() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Subsidie doodsteek katoenprijs

0 Comments
2048
10 dec 2014

Katoen is een belangrijk landbouwproduct. Alleen al in Afrika bezuiden de Sahara zijn ongeveer 15 miljoen mensen economisch en financieel rechtstreeks afhankelijk van katoen. In een land als Zambia is ongeveer 21% van de bevolking op de een of andere manier afhankelijk van katoen. Maar niet alleen in de opkomende markten weegt het belang van katoen zwaar, ook in Texas doet het dat. In die staat is dit verreweg het belangrijkste landbouwproduct. 

De 18000 katoenboeren in de VS, maar zeker die in de opkomende markten gaan hele moeilijke jaren tegemoet. Dat is te wijten aan een combinatie van zeer overvloedige oogsten en ernstige marktverstoringen. Daardoor is de prijs tot onder een niveau van $ 0,60 per pond gezakt. Zo laag is de prijs sinds 2009 niet meer geweest. De belangrijkste bron van al het kwaad is China. Sinds 2010 kocht de overheid de katoenoogst van het land op tegen gegarandeerde prijzen, die boven de marktprijs lagen. Het resultaat was, dat afnemers hun heil buiten de landsgrenzen zochten en dat de voorraadschuren uitpuilden. Ongeveer 60% van de hele wereldvoorraad aan katoen ligt in de Chinese schuren. Deze politiek is in de praktijk een heilloze weg en financieel een bodemloze put gebleken, waar de Chinezen afscheid van hebben genomen. Ze proberen echter wel die enorme voorraden tegen afbraakprijzen op de internationale markten te dumpen en met succes. Chinese boeren blijven echter subsidies ontvangen om ernstige schommelingen in hun inkomen te voorkomen. De Chinese marktverstoring blijft met andere woorden gewoon doorgaan, maar waarschijnlijk iets minder heftig dan nu het geval is.

China is echter niet het enige land, dat zijn katoenboeren met subsidies knuffelt. Het gebeurt op veel plaatsen in de wereld. Volgens the International Cotton Advisory Committee (ICAC) verstrekten overheden wereldwijd afgelopen oogstjaar ongeveer $ 6,5 miljard aan de katoenboeren. Hierdoor is katoen naast suiker, melk en rijst het hoogst gesubsidieerde gewas ter wereld. Daarbij doen zich soms vreemde zaken voor. In Texas ontvangen boeren katoensubsidie zonder zelfs maar het gewas te verbouwen. Ondanks een afbouw van de subsidies mogen de genoemde 18000 boeren gezamenlijk $ 453 miljoen per jaar opstrijken. Hierdoor is de Texaanse boer oneindig veel beter af dan zijn collega in Zambia die helemaal niets ontvangt.

Het ICAC maar ook de Wereldbank is geen tegenstander van inkomenssteun aan de zwakste schakel in de supply chain, de boer. Het nadeel is echter, dat marktverstoringen aan de orde van de dag blijven, waardoor boeren nog jarenlang afbraakprijzen voor hun product betaald krijgen.  Dat dreigt nu ook weer nu ook landen als India en Pakistan hun boeren grootschalig inkomenssteun beloven als de prijs nog lang te laag blijft. Als dat gebeurt, dan zal de prijs eerder nog verder dalen dan omhoog gaan. Over een periode van 25 jaar blijkt een prijs van $ 0,40 per pond de bodem van het prijsdal te zijn. Gemiddeld genomen beweegt de prijs van katoen zich in die periode in een bandbreedte van $ 0,40 - $ 0,80 per pond. De jaren 2010 en 2011 vormen de bekende uitzondering op de regel! Het is maar dat u het weet, beleggers!

0.0
Laatst gewijzigd op: dinsdag 03 februari 2015 23:34
soft commodities

No Comments Yet...

Leave a reply

Your email address will not be published.