() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Het internet voor de Industrie krijgt snel vorm

0 Comments
2297
29 apr 2016

Tijdens de beroemde Hannover Messe heeft Satya Nadella een nieuw werkterrein voor Microsoft onthuld. Dat werkterrein luistert naar the Industrial Internet of Things. Nu al produceren auto’s, vliegtuigen en noem maar op karrevrachten aan data. Daar gebeurt nu nog nagenoeg niks mee. Het is de bedoeling van Microsoft en andere software bedrijven, die data te gaan gebruiken om intelligente systemen te bouwen.

Wat Satya aankondigde was het lang verbeide samengaan van industrie en IT. Deze partijen willen allemaal een cloud-based platform bouwen met talloze applicaties die al die data verwerken van verbonden systemen. De uiteindelijke doelstelling van the Industrial Internet of Things is om van gerichte analyses meer voorspellend vermogen te ontwikkelen. Dat betekent een betere en doeltreffender controle en lagere kosten. Het kan hopelijk ook resulteren in nieuwe bronnen van inkomsten door de verkoop van hardware te koppelen aan een betere dienstverlening.

Nu de toegevoegde waarde van industriële producten meer en meer verschuift van de hardware naar de software, denken veel industriële giganten dat het de hoogste tijd is om een eigen software strategie te ontwikkelen. Een van die reuzen is General Electric. Het bedrijf heeft becijferd dat de markt voor the Industrial Internet of Things tegen 2020 een waarde kan hebben van $ 225 miljard. Dat is simpelweg teveel om weg te geven aan software bedrijven als Microsoft. Met die $ 225 miljard is het groter dan de Internet of Things voor de consument. Die heeft in 2020 een geschatte waarde van $ 170 miljard.

Volgens GE zal pakweg $ 100 miljard naar een kleine groep bedrijven gaan, die in staat is om de centrale platforms voor het Internet te bouwen. Dat betekent dat zij software kunnen ontwikkelen die de data verzamelt en combineert. Zodoende ontstaat een basis, waarop weer nieuwe applicaties kunnen gebouwd worden. Die basis kan ook functioneren als etalage waar ontwikkelaars hun vaardigheden kunnen showen aan een industrieel product.

Dat publiek zal bestaan uit bedrijven die asset-intensief zijn zoals energiecentrales, mijnen en industriële bedrijven, zoals autofabrikanten.

Het vorm krijgen van deze nieuwe markt gaat niet ongemerkt voorbij aan de softwarewereld. Investeringen in bedrijven die zich bezighouden met the Industrial Internet of Things zijn het afgelopen jaar gestegen met maar liefst 76% tot een bedrag van meer dan $ 1 miljard.

Een deel van dat geld is gestroomd naar start-up bedrijfjes die allemaal een platform willen bouwen in plaats van softwareapplicaties. Dat lijkt een riskante aangelegenheid, omdat het een markt zal zijn die snel zal consolideren. Zoals gezegd, zijn ze bij GE ervan overtuigd dat  er maar ruimte is voor een bepekt aantal spelers. Ze verwijzen daarbij naar de gang van zaken bij mobile computing en cloud computing. Ook hier is een beperkt aantal spelers overgebleven. Zo domineren Amazon en Microsoft de wereld van the Cloud.

General Electric is voornemens om een rol à la Amazon voor the Industrial Internet of Things te spelen. Het is de bedoeling dat het bedrijf technologie gaat ontwikkelen, waar ook andere bedrijven van kunnen profiteren. Of het een succes wordt, valt nog te bezien. Het Predix softwareplatform is in ieder geval in de lucht en wacht op de eerste klanten. GE krijgt concurrentie van  softwarebedrijven als het eerder genoemde Microsoft en Amazon.com. Die hebben weliswaar niet zo veel kennis van industrie, maar weer wel van software voor analyses. Ze hopen die te kunnen aanpassen aan de eisen van het industriële Internet. Het is ook heel goed mogelijk dat een industrieel onderneming als General Electric de krachten gaat bundelen om zo beter in staat te zijn deze nieuwe markt naar de eigen hand te zetten. Dat het een hard gevecht gaat worden, is nu al duidelijk. De financiële belangen zijn immers immens!

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

0.0
Laatst gewijzigd op: dinsdag 30 november -1 00:00
Related Articles: De cost gaet voor de baet uyt Anheuser-Busch InBev verliest snel zijn glans Vijf waarschuwingssignalen voor stress op de financiƫle markten De robot is de panacee voor Japans demografische problemen Belastingverlaging in de VS goed nieuws voor aandelenmarkten Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Het succes van de elektrische auto is vitaal voor de koperprijs Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Is het gedaan met de Duitse automobielindustrie? Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst
internet