() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Goldman Sachs maant tot voorzichtigheid

0 Comments
2627
17 mrt 2017

Het lijkt erop alsof de aandelenkoersen alleen nog maar omhoog kunnen. Na een wat moeizame start van het jaar hebben beleggers weer moed gekregen, omdat macro-economische data verbeteren en ook de werkloosheid in de VS en eveneens in Europa aan het dalen is. In de VS bewegen de zogeheten jobless claims zich op het laagste niveau in meer dan 40 jaar. 

Voor de bankiers van Goldman Sachs zijn dat voldoende redenen om zich eens achter de oren te krabben. Ze zijn bang dat het huidig momentum op korte termijn gaat pieken terwijl een agressieve Fed een begin lijkt gemaakt te hebben met een reeks van renteverhogingen in2017. Een cyclus die dreigt aan dynamiek te verliezen heeft als gevolg dat aandelen kwetsbaarder worden juist voor renteverhogingen en voor negatieve uitkomsten van bijvoorbeeld verkiezingen in Europa of tegenvallende ontwikkelingen in China.

De strategen van de bank hebben daarom hun outlook voor aandelen verlaagd naar neutraal. Ze blijven overwogen in cash en onderwogen in obligaties. Ze stellen zich verder op het standpunt, dat de huidige waarderingen voor aandelen gebaseerd zijn op zeer lage bond yields, maar dat hier gevaar dreigt in de vorm van een versnellende inflatie. Het moment nadert aldus de strategen dat het herstel van de dividendrendementen een rem zet op aandelen. In Europa en Japan kan dit nog wel even duren, maar in de VS ligt dat gevaar nu al op de loer.

De bankiers concluderen dat beleggers de komende tijd voorzichtig moeten zijn met Amerikaanse aandelen, maar dat de stijgende rente in de VS juist een steuntje in de rug betekent voor Europa en Japan. Mochten de Europese verkiezingen in Europa en met name in de VS positief uitpakken, dan is een zogeheten relief rally een reële mogelijkheid.

Goldman Sachs staat niet alleen in zijn bezorgde kijk op de ontwikkelingen op de internationale beurzen. De hoogleraar Robert Shiller heeft ook zo zijn bedenkingen bij de huidige koersexplosies. Hij wijst daarbij op parallellen met omstandigheden die leidden tot de Internetcrisis van 2000 – 2002. Toen had iedereen er de mond van vol, dat een nieuwe tijd dankzij grote sprongen voorwaarts in de Informatietechnologie aangebroken was. Oude waarden en waarderingen zouden er niet meer toedoen. Het bleek een hard ontwaken uit deze droom. Volgen Shiller denken de markten schijnbaar opnieuw dat er

Nieuw tijdperk is aangebroken. Dit keer heet de ‘gamechanger’ Donald Trump. Die zal een beleid inzetten bedoeld om het bedrijfsleven in de watten te leggen. Van dit beleid is helemaal niets te merken. In het Witte Huis overheerst voorlopig de wanorde en wereldwijd neemt de onrust over het uitblijven van een duidelijk beleid in de VS toe. De financiële sector lijkt echter blind en doof voor deze wereldwijde onzekerheid, zoals blijkt uit onderstaande grafiek. De VIX index als maatstaf voor volatiliteit blijft maar dalen en koersen blijven maar stijgen.

Uiteraard deelt niet iedereen de opvattingen van Robert Shiller, dat de huidige koersexplosie op los zand is gebouwd. Volgens sommige commentatoren is de huidige rally eenvoudigweg niet te danken aan Trump, maar veeleer aan de toenemende gezondheid van de Amerikaanse economie en die van het bedrijfsleven. In dit licht bezien is het niet vreemd dat op de internationale beurzen record na record wordt gebroken. Los daarvan, de financiële wereld lijkt een beetje immuun geworden voor alle voorspellingen van naderend onheil. Zo heeft Europa ondanks al het gesomber de financiële crisis overleefd. Ook de gevolgen van de Brexit waren niet zo rampzalig als menigeen had voorspeld. En dan speelt nog een factor een rol. Mocht het onverhoopt misgaan, dan zijn er altijd nog de centrale banken om een reddingsboei toe te werpen.

Voor Robert Shiller zijn dit soort argumenten lood om oud ijzer. Hij koopt niet langer Amerikaanse aandelen, maar kiest voor Europa en Azië. Ter rechtvaardiging van zijn standpunt wijst hij op de ontwikkeling van de Koers-winstverhouding van de S&P 500. Die ligt nog steeds 30% onder die van de dotcom crisis, maar wel bijna op het niveau aan de vooravond van de crash van 1929!

 

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: dinsdag 30 november -1 00:00
Related Articles: De olie gaat naar $ 40 per vat denkt Goldman Sachs Goldman Sachs verliest zijn aura van onoverwinnelijkheid Tips van Goldman Sachs voor 2017 Goldman Sachs is terughoudend over aandelen Goldman Sachs voorziet een derde crisis Goldman Sachs zegt nee tegen beleggen in soft commodities. Verstandig?
Goldman Sachs