() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Dow Chemical en DuPont zetten een wereldwijde stoelendans in beweging!

0 Comments
1219
11 dec 2015

Het houdt maar niet op. Dat jaar zijn er fusies en overnames geweest die totaal in de biljoenen dollars lopen. Het ziet er echter niet naar uit, dat in 2016 het tempo omlaag zal gaan. Eerder lijkt het tegendeel het geval, dankzij de aangekondigde fusie tussen Dow Chemical en DuPont de Nemours, twee Amerikaanse reuzen uit de sector Agriculture – Chemical. 


Figuur 1 Beleggers van Dow Chemical zijn blij....

Zelfs als het niet tot een fusie komt, dan nog kan het gerucht een keten van fusies en overnames in die sector in beweging zetten. De sector gaat een nieuwe consolidatiefase in. De argumenten daarvoor beginnen bekend in de oren te klinken. De groei van de economie is bijna verwaarloosbaar en het aangaan van schuld is goedkoop. Door samen te gaan kunnen bedrijven de kosten omlaag brengen en zo toch winst maken bij een nagenoeg ontbreken van omzetgroei. De boeren zijn immers weer zuinig geworden. Hun gewassen brengen bijna niets op en dus doen ze minder bestellingen. Hedge funds op hun beurt vinden veel van de bedrijven te weinig gefocust en daarom te weinig winstgevend. Ze willen ze daarom opbreken!

Dow Chemical mocht zich afgelopen jaren verheugen in de belangstelling van Third Point LLC van Daniel Loeb, terwijl DuPont onder vuur kwam te liggen van Trian Fund Management van de beruchte Nathn Peltz. Beide activisten waren van oordeel dat de chemische reuzen te weinig waarde voor aandeelhouders schiepen en eisten een strategische koerswijziging. In eerste instantie wisten de beide bedrijven de hedge funds op afstand te houden. De recente benoeming van Edward Breen als nieuwe Ceo van DuPont was een vingerwijzing dat er veranderingen in de lucht hingen. Breen had in een eerder leven al een bedrijf opgesplitst. 

Volgens the Wall Street Journal zal de nieuwe combinatie zich na de fusie opdelen in drie onderdelen, agricultural, materials en specialty products. En komt zo nadrukkelijk tegemoet aan de wensen van de hedge funds. Door de fusie ontstaat het grootste zaden- en pesticidenbedrijf ter wereld en de tweede chemiereus na het Duitse BASF.

De fusie zal tot gevolg hebben dat verschillende concurrenten zich eens geducht achter de oren gaan krabben. Door de dalende winstgevendheid in de agrisector  was iedereen toch al met iedereen in gesprek op zoek naar mogelijkheden om snel nieuw marktaandeel te Monsanto. Door de fusie van beide concurrenten zal het bedrijf zijn status als grootste producent van genetisch gemodificeerde zaden onder druk zien komen. Het zou er zomaar toe kunnen leiden dat het bedrijf een nieuw bod gaat doen op het Zwitserse Syngenta. Nog onlangs wezen de Zwitsers een bod van $ 46 van de hand. Dat kwam neer op SFr 470 per aandeel. Het nieuwe bod zou wel eens SFr 485 kunnen bedragen, zo klinkt het her en der. Monsanto zou op zijn beurt weer in de belangstelling staan van het Chinese China National Chemical Corporation.


Figuur 2.....die van DuPont ook

Dow/DuPont nauwgezet volgen. Voor het Zwitserse special chemical bedrijf Clariant zou het een ideaal moment zijn voor een strategische asset swap. Het bedrijf is doende zijn activiteiten in kleurstoffen en plastic resins apart te zetten. Wie weet kunnen ze nu bij de nieuwe combinatie een goede ruil maken. 

De speculaties over wie gaat wat doen na het ontstaan van Dow/DuPont maakt duidelijk dat het niet alleen maar om groter groeien gaat. Het gaat er misschien nog meer om de juiste keuzes te maken, waardoor de bedrijven meer en beter gefocust worden. De fusie is daarom de start van een nieuwe stoeldans waarbij iedereen bij iedereen en beleefdheidsbezoek aflegt! Beleggers moeten op zoek naar een strategisch juiste positie om van de komende stoelendans te profiteren.

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

0.0
Laatst gewijzigd op: maandag 14 december 2015 09:24
Related Articles: Vijf wereldwijde koopjes Microsoft en Linkedin zetten de toon in de techsector Optie Trade van de Week: premie long in DuPont Marc Faber verwacht grote wereldwijde crisis Dow Chemical en DuPont profiteren enorm van het schaliegas
Dow Chemical DuPont