() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Centrale bank Zwitserland koopt meer aandelen

0 Comments
2024
06 aug 2015

De Zwitserse centrale bank heeft haar belang in Amerikaanse bedrijven als Apple en Exxon Mobil verder uitgebreid, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Amerikaanse toezichthouder SEC. Op 30 juni had de centrale bank 9,4 miljoen aandelen van technologiebedrijf Apple op haar balans staan, een toename van 5,5% ten opzichte van de 8,9 miljoen aandelen die ze eerder op haar balans had staan. De positie in Exxon Mobil werd met 3,6% uitgebreid, terwijl het aantal aandelen in softwarebedrijf Microsoft met 4,8% groeide.

De Zwitserse centrale bank is de enige grote centrale bank die aandelen in haar portefeuille opneemt. Er zijn ook een aantal minder belangrijke centrale banken die op de beurs actief zijn en een deel van hun reserves in aandelen bewaren. Zwitserland heeft de afgelopen jaren een valutareserve van omgerekend 516 miljard francs (€482 miljard) opgebouwd, waarvan 17% wordt aangehouden in de vorm van een aandelenportefeuille.

Volgens statistieken van de Amerikaanse toezichthouder bezit de Zwitserse centrale bank aandelen in meer dan 2.500 verschillende beursgenoteerde ondernemingen, een portefeuille die eind juni een waarde had van $38,6 miljard. Een kwartaal eerder was deze aandelenportefeuille $37,5 miljard waard. In het jaarverslag van de Zwitserse centrale bank staat dat er in totaal meer dan 5.800 verschillende bedrijven in de aandelenportefeuille zitten. De centrale bank probeert zoveel mogelijk de bekende aandelenindices te volgen, maar weerhoudt zich van beleggingen in bedrijven die naar het oordeel van de centrale bank ‘onethisch’ zijn.

Valutareserve Zwitserland

De enorme valutareserve van Zwitserland is de ‘erfenis’ van het handhaven van een plafond voor de waarde van de Zwitserse franc tussen 2011 en begin dit jaar. Iedere keer als de munt teveel waard werd ten opzichte van de euro (wisselkoers beneden de 1,20 Fr per euro) intervenieerde de centrale bank door buitenlandse valuta te kopen met ‘nieuwe’ Zwitserse francs. Door de waardedaling van de euro ging dat met vele tientallen miljarden francs tegelijk.

Aangeboden door: MarketUpdate.nl

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Europese banken in het nauw Belastingverlaging in de VS goed nieuws voor aandelenmarkten Waren er maar geen banken in Europa Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Vijf aandelen die de tand des tijds kunnen weerstaan De vijf beste aandelen om de oliemarkt te bespelen Vijf aandelen die Wall Street volledig verkeerd beoordeeld heeft Vijf groeiaandelen die nog steeds koopwaardig zijn Meer indexfondsen dan aandelen Vijf aandelen die het de komende tien jaar gaan maken
Valuta