() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Gaat OPEC nu wel of niet minder olie oppompen?

0 Comments
2409
28 nov 2016

Op 28 november treffen OPEC en enkele NON-OPEC landen elkaar in Wenen in aanloop naar het ministerieel overleg op 30 november. Naar het zich laat aanzien zal op de 30ste een besluit op tafel komen om metterdaad de olieproductie te gaan beperken. In de aanloop naar het overleg is de lucht zwanger van de geruchten en reageert de olieprijs heftig.

De onzekerheid over het al dan niet verlagen van de productie is onverminderd groot sinds de geruchtenstroom enkele maanden geleden op gang kwam. Zo is het nog steeds onduidelijk of OPEC-leden als Irak en Iran bereid zijn om daadwerkelijk hun productie te beperken. Het laatste nieuws is dat Irak bereid zou zijn om zijn deel in de productiebeperking te dragen. Is dit een belofte waar waarde aan gehecht mag worden of zijn het mooie woorden, uitgesproken voor de Bühne? Het verleden heeft geleerd dat veel OPEC-leden met de mond plechtig beloven, maar dat hun handelen haaks staat op die mooie beloftes. Feit is dat Irak nog steeds uit alle macht probeert zoveel mogelijk olie op te pompen. Daar spreekt weinig bereidheid uit om echt de productie te beperken. Van Iran was al bekend dat het land voorlopig weinig voelt voor een beperking. In tegendeel, het wil zijn productie voorlopig alleen maar opvoeren.

En dan is er nog veel onduidelijkheid over de opstelling van Rusland. Het land van Poetin heeft steeds gezegd dat het bereid is om zijn productie te beperken tot op het huidig niveau.

Die toezegging klinkt mooier dan ze in feite is. Evenals landen als Irak, Iran, Nigeria en Libië is ook Rusland hard aan het werk om zijn productie op te voeren. De Russen zijn daar erg succesvol in. Sinds de eerste gesprekken over mogelijke beperkingen afgelopen september hebben ze de productie met een half miljoen vaten opgevoerd tot boven 11 miljoen vaten per dag. Nog nooit lag de Russische productie zo hoog. Onder die omstandigheden is een toezegging van een bevriezing van de productie een loos gebaar.

Als Rusland voet bij stuk houdt, dan is dat vooral een streep door de rekening van de Saoedi’s. Die zijn er altijd van uitgegaan dat Poetin uiteindelijk zou instemmen met een echte beperking. Volgens geruchten zou Saoedi Arabië graag zien dat Non-OPEC landen gezamenlijk hun productie met 880.000 vaten beperken. Op 28 november zal er meer duidelijkheid komen over de opstelling van Rusland. De voortekenen zijn niet echt gunstig. Poetin heeft laten weten dat zijn land wel aanwezig zal zijn bij het overleg op de 28ste, maar of de Russen ook deelnemen aan het ministerieel overleg op de 30ste liet hij in het midden.

De communis opinio is dat de opstelling van Rusland doorslaggevend zal zijn of OPEC zal besluiten zijn productie te gaan beperken. Zonder concrete toezeggingen van de Russen kan Saoedi Arabië wel eens besluiten de handdoek in de ring te gooien. Ze zijn bang dat, in dat geval, vooral hún land zal opdraaien voor de productiebeperking. Dat is de harde les die het land in het verleden geleerd heeft. Gelet op de prijsbeweging, denkt de markt dat een beperking tot de reële mogelijkheden behoort. Onderstaande grafiek maakt echter ook duidelijk dat de markt sinds september tussen hoop en vrees geleefd heeft.

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: De wereld zwemt in de olie! Shell laat zich niet opjagen De vijf beste aandelen om de oliemarkt te bespelen De olie gaat naar $ 40 per vat denkt Goldman Sachs Vijf potentiƫle winnaars die u niet kent De oliemaatschappijen zijn nog lang niet uit de zorgen De markt gelooft steeds minder in een drastische daling van de olievoorraden De markt voor olie en gas wordt een kopersmarkt Beleggers kunnen het klimaat niet langer negeren Daling olieprijs is geen incident
opec