() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Koffieoogst valt opnieuw tegen, prijzen kunnen door het dak

0 Comments
2602
28 aug 2015

De prijzen voor veel commodities zijn in de afgelopen weken in een record tempo gedaald. Het beste voorbeeld is natuurlijk de prijs van een vat olie. Op het moment van schrijven bedroeg die voor een vat West Texas Intermediate $ 40, maar eerder is een niveau van $ 38 ook al aangetikt. Dezelfde trend zien we bij de prijzen voor koper en ijzer, maar ook bij de prijs voor bijvoorbeeld tarwe en soja. Beleggers in commodities hebben het zwaar te verduren gehad in 2015.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel en in het geval van commodities zal waarschijnlijk koffie de uitzondering gaan zijn. Zoals het er nu naar uit ziet, krijgt de koffie drinkende wereld te maken met tekorten. Die zijn vooral te wijten aan twee opeenvolgende jaren van tegenvallende oogsten in Brazilië, de grootste producent ter wereld. Volgens de bank zijn er door het te droge weer in 2014 slecht 48,5 miljoen balen van zestig kilo geoogst, terwijl de eerste schattingen nog uitgingen van bijna 60 miljoen balen. Door de droogte viel de boonvorming tegen en waren bonen vaak nog klein. 

Wereldwijd bedroeg de koffieoogst in 2014 143 miljoen balen en ook dat was een tegenvallend getal. Maar ook in 2014 nam het aantal koffiedrinkers hand over hand toe en niet alleen in de Westerse landen, maar overal. En zo kon er wereldwijd een tekort groeien aan koffie van 6,9 miljoen balen. Dat tekort is aangevuld, omdat veel boeren hun eigen voorraden op de markt brachten om te profiteren van de hogere prijzen.

Aan het begin van 2015 waren de vooruitzichten voor de nieuwe oogst drastisch verbeterd. De winter was zacht en vochtig. Daar kwam nog bij, dat aan het begin van 2015 de reaal, de lokale valuta, aan een vrije val was begonnen. Dat duwde de prijs van koffie, uitgedrukt in dollars extra hard omlaag. Hedge funds namen grote shortposities om ten volle profijt te hebben van de alsmaar dalende prijzen. Dat gedrag drukte de prijzen nog verder omlaag.

Toch waren er ook in de dagen van sterk dalende prijzen waarschuwende stemmen. Die wezen erop, dat vooral veel jonge struiken door de langdurige droogte schade hadden opgelopen, waardoor de bloesem- en boonvorming in 2015 wel eens tegen zou kunnen vallen. Het begint er nu naar uit te zien dat die waarschuwende stemmen het gelijk aan hun kant gaan krijgen. Na een prima begin van het jaar is het allengs minder gaan regenen in Brazilië. Dat vertaalt zich in het neerwaarts bijstellen van de oogstverwachting. Aan het begin van het jaar ging de markt uit van een oogst van 52 miljoen balen in Brazilië, maar een vooraanstaand handelshuis als Volcafe denkt dat er hooguit 49 miljoen balen geplukt zullen worden. Rabobank blijft daar met 48,5 miljoen balen licht bij achter. 

Niet alleen in Brazilië vallen de weersomstandigheden in 2015 tegen. Ook grote producenten als Vietnam en Colombia hebben ermee te kampen, waardoor ook dit jaar de oogst lager gaat uitvallen. Volgens het eerder genoemde Volcafe zal de oogst wereldwijd op 149,6 miljoen balen uitkomen. Dat zijn er al weer 5 miljoen minder dan de schattingen aan het begin van het jaar! Twee opeenvolgende matige tot slechte oogstjaren heeft gevolgen. Ook dit jaar zal de vraag het aanbod gaan overstijgen en wel met 3,5 miljoen balen. Dat zijn meer dan 10 miljoen balen in twee jaar tijd. Voorraden zijn welswaar nog groot genoeg om ook dit jaar de tekorten op te vangen, maar de buffers slinken nu wel heel snel. Bij Rabobank denken ze daarom, dat de prijs voor een pond koffie in de komende maanden wel eens snel kan gaan oplopen om aan het einde van dit jaar $ 1,40 te bedragen. Dat is een stijging van bijna 16% vanaf het huidige prijsniveau.

Beleggen in aandelen is al een hele klus, maar beleggen in commodities is nog veel moeilijker. Deze markten zijn veel volatieler dan aandelenmarkten. Nog meer dan bij aandelen is informatie van levensbelang. Wie in commodities wil beleggen, doet er daarom goed aan een professional in de arm te nemen. Die zit bovenop de markt en kan zo sneller reageren. Beurshalte.nl kan u in ieder geval aan de juiste informatie helpen. 

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

0.0
Laatst gewijzigd op: dinsdag 30 november -1 00:00
Related Articles: Vijf absolute koopaanbevelingen door Wall Street Vijf aandelen die de tand des tijds kunnen weerstaan Beleggers kunnen het klimaat niet langer negeren Vijf consumentenaandelen die uw portefeuille dit jaar kunnen stutten Vijf achterblijvers die kunnen gaan rallyen Vijf toekomstige blue-chips die u nu al zou kunnen aanschaffen Vijf aandelen die kunnen pieken in 2017 Farmaceutische sector denkt opnieuw goud gevonden te hebben Europese banken kunnen zomaar van het internationaal podium vallen Europese aandelen kunnen in 2017positief verrassen
koffie