() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Shell laat zich niet opjagen

0 Comments
2185
06 okt 2017

Ben van Beurden, eerste man bij Shell, heeft het gelijk aan zijn kant. De overname van BG Group in 2015 voor het lieve sommetje van $ 50 miljard leverde hem veel ongelovige en twijfelende gezichten van beleggers op. Maar nu al, na amper twee jaar, genereert Shell bij een prijs van $ 60 per vat meer cash dan in de dagen dat een vat $ 100 kostte. Dit huzarenstukje is te danken aan het wegsnijden van $ 10 miljard aan operationele kosten en het structureel verlagen van Capex met $ 20 miljard. Al die inspanningen resulteren ook in een schuldenlast die $ 17 miljard lager ligt dan in de eerste dagen na de overname.

Het succes van de overname van BG Group wil weer niet zeggen, dat Shell rustig achterover kan leunen. Het dagelijks werk van het aanvullen van bestaande voorraden blijft een hoge prioriteit behouden. Maar daar komen nieuwe bij. Shell moet zich nolens volens voorbereiden op een wereld waar de vraag naar fossiele brandstof structureel afneemt. Dat vraagt om nieuwe investeringen in een tijdsbestek waarin de energiereus zijn belofte moet nakomen om $ 25 miljard aan aandeelhouders terug te geven. Die belofte is gedaan om de pil te vergulden van de dure overname van BG Group.

Dat Shell zich het niet kan veroorloven om lang stil te zitten, bewijst de overname van Eren, een renewable power bedrijf, door het Franse Total voor € 237,5 miljoen overgenomen. De ene na de andere energiereus zet de eerste schreden op het pad van de clean technologies. Van Beurden waarschuwt echter voor een beleid van lange halen snel thuis. Hij wijst op eerder slechte ervaringen van zijn bedrijf op investeringen in zonne- en windenergie. Die investeringen kwamen te vroeg en leverden geen rendement. Die fout mag Shell niet opnieuw maken, zo is de overtuiging. Shell kiest daarom voor de weg van de geleidelijkheid.

Dat betekent eerst ervaring op doen om van renewables, zoals wind en zon, een succes te maken. Al die projecten moeten Shell een sterke positie opleveren in een wereldwijd energiesysteem waarin de rol van elektriciteit steeds groter wordt. Bij Shell denken ze dat dit transitieproces weleens enkele decennia in beslag kan nemen en dus is het verstandig om investeringen rustig te plannen. Tot 2020 zal dat niet meer zijn dan $ 1 miljard per jaar. Dat is een schijntje afgezet tegen de totale jaarlijkse capex van $ 25 - $ 30 miljard. Het leeuwendeel blijft gereserveerd voor olie en gas om de doodeenvoudige reden dat het traditionele bedrijf zeker tot 2030 zeer relevant zal blijven dankzij een aanhoudende vraag uit de ontwikkelingslanden.

Met deze opstelling maakt Shell weinig vrienden. Enerzijds zijn er de critici die bang zijn dat Shell achteropraakt door te weinig in renewables te investeren. Daardoor is het risico groot dat Shell in de nabije toekomst met assets blijft zitten die snel aan waarde inboeten. Anderzijds zijn er de critici die menen dat het bedrijf te weinig investeert om zijn traditionele voorraden op peil te houden. Wat dat laatste betreft vragen ze zich bij Shell af of grote voorraden wel bij deze tijd passen en een teken van een gezonde bedrijfsvoering zijn? Door de onvoorspelbaarheid van de schalie-industrie is de markt gekanteld. 

Bij Shell wijzen ze er ook op dat downstream nu al veel belangrijker is dan upstream. Juist het succes van de downstreamactiviteiten maakt het mogelijk dat het bedrijf een dividend kan garanderen met een rendement van pakweg 6%. Natuurlijk helpt het aanbieden van een stockdividend daarbij ook een handje. Van Beurden wil daar zo snel mogelijk vanaf omdat het verwatering met zich meebrengt. De aankoop ban BG Group had sowieso al voor een sterke groei van het aantal aandelen gezorgd. Groeiende kasstromen moeten ervoor zorgen dat de beloofde $ 25 miljard ingezet gaat worden om op grote schaal eigen aandelen terug te kopen. Shell lijkt daarbij het geluk aan zijn kant te hebben. De prijs voor een vat olie bivakkeert alweer een tijdje rond een niveau van $ 60. Hoelang dat zo blijft, niemand die het weet. Voorlopig gunnen beleggers Shell het voordeel van de twijfel als het gaat om het vermogen om zich geruisloos aan te passen aan veranderende marktomstandigheden!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: zaterdag 07 oktober 2017 11:04
Related Articles: Amazon laat de markten beven Vijf potentiële winnaars die u niet kent De oliemaatschappijen zijn nog lang niet uit de zorgen Beleggers kunnen het klimaat niet langer negeren Goldman Sachs maant tot voorzichtigheid Zonnig Silicon Valley ziet donkere wolken zich samen pakken Dow Jones index zegt niets over economie De Eurozone roept het onheil over zichzelf af Gaat OPEC nu wel of niet minder olie oppompen? Vijf aandelen waarover u zich in 2017 geen zorgen hoeft te maken
shell