() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Microsoft en Apple stemmen beleggers somber

0 Comments
2616
24 jul 2015

De verwachtingen waren hooggespannen aan het begin van 2015. Volgens analisten zou de technologiesector in het 2de kwartaal van dit jaar een gemiddelde winst laten zien van 13%. Van de goede prestaties van de techsector zou een wervende uitstraling uitgaan naar de financiële markten en koersen zouden over een brede linie weer de weg omhoog vinden. De verrassend sterke prestatie van Google op 17 juli leek alleen maar een bevestiging van dit verwachtingspatroon. De koers van het aandeel steeg die dag maar liefst 16%.

Dat optimisme is nagenoeg verdwenen. Er rees al enige twijfel toen Intel met teleurstellende cijfers en vooruitzichten kwam. Het optimisme is nagenoeg weg na publicatie van de cijfers en vooruitzichten van respectievelijk Apple en Microsoft. Beid partijen overlegden mooie tot uitstekende cijfers, maar dat was onvoldoende om beleggers tevreden respectievelijk gerust te stellen. 

Apple verkocht in het afgelopen kwartaal in totaal 47,5 miljoen iPhones. Dat waren er 35% meer dan in dezelfde periode van 2014, maar volgens de markt waren het er toch te weinig. De consensus was dat Apple 48,8 miljoen iPhones zou verkopen. Op zich verschafte dat cijfer al voldoende reden voor onrust, maar het was niet het enige. Hoewel Apple geen precieze cijfers heeft gepubliceerd over de verkoop van de Apple-watch denken analisten dat er hooguit 1,9 miljoen verkocht zijn van dit nieuwe gadget, terwijl de markt meende dat er ergens tussen 3 – 5 miljoen verkocht zouden worden. Apple gaat er bovendien van uit dat de omzet voor het lopende kwartaal gaat uitkomen op een bedrag tussen $ 49 – 51 miljard, terwijl analisten uitgingen van een bedrag van $ 51,1 miljard.

Op basis van al dit minder goede nieuws daalde de koers van Apple. Beleggers stellen blijkbaar vragen over de toekomstige verdiencapaciteit van Apple. Dat is op zich niet zo gek, want het bedrijf moet nu opboksen tegen recordresultaten uit het recente verleden. In het laatste kwartaal van 2014 verkocht Apple een record aantal van 74,5miljoen iPhones. Zal Apple dit huzarenstukje kunnen herhalen in 2015, zo vragen beleggers zich af. Een andere twijfelende vraag is of een gadget als de Apple-watch dezelfde impact op de resultaten van Apple kan hebben als bijvoorbeeld de iPad of de iPod, laat staan de iPhone.

Bij Microsoft zijn we getuige van de snelle teloorgang van de erfenis van Steve Ballmer, de vorige ceo van het bedrijf. Balmer kocht in april 2014 voor $ 9,5 miljard de mobiele tak van Nokia. Amper een jaar later moet zijn opvolger Satya Nardella nu voor een bedrag van $ 7,5 miljard afschrijven op deze mobiele tak. Dat wil zoveel zeggen, dat de acquisitie een complete flop is gebleken. De overname was juist bedoeld om Microsoft meer concurrentiekracht te geven vis a vis Apple en Google. De mislukking betekent ook, dat het proces om Microsoft minder afhankelijk te maken van het Windowsprogramma opnieuw vertraging heeft opgelopen. Dat is meer dan vervelend, omdat de verkoop van deze softwareprogramma aan PC-makers en aan zakelijke klanten langzaam maar zeker inzakt.

Het is echter nog veel te vroeg om Microsoft definitief naar de mesthoop van de geschiedenis te verwijzen. Het bedrijf ontplooit zeker in the Cloud zeer hoopgevende activiteiten. Die groeien met tientallen procenten per jaar en boeken inmiddels miljarden omzetten. Op basis hiervan mag je stellen dat Microsoft het nog steeds in zich heeft om een leidende partij in the Cloud te zijn en te blijven. Voor beleggers mag het allemaal wat sneller gaan. Na het bekend worden van de cijfers daalde ook de koers van Microsoft, evenals die van Apple. Dat was voldoende om een einde te maken aan de dagenlang durende opmars van de Nasdaq.

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

0.0
Laatst gewijzigd op: vrijdag 24 juli 2015 10:45
Related Articles: Analisten zijn somber over het eerste kwartaal van 2019 Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Beleggers dansen weer op de rand van de vulkaan Microsoft en Amazon bepalen de economie van vandaag en morgen Apple heeft grote plannen met de Applewatch Beleggers kunnen het klimaat niet langer negeren Augmented reality is meer dan toekomstmuziek voor Apple Beleggers krijgen een zure nasmaak van sinaasappelsap Risico's voor beleggers nemen toe, wie er ook de verkiezingen wint Apple is saai en voorspelbaar
apple microsoft