() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten

0 Comments
3124
17 aug 2017

Welke belegger haalt zijn neus op voor een rendement van 25%. Niemand toch… of misschien toch wel als het rendement in de Opkomende Markten behaald wordt. Beurzen in oorden als Hong Kong of Brazilië hebben dit jaar resultaten laten zien die Wall Street of de aandelenbeurzen van de eurozone ver in de schaduw stellen. Ondanks dat lijken beleggers huiverig te blijven. Wereldwijde beleggers zijn in 2017 even onderwogen in de Opkomende Markten als op het dieptepunt van de financiële crisis. Er stroomt voorzichtig meer geld naar deze Markten, maar aandelen worden nu langer vastgehouden dan de afgelopen 10 jaar het geval was. Dan mogen we China echter niet meetellen.

De MSCI EM Index is dat jaar 24% gestegen. De Aziatische aandelen, die tweederde van deze Index uitmaken zijn zelfs met 28% gestegen. De Hang Seng is dit jaar al bijna 25% gestegen en de Indiase Sensex bijna 20%. De S&P 500 daarentegen heeft iets meer dan 10% gedaan en de FTSE Eurofirst een magere 4%. Toch heeft de Westerse belegger de Aziatische bull run nagenoeg volledig genegeerd. Analisten vragen zich lichtelijk verbijsterd af wat hiervoor de redenen zijn. Misschien hebben ze vermoeid afgehaakt na jaren van tegenvallende resultaten. Misschien zijn ze terughoudend door de vrees dat het in China alsnog misgaat. 

Veel beleggers beschouwen volgens analisten de Opkomende Markten als een zogeheten overcrowded consensus trade en dus als overgewaardeerd en te duur. Dat is echter een misvatting. De waardering voor de MSCI benchmark is met 14 gemiddeld te noemen en blijft behoorlijk achter bij de waardering van 17 toen de Opkomende Markten echt in zwang waren bij beleggers. Ook kan een rol spelen, dat in de crisisjaren 2009 – 2011 alleen de Opkomende Markten een snel herstel lieten zien. Nu is er een wereldwijd herstel en vormen de Opkomende Markten geen positieve uitzondering. Cijfers onderstrepen de gedachte van de gedeelde aandacht. In 2010 stroomde een bedrag van $ 90 miljard naar Opkomende Markten fondsen. In 2017 blijft de instroom waarschijnlijk steken bij een bedrag van $ 50 miljard alhoewel dat een gigantische verbetering is vergeleken met de instroom van $ 5 miljard in 2016. 

Die wat magere instroom van westers geld wijst echter ook op een andere opmerkelijke ontwikkeling. Lokaal geld begint in sommige Opkomende Markten een steeds belangrijkere rol te spelen en daardoor vermindert het belang van buitenlandse geldstromen. Volgens Goldman Sachs groeide de lokale instroom in Indiase beleggingsfondsen met 50%. Nu stroomt 8% van de landelijke besparingen in India naar effecten om in 2020 gestegen te zijn naar 10%. Dan praat je al snel over een bedrag van $ 60 miljard. In Hong Kong is een zelfde beeld te zien. De instroom vanuit het vasteland is in het eerste halfjaar van 2017 verdrievoudigd vergeleken met de eerste helft van 2016. Westerse beleggers zijn nog steeds meer dan welkom, maar hun rol wordt minder doorslaggevend.

Natuurlijk, het is te begrijpen dat veel beleggers liever actief zijn op zeer liquide markten waarde governance uitstekend geregeld is. In sommige Opkomende Markten kun je als belegger in dat opzicht nog wel eens je neus stoten, maar dat laat onverlet dat sommige partijen dit jaar al 25% aan rendement hebben behaald. Daar zullen niet veel westerse partijen tussen zitten. Dat is een gevolg van teveel koudwatervrees!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: dinsdag 30 november -1 00:00
Related Articles: De cost gaet voor de baet uyt Vijf waarschuwingssignalen voor stress op de financiƫle markten De robot is de panacee voor Japans demografische problemen Belastingverlaging in de VS goed nieuws voor aandelenmarkten Het succes van de elektrische auto is vitaal voor de koperprijs Amazon laat de markten beven Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst Beleggers dansen weer op de rand van de vulkaan De toekomst voor wind- en zonne-energie oogt steeds rooskleuriger
Opkomende Markten