() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Maak uw portefeuille Trump proof

0 Comments
2180
10 May 2016

Het schijnt een vervloeking te zijn: moge u in opwindende tijden leven. Wie naar de afgelopen maanden kijkt, moet wel tot de conclusie komen dat er veel waars in die woorden zit. Beleggers, en niet alleen zij, hebben het zwaar te verduren gehad. Denk maar aan de oncontroleerbare immigrantenstromen, aan IS, aan de pesterige Vladimir Poetin of aan het alsmaar uitdijende corruptieschandaal in Brazilië. Het kan zomaar zijn, dat er nog dit jaar een echt grote plaag bijkomt. Er komt immers een ware veldslag op gang tussen Donald Trump en Hillary Clinton. Beide kandidaten zijn bepaald niet geliefd bij brede lagen van het electoraat en beiden nemen steeds extremere standpunten in om dat afkerige electoraat aan zich te binden. Daarbij valt een ding op. Geen van beide kandidaten koestert warme gevoelens voor Wall Street of het grote bedrijfsleven.

Hoe kunnen beleggers zich hoeden voor de schade die de verkiezing van een van de twee kandidaten aan hun portefeuille kan aanrichten? De belangrijkste suggestie is misschien wel om geen banken of verzekeraars te kopen. Tot voor kort presenteerde mevrouw Clinton zich als een vriend van wall Street. De onverwacht sterke presentatie van Bernie Sanders dwingt haar haar standpunt te wijzigen. Zo niet, dan wordt het moeilijk om de aanhang van Sanders aan zich te binden.
Trump mag dan wel een Republikein zijn, maar hij heeft zich in zijn campagne steeds zeer negatief over banken en bedrijven uitgelaten. Het wordt moeilijk als zelfbenoemde Robin Hood voor de kleine man die houding plotsklaps te laten varen.

De tweede suggestie is om maar niet te rekenen op een rally in Amerikaans schatkistpapier. De afgelopen jaren was vaak de aanbeveling te horen om de torenhoge Amerikaanse schuldenlast te verminderen. Bij deze kandidaten is er weinig kans dat serieus over schuld afbouw nagedacht zal worden. Mevrouw Clinton is van oudsher geen fiscale havik. Ze lijkt eerder geneigd fiscaal te gaan stimuleren. Ook hier speelt de schaduw van Bernie Sanders een grote rol. Deze zelfbenoemde socialist wil sowieso niets van bezuinigen weten of van een krimpende overheid.

Bij de Republikeinen zijn thema’s als het verminderen van de schuld en het doen krimpen ervan altijd favoriete thema’s geweest. Het is twijfelachtig of Trump voor deze onderwerpen echt warm loopt. Hij heeft weliswaar beloofd de staatsschuld van $ 15 biljoen in acht jaar weg te werken, maar hij wil ook meer banen, meer groei en behoud van het sociale stelsel. Dat kan moeilijk allemaal tegelijk.

Het is misschien aan te bevelen om aandelen te kopen in de sector Infrastructuur. Beide kandidaten hebben bij herhaling hun liefde voor deze sector beleden. Trump heeft van oudsher iets met bouwen! Een campagne om de verslofte Amerikaanse infrastructuur te moderniseren kan een probaat middel blijken om banen te scheppen en om de groei te stimuleren. Trump schijnt graag in de voetsporen van president Franklin Roosevelt te willen treden. Deze president was de geestelijke vader van de Amerikaanse highways!

Ook mevrouw Clinton gelooft in de heilzame werking van het herstel van de infrastructuur voor het herstel van de groei en als banenmachine voor de Amerikaanse middenklasse.

Ten vierde: pas vooral op met valuta’s. Trump heeft zich opgeworpen als kampioen van het hernieuwde protectionisme, maar ook mevrouw Clinton is onder druk van Sanders meer en meer die kant op gegaan. Bijna zekerheden als het TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen Europa en de VS, zijn hoogste onzekerheden. Het niet doorgaan van dit soort vrijhandelsverdragen zal ongetwijfeld voor grote reacties op de valutamarkten zorgen.

Tenslotte, de nieuwe regering zal, onder welke president dan ook, niet langer een trouwe aanhanger en verdediger van de vrije markt zijn. De nieuwe regering kan wel eens heel erg interveniërend en regulerend gaan optreden, bijvoorbeeld op het gebied van de bescherming van de rechten van de consument. Beleggers, die aandelen willen kopen, moeten zich bij voortduring afvragen wat een protectionistisch en interveniërend ingestelde overheid voor zijn keuzes betekent. Populisme lijkt niet meer weg te denken uit de politiek, maar ook niet uit de wereld van het beleggen! 

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: Thursday 12 May 2016 19:20
Related Articles: De Meest Gemaakte Beleggingsfouten in Nederland Trump dwarsboomt overnamedrift van Pfizer China is blij met de Parijse beslissing van Trump Amazon maakt korte metten met Amerikaanse retailers Wall Street verliest vertrouwen in President Trump Vijf consumentenaandelen die uw portefeuille dit jaar kunnen stutten Beleggers krijgen een zure nasmaak van sinaasappelsap Vijf aandelen die gevoelig zijn voor het beleid van president Trump Het beleid van president Trump stuwt de goudprijs omhoog Gaat Trump onbedoeld Europa een handje helpen?
Donald Trump