() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Er bestaan geen beleggende Einsteins

0 Comments
1370
05 jul 2017

 Hoe word je een succesvol belegger. Is het slim om het voorbeeld na te volgen van een slimme strategie bedacht door een uiterst succesvolle belegger, zoals Warren Buffet. Of is het beter je te verlaten op de wisdom of crowds? Je baseert je met andere woorden op de statistische analyses over een langere periode bijeen gebracht door de professionals in de sector. In de praktijk blijkt dat in beide gevallen de aanpak succesvol kan genereren over een langere periode. Maar het succes blijft niet voortduren. Wie trouwens niet bereid is om zich echt te verdiepen in de raadselachtige wereld van het beleggen, kan misschien maar het best een tracker kopen. Die volgt de markt, maar je weet zeker dat de tracker de markt nooit zal verslaan.

Welke richting moet de ambitieuze belegger inslaan als hij succesvol wil worden en blijven. Moet hij op zoek gaan naar de Einsteins in beleggersland of juist vertrouwen op de wisdom of crowds. Voor alle duidelijkheid: Einstein opereerde niet in het luchtledige. In de jaren dat hij zijn beroemde relativiteitstheorie formuleerde, bewoog zijn wetenschappelijke omgeving zich al in die richting. Dat wil zeggen, dat groepen wetenschappers die hun kennis en ervaring delen op den duur het genie, dat alleen opereert, zullen voorbij streven.

Zoals al opgemerkt, vervult Warren Buffett voor velen de rol van beleggingsgoeroe. Door zijn handelen na te volgen zijn sommige beleggers redelijk succesvol gebleken. Andere beleggers zijn gevoelig voor, oneerbiedig gezegd, de beleggingswaan van de dag, zoals smart bèta. Dit is de uitkomst van veel gemeenschappelijk onderzoek doen en niet het werk van een nerdachtig genie. 

Juist omdat Buffet waarschijnlijk de bekende uitzondering op de regel is, heeft hij zijn bewonderaars ervoor gewaarschuwd hem niet blindelings na te volgen. Die waarschuwing lijkt in de praktijk terecht. Navolgers van de goeroe zijn erop gespitst na te volgen. Ze zijn geneigd veranderingen in zijn portfolio na te volgen zonder zich af te vragen waarom Buffett wijzigingen in zijn portfolio aanbracht en op welk moment hij dat deed. Het resultaat is dat zijn fans als het ware tegen elkaar gaan opbieden. De koersen van de nieuwe aandelen in de portfolio van Buffett stijgen op de eerste dag van verplichte kwartaalmelding bij de Securities & Exchange Commission met gemiddeld 4%. Dat is veel! Anderzijds, onderzoek over de periode 1976 – 2007 laat zien, dat de aanpak van Buffett over deze lange periode tot een outperformance leidde van 10% per jaar. Moeten we dan toch maar allemaal Buffet gaan navolgen. Dat is misschien toch de verkeerde aanpak. Ook Warren Buffett is maar een mens en zijn successen zijn de laatste jaren duidelijk minder. Het is blijkbaar moeilijk om steeds maar weer opnieuw briljante ideeën te spuien.

Is het dan uiteindelijk toch beter te leunen op de wisdom of crowds. Deze strategieën zijn gebaseerd op gemeenschappelijk onderzoek, waarbij de professionals aangeven wat ze doen en waarom ze iets doen. Ook aan deze werkwijze zitten haken en ogen. Onderzoek laat zien dat de effectiviteit van deze beleggings strategieën minder worden nadat ze eenmaal aan het grote publiek zijn gepresenteerd. Wel bleven deze strategieën in staat de markt te verslaan, maar het succes daalde met maar liefst 50% nadat de aanpak was gepubliceerd.

Wat kan de ambitieuze belegger nu doen? Het antwoord is even simpel als teleurstellend. Doe je huiswerk en verdiep je in de resultaten van het statistisch onderzoek. Sta ook open voor menselijke intuïtie, zeker als het de intuïtie van een erkende goeroe betreft. Doe dit in het besef dat er geen Steen der Wijzen bestaat. Geen enkele strategie verslaat de markt voor de eeuwigheid! Maar dat wisten we natuurlijk allang!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: woensdag 05 juli 2017 16:46
Related Articles: Waren er maar geen banken in Europa Daling olieprijs is geen incident Vijf aandelen waarover u zich in 2017 geen zorgen hoeft te maken Goud-ETF is geen goud Beleggingsresultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst Groei is geen vanzelfsprekendheid Daimler heeft geen last van Volkswagen, laat staan van China Banken verliezen een deel van hun bestaansrecht Vijf aandelen waar u geen omkijken naar heeft - Deel 2 Vijf aandelen waar u geen omkijken naar heeft (deel 1)
Belegger Strategie