() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Wall Street verliest vertrouwen in President Trump

0 Comments
1590
31 mrt 2017

Het optimisme onder beleggers kende bijna geen grenzen na het aantreden van Dondald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten. De dollar steeg in waarde en dat gold ook voor aandelen in banken en MKB-bedrijven. Maar geleidelijk aan, nog lang voor de belangrijke politieke krachtmeting leek het erop alsof bij beleggers de twijfel ging overheersen over de daadkracht van de nieuwe president. Over een breed front ging koersen en waarden omlaag. 

De nederlaag van de president in het debat over het al dan niet herroepen van Obamacare heeft de twijfel alleen nog maar versterkt. Zullen de president en het in meerderheid Republikeinse Congres na deze grote nederlaag wel in staat zijn om de beloofde belastinghervormingen op korte termijn te verwezenlijken? Belasting verlaging en belastinghervorming waren kernthema’s in de verkiezingscampagne van de huidige president. Hoe zeer de twijfel heeft toegeslagen blijkt wel uit de reacties nadat duidelijk was geworden dat de president zijn voorstellen niet in eens in stemming wilde brengen.  De dollar daalde bijna naar het laagste niveau sinds de verkiezingen, de S&P 500 ging onderuit, evenals de Russel 2000. Bankaandelen zijn weer terug op het niveau van voor het aantreden van Trump.

Het Witte Huis houdt zich kranig. Steven Munich, de nieuwe minister van financier claimt, dat het doorvoeren van belastinghervormingen een stuk eenvoudiger is dan het hervormen van het politiek zeer gevoelige stelsel van Gezondheidszorg (Obamacare). De minister wordt in die opvatting bijgevallen door zijn vroegere collega’s van Goldman Sachs. Daar schatten ze de kans in op bijna 80% dat de vennootschapsbelasting voor bedrijven omlaag gaat. 

Andere partijen zijn minder optimistisch. Ze wijzen daarbij op het gedrag van veel Republikeinen. Die gedragen zich nog steeds alsof ze in de oppositie zitten. Dat geldt in het bijzonder voor de zogeheten freedom caucus, een groep ultra conservatieve Republikeinen die overal tegen zijn, maar nog nooit met een goed alternatief op de proppen gekomen zijn. Veel Republikeinen hebben van oudsher een grote afkeer van grote overheidstekorten. Ze zijn in principe niet gekant tegen belastinghervormingen, maar die moeten dan wel gepaard gaan met bezuinigingen elders om zo te verhinderen dat het begrotingstekort oploopt. Het was de bedoeling van Trump die bezuinigingen in te boeken door Obamacare af te schaffen. Die weg is nu afgesloten.

Het is nog maar zeer de vraag, zo denken ze bij JP Morgan, of deze fundamentalisten hun instincten kunnen bedwingen en zich ook tegen de belastinghervormingen keren. Dat wil weer niet zeggen dat er op belastinggebied niets meer gaat gebeuren. Het gaat alleen wat langzamer. Misschien duurt het wel enkele jaren, denken ze bij JP Morgan.

Het moge duidelijk zijn dat Wall Street de huidige gang van zaken tandenknarsend beziet. Analisten van Barclays Bank hebben uitgerekend dat de verlaging van de vennootschapsbelasting van 35% naar 20%, de winst per aandeel van bedrijven in de S&P 500 met 12% zou doen toenemen. Dat is een niet te versmaden vette kluif en daarom speuren ze naarstig en met groeiende onrust naar tekenen dat het vermogen om een consenus te bouwen bij de heren Trump en Ryan al dan niet verborgen aanwezig is. Paul Ryan is speaker in the Huis en als zodanig de belangrijkste bondgenoot van de president in het Huis van Afgevaardigden.  Die onrust is begrijpelijk. Aan de vooravond van de fatale stemming in het Huis van Afgevaardigden was er een einde gekomen aan een bijzonder record. Het was de langste periode in meer dan 20 jaar dat de S&P 500 geen enkele dag had gekend met een verlies van meer dan 1%. Bij Deutsche Bank kennen ze in de afgelopen 2 decennia maar twee vergelijkbare periodes. De eerste kwam tot een einde in 2007 en de tweede in 2014. In beide gevallen was het de opmaat naar een zeer pijnlijke periode voor aandelenkoersen. Dat voorspelt allemaal weinig goeds.

Beleggers zullen naar verwachting een afwachtende houding gaan aannemen nu hun aanvankelijk optimisme op weinig gestoeld bleek. Ze zullen nu geen woorden willen maar daden. Ze willen meer duidelijkheid dat Trump dit keer wel in staat zal blijken het politieke mijnenveld met succes te doorlopen. Dat kan wel eens een heel moeilijke exercitie worden. Gelukkig voor hen en de rest van de wereld zien de meeste economische data er nog steeds gezond uit!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Anheuser-Busch InBev verliest snel zijn glans Vijf absolute koopaanbevelingen door Wall Street Trump dwarsboomt overnamedrift van Pfizer China is blij met de Parijse beslissing van Trump Vijf aandelen die Wall Street volledig verkeerd beoordeeld heeft Goldman Sachs verliest zijn aura van onoverwinnelijkheid Unilever behoudt voorlopig het vertrouwen van de belegger Vijf aandelen die gevoelig zijn voor het beleid van president Trump Het beleid van president Trump stuwt de goudprijs omhoog Gaat Trump onbedoeld Europa een handje helpen?
Trump