() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Kenneth Rogoff: "Centrale banken moeten goud kopen"

0 Comments
3138
04 mei 2016

Harvard econoom Kenneth Rogoff schrijft in een nieuw opiniestuk op Project-Syndicate dat centrale banken van opkomende landen meer goud moeten kopen. Hij merkt op dat economieën als China, Rusland en India nog steeds relatief weinig edelmetaal hebben in ver houding tot hun totale reserves, terwijl er steeds meer reden is om goud te kopen.

Opkomende landen houden grote valutareserves aan, zodat ze minder kwetsbaar zijn voor een valutacrisis. Met dollarreserves kunnen landen hun import blijven betalen en zijn ze in staat de waarde van hun munt te verdedigen in een valutacrisis. Daarom kopen zij nog steeds veel staatsobligaties van rijke landen, ook al leveren die vrijwel geen rente meer op.

De onbalans tussen vraag en aanbod van staatsobligaties is zo groot dat veel kortlopende staatsobligaties nu al een negatieve rente hebben. In plaats van nog meer valutareserves op te stapelen moeten centrale banken volgens econoom Rogoff meer goud kopen. Dat heeft als bijkomend voordeel dat de goudprijs hierdoor zal gaan stijgen, waardoor de waarde van de goudvoorraden van alle centrale banken toeneemt.

Goud kopen als alternatieve reserve

Rogoff zegt in zijn opiniestuk dat goud een zeer geschikte reserve is voor centrale banken, omdat het over de lange termijn gezien een zeer laag risico heeft. Het levert weliswaar geen rente op, maar dat krijg je ook al niet meer op kortlopende staatsobligaties.

Het wereldwijde aanbod van goud is beperkt, maar dat geldt niet voor de prijs. Bij een hogere goudprijs kan veel meer vermogen in deze veilige haven geparkeerd worden. Daarmee wordt de onbalans tussen vraag en aanbod van veilige havens – die we nu zien in de extreem lage rente – in één keer verholpen, aldus de Harvard econoom.

Herwaardering goud

Het is opmerkelijk dat steeds meer grote namen beginnen te schrijven over het goud van centrale banken. Onlangs schreef Harley Bassman van obligatiebelegger ook al een stuk over het herwaarderen van de goudreserves. Wordt goud dan eindelijk serieus genomen als onderdeel van de oplossing, nu blijkt dat meer negatieve rente en meer monetaire verruiming niet werkt?

Aangeboden door: MarketUpdate.nl

 

0.0
Laatst gewijzigd op: dinsdag 30 november -1 00:00
Related Articles: Europese banken in het nauw Waren er maar geen banken in Europa Farmaceutische sector denkt opnieuw goud gevonden te hebben Kirgiziƫ roept bevolking op goud te kopen Goudmijnen weer op overnamepad Het beleid van president Trump stuwt de goudprijs omhoog Herwaardering goud als oplossing voor monetaire crisis? Europese banken kunnen zomaar van het internationaal podium vallen Manipulatie goudprijs kost Deutsche Bank $60 miljoen Nieuwe Sharia standaard voor goudbeleggingen
goud