() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Dividend blijft een uitstekend alternatief in roerige tijden

0 Comments
1837
28 aug 2015

De een zijn brood is de ander zijn dood. Het is een ietwat luguber gezegde,  maar daarmee is het nog niet onwaar. Dividendaandelen, die de afgelopen jaren toch al erg populair waren onder beleggers, lijken aan nieuwe bloeiperioden te beginnen. De oorzaak is, hoe kan het ook anders, de troebelen in China.

In de markt heerst al tijden het idee, dat het met China economisch een stuk minder gaat, dan de officiële cijfers doen bevroeden. De renteverlaging van 11 augustus en het besluit van de Chinese overheid om de koersen niet langer te steunen bevestigden die indruk en versterkten bovendien de vrees van een wereldwijde deflatoire omgeving. In een dergelijke omgeving is het meer dan aannemelijk, dat rendementen op obligaties nog verder gaan teruglopen. Dat is weer een uitstekende basis voor een verhoogde  belangstelling voor dividendaandelen. Die hadden het de laatste maanden wat moeilijk, omdat de economie leek te gaan normaliseren. In de VS was de teruglopende belangstelling voor dividend goed af te lezen aan de ruime verkoop van aandelen die traditiegetrouw een mooi rendement bieden, zoals utilities of telecoms.

De Chinese devaluatie en het ineenstorten van de prijzen voor commodities hebben weer tot gevolg, dat er twijfel rijst over het al dan niet doorgaan van de renteverhoging in de VS. Dat alles bijeengenomen voedt weer de twijfel over de kracht van de wereldeconomie en verhoogt de vrees voor een deflatoire omgeving. Dat doet beleggers uitwijken naar een safe haven, waardoor de rente op bijvoorbeeld de Deutsche Bund of de Amerikaanse treasuries de afgelopen weken onder druk zijn komen te staan en het rendement nog verder terugloopt. Onder die omstandigheden ligt het voor de hand, dat beleggers op zoek gaan naar een betrouwbaar alternatief en dus komen ze weer terecht bij het dividendaandeel.

De groeiende belangstelling voor dividenden hangt uiteraard samen met de overvolle schatkisten van bedrijven in zowel Europa als in de Verenigde Staten. Bedrijven wenden die liquiditeiten niet aan voor nieuwe activiteiten of voor R&D, maar verkiezen die aan beleggers terug te geven in de vorm van dividenden en massale inkoop van eigen aandelen. In het afgelopen 2e kwartaal gaven bedrijven in de S&P 500 op deze manier ruim $ 94 miljard terug aan beleggers. Over heel 2015 kan dat bedrag wel eens oplopen tot boven $ 1 biljoen.

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het kiezen voor dividendaandelen. Ze zijn duur geworden en de koers is vaak fors opgelopen. Dat maakt ze kwetsbaar voor forse correcties, zoals wel gebleken is, toen de malaise op de Chinese aandelenbeurzen uitwaaide naar de rest van de wereld. Dat kan bedrijven ertoe brengen om de dividenduitkering te verlagen. Geruchten gaan, als zouden de zwaar getroffen oilmajors op het punt staan een besluit te nemen van die aard.

Beleggen is moeilijk, maar beleggen in roerige tijden is extreem moeilijk. Dan is het goed om af en toe een sparringpartner te hebben die u voorziet van de juiste informatie. Beurshalte.nl kan en wil graag uw sparringpartner zijn. Abonneer u nu op onze gratis nieuwsbrief en u wordt steeds van de meest relevante informatie voorzien. Klik hier de link aan.

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Inflatie? We zijn terug in pre-industriƫle tijden Dividend Masterclass: kansen met dividend aandelen en opties Vijf farmacieaandelen met een mooi dividendrendement! Investeren in infrastructuur! Uitstekend idee, maar waar zijn de projecten? Vijf dividendaandelen van naam waar je in 2017 weinig van mag verwachten 5 Nieuwe dividendaandelen met een mooie toekomst Vijf blue-chip dividendaandelen voor het leven Ondanks Algiers blijft er een overschot aan olie Er is teveel olie en dat blijft nog een tijdje zo Vijf goedkope dividendaandelen met een mooi rendement
dividend