen honger van China naar soft en hard commodities. Beide thema’s lijken nu uitgespeeld. De Fed gaat nog dit jaar de rente verhogen en beleggers en investeerders lopen nu al vooruit op deze beslissing door hun investeringen en beleggingen in de Opkomende Markten terug te draaien. Het Chinese groeiwonder lijkt definitief voorbij. Met de recente devaluatie maakt Peking duidelijk, dat het land alles zal doen om zijn positie op de exportmarkten te verdedigen en te verbeteren. Daarmee is de basis onder de groei van de Opkomende Markten komen te vervallen.

Natuurlijk zijn de Opkomende Markten in een betere conditie dan pakweg 20 jaar geleden. In de jaren negentig van de vorige eeuw was de weerbaarheid van landen als Mexico, Argentinië of Thailand een stuk minder. Een beetje tegenwind was al voldoende om deze landen omver te blazen. Nu is dat niet meer het geval. De meeste overheden zijn nu veel minder geneigd om veel schulden te maken om zo de economie aan te jagen. Die rol is nu weggelegd voor de bedrijven! Het is echter onmiskenbaar, dat de groei van de Opkomende Landen inclusief de BRIC’s de komende jaren gaat vertragen. Volgens het IMF zullen de Opkomende Landen ondanks de recessie in Brazilië en Rusland 4,2% groeien. Dat is een respectabel getal, maar het is slechts 0,9% sneller dan de verwachte groei van de wereldeconomie. Sinds 1999 was het verschil niet meer zo klein.

De glansperiode voor de BRIC’s en in hun kielzog de overige Opkomende Markten lijkt voorlopig voorbij. De verschuiving van het economisch zwaartepunt is minder ver gegaan dan aan het begin van deze eeuw verondersteld werd. Onderstaande grafiek laat dat haarfijn zien. De koersontwikkeling op de aandelenbeurzen in de ontwikkelde landen ziet er vandaag de dag veel aantrekkelijker uit dan de koersontwikkeling in de Opkomende Markten.

Beleggen is niet zonder risico, zeker wanneer dat gebeurt in min of meer exotische markten. Daar is vaak een diepgaande fundamentele kennis voor nodig. Die is bij de meeste beleggers niet of amper aanwezig. Beurshalte.nl probeert in deze leemte te voorzien. Als u lid wordt van Beurshalte, weet u zeker dat u regelmatig op de hoogte wordt gehouden. Weet u wat zo leuk is? Het lidmaatschap is gratis!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Vijf aandelen die de tand des tijds kunnen weerstaan Inflatie? We zijn terug in pre-industriƫle tijden Farmaceutische sector denkt opnieuw goud gevonden te hebben Vijf aandelen die u moet hebben in 2017 Monsterverbond Saoedi Arabiƫ en Rusland pakt tijdelijk goed uit OPEC en het International Energie Agentschap hebben botsende visies De kater komt altijd na het feest, ook voor oliemaatschappijen Er is teveel olie en dat blijft nog een tijdje zo Offshore-industrie gaat zwaar gebukt onder zware tijden
BRIC