() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Griekenland moet nu zijn kansen pakken!

0 Comments
2183
17 apr 2014

De eerste Griekse staatslening in vier jaar tijd is een enorm succes geworden. De Grieken wilden € 3 miljard ophalen, maar beleggers schreven in voor een bedrag van € 21 miljard. Daardoor kon de rente voor deze vijfjaars obligatielening tot onder 5% dalen. Stelt dit enorme succes de Grieken in staat om eindelijk een streep te zetten door hun enorme (buitenlandse) schuldenlast? Die vraag stelde de vermaarde columnist Wolfgang Münchau zich in zijn lijfblad the Financial Times.

Voor Münchau is het duidelijk. Ja, de Grieken moeten van de gelegenheid gebruik maken. Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis zijn ze daar ook echt toe in staat. De Grieken genieten dit jaar een zogeheten primair overschot. Dat betekent dat ze geld overhouden zolang ze niet hoeven af te lossen. Dat primaire overschot bedraagt dit jaar 2,7% van het Bruto Nationaal Product (BNP) en zal in 2015 naar schatting boven 4% uitkomen. Bovendien hebben ze dankzij een keihard binnenlands bezuinigingsbeleid een overschot op de lopende rekening van de overheid. Ze exporteren meer dan ze importeren. Ten slotte heeft de obligatie emissie bewezen dat de Grieken niet langer afhankelijk zijn van buitenlandse beleggers.

Dat is het goede nieuws, maar dat moet je koppelen aan een zee van slecht nieuws. Griekenland verkeert nu al zes jaar in een ernstige economische crisis en het is nog maar de vraag of de bodem al bereikt is. Statistieken schilderen een uiterst somber beeld. Sinds 2008 is de economie met 23,5% gekrompen en zijn de investeringen met bijna 60% omlaag getuimeld. De werkloosheid bedraagt bijna 27%, maar de jeugdwerkloosheid is boven 60% uitgestegen. De kredietverlening aan het bedrijfsleven is in februari van dit jaar op jaarbasis opnieuw met meer dan 5% gedaald. Ongeveer 38% van alle uitstaande leningen van banken valt onder de noemer dubieus. Het bedrag aan deposito’s toevertrouwd aan banken blijft maar dalen.

Die cijfers liegen er niet om, maar achter deze kille statistieken gaat ook nog een wereld van menselijk leed schuilt, aldus Münchau. Hij geeft daarvan enkele pijnlijk treffende voorbeelden. Van de 2,8 miljoen huishoudens, die Griekenland telt, kunnen 2,3 miljoen hun schulden niet afbetalen. Voor bijna 50% van alle gezinnen en families is het pensioen de voornaamste bron van inkomsten. En wat dacht u van deze: 3,5 miljoen werkenden moeten 4,7 miljoen werklozen en inactieven ondersteunen. De Griekse economie is niet meer in recessie, maar is gewoon totaal ingestort. Tot die sombere conclusie komt de columnist

Volgens de financiële wereld en de belegger daarentegen is Griekenland uit de recessie. Het land is het schoolvoorbeeld van een ongekende ommekeer ten goede. Het bewijs van al dat optimisme is uiteraard het gememoreerde succes van de recente obligatie emissie. Toch kun je bij dat succes vraagtekens zetten. De aantrekkingskracht van deze lening school in het mooie rendement van 5,25% voor de obligatiebelegger en het profiel van de officiële staatschuld van het land. Die is voor 80% in handen van de lidstaten van de eurozone en het IMF. Griekenland hoeft pas in 2023 te gaan aflossen. Tot die datum zit het wel goed met de solvabiliteit van het land. Die is immers gegarandeerd door u en mij. Maar voor de langere termijn is die solvabiliteit allesbehalve gegarandeerd. De schuldenlast bedraagt na 2023 nog steeds bijna 180% van het Bruto Nationaal Product. Feitelijk is die schuldenlast onhoudbaar en is het ten eeuwige dage een sta-in-de-weg voor een sterk herstel van de investeringen.

Alles pleit ervoor, dat crediteurenlanden die schuld geheel of gedeeltelijk gaan kwijtschelden. Maar die crediteuren willen daar absoluut niets van weten. Voor Münchau is het duidelijk, dat de Grieken nu de kans hebben het initiatief naar zich toe te trekken en zelf de buitenlandse schulden niet meer erkennen. Zoals gezegd, hoeven ze niet echt meer aan de leiband van het buitenland te lopen. Dan moeten ze ook wel de euro afschaffen en met een eigen munt op de proppen komen. Die gaat onmiddellijk onderuit, waardoor het competitief vermogen van Griekenland scherp verbetert. Internationale beleggers zullen in eerste instantie gruwen van dit Griekse beleid, maar dat zal niet lang duren. Door het schrappen van de schuld en de daarop volgende maatregelen zal de Griekse economie in eerste instantie versneld verder verslechteren. De val zal hevig, maar kort zijn waarna het herstel intreedt. Vanaf dat moment is Griekenland weer interessant voor investeerder en beleggers.

Het is niet waarschijnlijk, dat de Grieken bovenstaand scenario zullen opvolgen. Ze zullen liever binnen de eurozone blijven. Dat neemt echter niet weg, dat het bijzonder aantrekkelijk kan zijn om er eens goed en diep over na te denken!

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Analisten zijn somber over het eerste kwartaal van 2019 Anheuser-Busch InBev verliest snel zijn glans Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst Inflatie? We zijn terug in pre-industriële tijden Vijf groeiaandelen die nog steeds koopwaardig zijn De oliemaatschappijen zijn nog lang niet uit de zorgen Goldman Sachs verliest zijn aura van onoverwinnelijkheid Brazilië dreigt zijn status als nummer één koffieproducent te verliezen Dividend Masterclass: kansen met dividend aandelen en opties
Griekenland

No Comments Yet...

Leave a reply

Your email address will not be published.