() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

De cementindustrie gaat nog verder consolideren

0 Comments
1775
10 apr 2014

Een van de zaken, waaraan je kunt aflezen, dat de wereldwijde economie vitaler wordt is het proces van M&A (fusie en overname). Wat dat betreft kent 2014 de beste start sinds 2007. In de eerste drie maanden van dit jaar werden M&A deals afgesloten met een totale waarde van € 554,3 miljard. De grootste 10 deals waren goed voor een derde van het totale bedrag. Ook zoiets is in geen jaren meer gezien.

Ook het tweede kwartaal van 2014 kent een veelbelovende start. Twee reuzen uit de cementindustrie, het Franse Lafarge en het Zwitserse Holcim, hebben bekend gemaakt serieus na te denken over een samengaan op basis van gelijkwaardigheid. Omdat het hier om twee spelers van wereldformaat gaat met een gezamenlijke omzet van $ 40 miljard en omdat het de cementindustrie betreft zal het geen gemakkelijk fusietraject worden. Antitrust autoriteiten in alle delen van de wereld zullen hun zegje willen doen. De cementindustrie wordt gedomineerd door slechts 5 bedrijven. Naast Holcim en Lafarge zijn dat HeidelbergCement, Cemex uit Mexico en ItalCement. Uit deze kleine cementwereld kringelt voortdurend de geur op van kartelvorming en prijsafspraken. Lafarge en Holcim zijn beiden onderwerp van onderzoek van de Europese Commissie. Ze worden verdacht van fraude en kartelvorming. Er lopen wereldwijd trouwens 11 onderzoeken naar vermeend onrechtmatig gedrag in de sector. Analisten denken dat onderzoek naar de fusie dit aantal kan verdubbelen.

Ondanks het vooruitzicht van een langdurig en moeizaam fusieproces lijken beide partijen ervan overtuigd dat dit de enige weg is naar een betere toekomst. Vooral in Europa lijkt er al weer enige jaren sprake van een structurele overcapaciteit. Mochten de autoriteiten instemmen met de fusie, dan lijkt het onvermijdelijk dat beide partijen uit concurrentieoverwegingen onderdelen van hun respectievelijke bedrijven zullen moeten afstoten. Dat zal waarschijnlijk op het Europese vasteland moeten gebeuren waar hun positie het meest dominant in Europa. Toevallig of niet, maar juist daar hebben beide partijen veel onderdelen waar ze toch al graag afscheid van willen nemen en dat vroeg of laat toch gebeurd zou zijn. De industrie zit al weer jaren in een proces van kostenverlaging zonder dat marges echt verbeteren. Diepere ingrepen lijken dan voor de hand te liggen om optimaal te kunnen profiteren van een mogelijk naderend herstel. Het zou kunnen gaan om desinvesteringen met een waarde van tenminste 10% van de gezamenlijke brutowinst. Dat was in 2013 een bedrag van € 8,7 miljard.

Dat er op niet al te lange termijn herstel moet komen lijkt overduidelijk. Wereldwijd zet het proces van urbanisatie onverdroten door en dat kan nu eenmaal niet zonder beton. Volgens the International Cement Review zal de vraag naar beton groeien van 1,2 miljard ton nu naar 2,7 miljard ton in 2040. In dat sommetje is China niet inbegrepen. Holcim en Lafarge willen uiteraard hier graag een graantje van meepikken, maar beide bedrijven gaan gebukt onder hoge schuldenlasten als gevolg van slechte marktomstandigheden in de VS en Europa, maar ook als gevolg van verkeerde overnames. Een voorbeeld daarvan is de overname voor € 8,8 miljard van Orascom Cement in 2007. Daardoor steeg de schuld naar en bedrag van € 17 miljard. Daar is nu nog € 10,3 miljard van over. De fusie zal het proces van desinvesteringen alleen maar noodzakelijkerwijs versnellen. 

Maar misschien zijn het niet alleen de bedrijven zelf die haast willen maken met het fusieproces, maar ook een aantal grote aandeelhouders, zoals de Egyptische Sawaris familie met een belang van 13,9% in Lafarge. Het kan zijn dat deze familie maar ook andere partijen hun belang te gelde willen maken. Ze hebben jaren genoegen moeten nemen met dividenduitkeringen, maar willen nu meer. Een fusie in combinatie met veel lagere schuldvolumes moet de koersen opstuwen en een verkoop zeer winstgevend maken. Wat dat betreft zijn die aandeelhouders op hun wenken bediend. Na het bekend worden van voornemens steeg de koers van Holcim met 6,9% en die van Lafarge met wel 8,9%.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: De olie gaat naar $ 40 per vat denkt Goldman Sachs Gaat Trump onbedoeld Europa een handje helpen? Gaat OPEC nu wel of niet minder olie oppompen? Gaat Piekolie alsnog voor problemen zorgen? Goud gaat weer 'boomen' Gaat de euro door de Brexit kopje onder? Gaat het Verenigd Koninkrijk in de uitverkoop? Adidas gaat weer schoenen maken in Duitsland met behulp van robots Offshore-industrie gaat zwaar gebukt onder zware tijden Gaat Shell zijn dividend uitkeren?
bouw