() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

KPN herwint momentum

0 Comments
2273
05 Feb 2015

De cijfers van KPN over het 4de kwartaal van 2014 waren niet eens zo slecht en overtroffen zo nu en dan zelfs de verwachtingen van analisten. Zo groeide de omzet met 2,1% naar een bedrag van € 2,1 miljard en het operationeel resultaat kwam uit op € 218 miljoen. De omzet had hoger kunnen uitvallen als KPN niet zoveel geïnvesteerd had in sales promotions om zijn nieuwe producten en diensten aan de man te brengen.

Die promotionele inspanningen hadden gelukkig wel effect. De divisie consumer fixed-mobile won in het laatste kwartaal 116.000 nieuwe abonnees en de divisie enterprises won 44.000 nieuwe abonnementhouders. Ook op andere plaatsen in het bedrijf kon KPN nieuwe aanwas boeken.

De problemen voor KPN zijn echter nog allerminst voorbij. Er dienen zich steeds weer nieuwe kapers aan. Het bedrijf moet bijvoorbeeld de combinatie Ziggo/UPC van het lijf houden, evenals de discounter Tele2. Daarom gaat KPN voor de zoveelste keer snijden in de kosten. Tot en met 2016 moeten die kosten opnieuw met € 400 miljoen verder omlaag en dat betekent bijna automatisch dat het mes nog dieper in het werknemersbestand gaat. Er gaan komende tijd 2000 tot 2500 werknemers de laan uit.

KPN is niet kansloos in deze hernieuwde slag om de klant. Ziggo/UPC zijn druk doende te integreren en dat gaat meestal met horten en stoten. Ook discounter Tele2 kan niet zomaar eindeloos de prijzen blijven verlagen in Nederland zonder in eigen vlees te snijden. Het kan dus zomaar zijn, dat 2015 een meevallend jaar kan worden voor KPN en zijn beleggers. Het bedrijf voorziet zelf voor 2015 een verbetering van de vrije kasstromen en een stabilisering van de inkomstenstromen. Het feit, dat KPN weer dividend is gaan betalen en er voor 2015 een rendement van misschien wel 3,5% in het verschiet ligt, getuigt van hernieuwd zelfvertrouwen en een nieuw momentum. Het is niet ondenkbaar, dat de koers de komende maanden tot boven € 3 gaat uitstijgen.

Voor KPN blijft echter wel gelden: voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast! Dat heeft de recente geschiedenis wel geleerd!

0.0
Laatst gewijzigd op: Thursday 05 February 2015 11:29
Related Articles: Goud herwint (tijdelijk) zijn glans
aandelen kpn