() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

De couponknipper is terug

0 Comments
2364
12 mei 2016

Hij lijkt een comeback te maken, de couponknipper uit de 19de eeuw. Dat was een rentenier die de coupons van zijn obligaties knipte om zo zijn rente-inkomsten te kunnen incasseren. De couponknipper van de 21ste eeuw is echter geen obligatiebelegger meer, maar een belegger in dividendaandelen. Ook hij telt jaarlijks zijn centen en dat worden er steeds meer. Onderzoek wijst uit, dat beursgenoteerde bedrijven in 2015 meer dan de helft van hun winst hebben uitbetaald in de vorm van dividenden.

De groeiende voorkeur voor dividenden bij beleggers heeft meerdere gronden. Zo hebben beleggers alleen al deze eeuw tot tweemaal toe forse financiële schade opgelopen. Zowel de dotcomcrisis als de financiële crisis deed hun vermogen als sneeuw voor de zon smelten. Die belegger wordt trouwens alweer een dagje ouder en grijzer en verkiest steeds vaker inkomen boven groei. Dan moet hij wel voor het dividendaandeel kiezen, want de oude vertrouwde staatsobligatie levert absoluut niets op. 

Het najagen van dividenden blijkt bovendien een steeds lucratievere bezigheid. Bedrijven die de afgelopen 10 jaar stelselmatig de dividenduitkering hebben verhoogd, zijn in de eerste vier maanden van dit jaar beloond met een gemiddelde koersstijging van 11% tegen bijvoorbeeld 2% voor de S&P 500.

Er zit natuurlijk een schaduwzijde aan deze strategie. Met het populairder worden van het dividendaandeel stijgt de prijs en ook de uitkering. Dat maakt het aandeel alleen nog maar populairder met als zeer reëel gevaar dat het management zich genoodzaakt ziet de reserves van het bedrijf aan te spreken om toch maar aan de verwachtingen van de belegger te voldoen. Dat kan ten koste gaan van de investeringen en dus van de toekomstige winstgevendheid.

Onderzoek wijst uit, dat beursgenoteerde bedrijven in 2015 meer dan de helft van hun winst hebben uitbetaald in de vorm van dividenden. Het gemiddelde over een lange periode is 46%. De dividenduitkering blijft procentueel stijgen, terwijl de winstgevendheid van veel bedrijven onder druk staat. Dit kan dus niet eindeloos doorgaan. Ofwel de winstgevendheid gaat weer groeien ofwel de dividenduitkering wordt kariger. Het ziet er echter naar uit dat de wereld in een tijdsspanne beland is, waarin groei en inflatie laag zijn. Dan gaat het er naar uitzien, dat de dividenduitkering eerder gaat dalen dan nog verder stijgen. Maar dat zal niet morgen gebeuren. Veel bedrijven kiezen er nog steeds voor om het dividend te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven in de energiesector of aan utilities. Veel beleggers op hun beurt denken dat het de plicht van bedrijven is om hun financiële belangen te dienen nu obligaties niet langer een bruikbaar alternatief voor inkomensvorming zijn.

Het dividend hoort dus bij dit tijdsgewricht, maar niet alleen vanwege de waardeloze obligatie. In de Verenigde Staten wordt het dividend en de terugkoop van eigen aandelen volledig gefinancierd uit de vrije kasstromen. Dat heeft te maken met een verandering in de aandelenmarkten aldaar. Daar wegen technologiebedrijven en dienstverlenende bedrijven steeds zwaarder mee in de diverse indices. Kenmerkend voor deze bedrijven is dat ze minder hoeven te investeren in gebouwen en machines zoals bijvoorbeeld de zware industrie. De kapitaalsintensiteit is gewoon lager. Winsten mogen dan wel lager of stabiel zijn, maar de kwaliteit stijgt wel. Dat is een veilige zekerheid voor de couponknippers van deze tijd. 

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: woensdag 18 mei 2016 11:24
Related Articles: Inflatie? We zijn terug in pre-industriële tijden Extreme volatiliteit keert terug op de internationale oliemarkten De inflatie is terug Big Oil is weer helemaal terug van weggeweest Goldman Sachs is terughoudend over aandelen OMFIF: "Goud maakt terugkeer als monetaire reserve" Zijn we terug in de Jaren Dertig? Krijgen economen en beleidsmakers eindelijk hun verstand terug? We zijn terug bij af in 2015 KPN is terug bij af
Coupons