() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Zonnig Silicon Valley ziet donkere wolken zich samen pakken

0 Comments
1452
10 feb 2017

Silicon Valley verkeert in een juichstemming. De kwartaalcijfers laten zien dat de grote techbedrijven de wind krachtig in de rug hebben. Apple, Facebook, Google, Amazon en Microsoft presenteren prachtige groeicijfers en zien zich beloond met stijgende aandelenkoersen. Het besluit van president Trump om de immigratie uit een aantal landen te bemoeilijken, zo niet onmogelijk te maken, heeft het topmanagement van deze technologische grootmachten met een schok terug gebracht op aarde. De vrees bestaat dat dit de eerste stap in een lange reeks kan zijn om de immigratie. Een volgende stap van president Trump zou een verbod kunnen zijn op de zogeheten H-1B visas. Deze visums maken het de techbedrijven mogelijk overal ter wereld de beste mensen in te huren. Het Witte Huis zou zo de sector willen dwingen eerst in de VS zelf naar mensen te zoeken. In Silicon Valley denken ze dat een dergelijk beleid wel niet direct de doodsteek is, maar zeer zeker wel een ernstige beperking van hun expansieve groeiplannen voor de nabije en verdere toekomst.

Die toekomst ziet er goed uit. Zoals gezegd, de resultaten over het 4de kwartaal en over heel 2016 mochten er zijn. Apple noteerde recordcijfers dankzij heel sterke verkopen van de IPhone 7. Verwachtingen hieromtrent waren bepaald niet hooggespannen. Beleggers kijken alweer halsreikend uit naar de introductie van de IPhone 8 en mijmeren volop over mooie vergezichten dankzij succesvolle upgrades die na de introductie in het verschiet liggen. Apple lijkt er bovendien in geslaagd analisten en beleggers te overtuigen dat er veel geld te verdienen is met de verkoop van apps en andersoortige diensten. Nog in 2016 werd deze insteek afgedaan als een poging om de aandacht af te leiden van de teruglopende verkopen van de IPhone. Het was in veel ogen een teken van zwakte. De cijfers die Apple presenteerde zijn echter overtuigend. Apple verdiende in 2016 gemiddeld $ 35 per hoofd aan het leveren van diensten aan zijn 600 – 800 miljoen gebruikers van zijn verschillende devices. In 2020 zal iedere bezitter van een IPhone, IPad of Mac $ 70 opleveren dankzij deze diensten. Apple lijkt een nieuwe goudmijn aangeboord te hebben. Als de opvattingen van Apple juist zijn, dan zullen diensten over 4 jaar ongeveer 30% uitmaken van de brutowinst van Apple. Diensten blijken in het algemeen een stabiele bron van inkomsten. Beleggers denken dan ook, dat dankzij deze diensten schommelingen in inkomsten als gevolg van de introductie van nieuw producten tot het verleden behoren.


Apple

Die toekomst ziet er goed uit. Zoals gezegd, over de resultaten van het 4de kwartaal en over heel 2016  heeft Facebook eveneens weinig te klagen. Samen met Alphabet is Facebook een absoluut digital advertisig powerhouse. De cijfers over 2016 werden gepresenteerd op de vijfde verjaardag van de beursgang. In dat jaar verdiende Facebook pakweg $ 5 per hoofd van zijn 1 miljard gebruikers. Afgelopen jaar waren de inkomsten opgelopen tot gemiddeld $ 16 per hoofd bij een dubbel aantal gebruikers. In 2015 bedroeg de opbrengst per hoofd nog $ 12.


Facebook

Zoals gezegd, presenteerden ook Microsoft, Alphabet en Amazon.com overtuigende cijfers. De cijfers illustreren dat de sector weer in een sterke groeifase is beland. Ook de pikorde ligt nu vast. De genoemde grote vijf zijn nu goed voor ongeveer 70% van de marktkapitalisatie van de top 20 bedrijven in de VS. De mooie toekomst is door het toedoen van het Witte Huis een stuk onzekerder geworden. Het verbod op immigratie is slechts een remmende factor. De sector en beleggers zijn bang voor meer belemmerde maatregelen. Het nieuwe hoofd van de Federal Communication Commission is een verklaard tegenstander van de zogeheten netneutraliteit. Voor de sector is dat echter een absolute voorwaarde voor een open Internet. Bedrijven beseffen plotseling ook dat ze heel kwetsbaar zijn. Ze zijn wereldwijd actief en hebben wereld omspannende supply chains gebouwd. Als Trump er niet voor terug blijkt te deinzen een handelsoorlog met China en/of Europa te ontketenen, dan moet de sector het ergste vrezen! Zelden zijn de vooruitzichten beter en de politieke risico’s groter geweest!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Shell laat zich niet opjagen Goldman Sachs maant tot voorzichtigheid De Eurozone roept het onheil over zichzelf af Vijf aandelen waarover u zich in 2017 geen zorgen hoeft te maken Silicon Valley heeft gebrek aan goede idee├źn Bayer en Monsanto zijn samen te dominant Voorzichtig met de Opkomende Markten Vijf blue chips met een mooie toekomst achter zich Credit Suisse voorziet stijging goudprijs naar $1.500 Apple moet zichzelf opnieuw uitvinden
amazon apple Facebook google microsoft