() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

De modernisering van Microsoft kost meer tijd

0 Comments
2281
26 Apr 2016

Het verhaal is zo onderhand wel bekend. De grote namen uit de ICT wereld van het einde van de 20ste eeuw zijn er niet in geslaagd succesvol de overstap naar de 21ste eeuw te maken. Grote namen als SAP, Oracle, Intel en Cisco worstelen om weer aan de top te komen. Als dat niet lukt, dan verworden ze tot producenten van aantrekkelijke dividenden voor beleggers. Op het gebied van innovatie dreigt hun rol uitgespeeld te raken.

Ook een gigant als Microsoft worstelt om aansluiting te vinden bij de nieuwe tijd. Ooit domineerde Microsoft met zijn Windows Besturingssysteem Windows en met zijn softwareprogramma’s de markt voor de PC en laptop. Dat doet het bedrijf nog steeds, maar het probleem is dat vooral de consument stilaan afscheid aan het nemen is van de PC. Hij of zij gebruikt liever zijn smartphone en tablet. Al sinds 2007 laten daarom de verkopen van Pc’s en laptops een dalende lijn zien.

Windows en de softwareprogramma’s uit het Officepakket zijn voor ceo Sayta Nadella daarom niet langer het brood en boter voor het bedrijf. Bij zijn aantreden in 2014 heeft hij resoluut een einde gemaakt aan het zwabberende beleid van zijn voorganger, Steve Ballmer en een duidelijke marsroute naar een nieuwe toekomst uitgestippeld. Die marsroute laat zich in een woord samenvatten en heet the Cloud. Daarbij steunt Microsoft op de online versie van Office 365, op het softwareplatform Azure en SQL database producten. Het accent verschuift van het verkopen van software dat afnemers op hun individuele PC installeren naar dienstverlening in de Cloud op basis van abonnementen.

De verwachtingen zijn hooggespannen. In 2018 moet the Cloud jaarlijks een omzet van $ 20 miljard genereren. In het 3de kwartaal van het gebroken boekjaar 2016 staat de teller al op $ 10 miljard, waarvan het 3de kwartaal  een bijdrage van $ 6,1 miljard leverde. Dat bedrag was onder meer te danken aan de duizelingwekkende groei van Azure. Dit pakket groeide maar liefst 120% in vergelijking met een jaar eerder. De Cloudversie van Office 365 deed het trouwens ook uitstekend met een groei van 63%. Toch kon die verheugend sterke groei niet voorkomen, dat het uiteindelijke resultaat achterbleef bij de consensus van $ 6,27 miljard. De verwachtingen van Microsoft voor het 4de kwartaal stelden eveneens een beetje teleur. Intelligent Cloud inkomsten blijven met een bedrag dat uitkomt tussen $ 6,5 en $ 6,7 miljard achter bij de consensus. Die is van mening dat gelet op de inspanningen van het bedrijf de groei hoger mag liggen. Ondanks alles is de mars naar the Cloud nog steeds geen gelopen race. 

Anderzijds maken de groeicijfers ook duidelijk, dat Microsoft allesbehalve een has been is. Het geesteskind van Bill Gates is nu in een fel gevecht gewikkeld met Amazon.com om de toppositie in dit segment. Afhankelijk van de definitie van the Cloud is Microsoft zelfs al de grootste. De nadruk op alles wat met the Cloud te maken heeft, neemt niet weg dat het traditionele bedrijf nog steeds van groot belang is. Het nieuwe pakket Windows 10 draait nu al op meer dan 270 miljoen devices en de verwachting is dat al over twee of drie jaren meer dan 1 miljard devices onder Windows 10 draaien. De goede prestaties van Windows 10 droegen er aan bij, dat de divisie More Personal Computing 1% groeide in het afgelopen kwartaal en uitkwam op $ 9,5 miljard. Dat was veel meer dan de consensusverwachting van $ 9,17 miljard.

Beleggers reageerden negatief op de presentatie van Microsoft over het 3de kwartaal. Dat was, zoals gezegd, vooral te wijten aan de wat tegenvallende vooruitzichten voor het lopende 4de kwartaal. Gelet op de stappen die Microsoft de afgelopen jaren gezet heeft, is die reactie toch een beetje te kort door de bocht. De werkelijkheid is nu eenmaal weerbarstiger dan een papieren marsroute.

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

 

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Vijf aandelen die de tand des tijds kunnen weerstaan Inflatie? We zijn terug in pre-industriƫle tijden Microsoft en Amazon bepalen de economie van vandaag en morgen Meer indexfondsen dan aandelen Augmented reality is meer dan toekomstmuziek voor Apple Monsterverbond Saoedi Arabiƫ en Rusland pakt tijdelijk goed uit Manipulatie goudprijs kost Deutsche Bank $60 miljoen De kater komt altijd na het feest, ook voor oliemaatschappijen Er is teveel olie en dat blijft nog een tijdje zo Democratie en kapitalisme raken steeds meer op gespannen voet
microsoft