() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Het beleid van president Trump stuwt de goudprijs omhoog

0 Comments
1267
07 feb 2017

Het is inmiddels een waarheid als een koe. Het beleid van de nieuwe president van de Verenigde Staten zorgt voor schokgolven. Geen enkele sector of segment van de economie lijkt ervoor gespaard te kunnen worden. Dat geldt ook voor goud. Het vooruitzicht van een mogelijk protectionistisch beleid op economisch gebied, maar ook politiek gevoelige thema’s als een stop op immigratie zorgen voor groeiende onzekerheid in de markt. Onzekerheid over het economisch beleid en een groeiende angst voor politieke en bestuurlijke instabiliteit heeft beleggers de afgelopen maand januari ertoe aangezet de veilige haven van het goud te zoeken. In de afgelopen maand steeg de prijs van het edelmetaal met 4%. Dat was de beste score sinds het Britse besluit om de Europese Unie de rug toe te keren.

De vraag is natuurlijk of het huidig prijsherstel blijvend is en dat 2017 weer een mooi jaar voor goud wordt? De vraag is gemakkelijker gesteld dan beantwoord. Nee, zegt de London Bullion Market Association. De prijs van goud zal dit jaar stabiel blijven op een niveau van 

$ 1.244 per troye ounce. Dat is een fractie minder dan het gemiddelde niveau van $ 1,251 over heel 2016. Deze visie is gestoeld op verwachte macro-economische ontwikkelingen in 2017. Aan renteverhogingen valt volgens menig analist niet meer te ontkomen nu de inflatie op 2% uitkomt en de arbeidsmarkt tekenen van overspanning begint te vertonen. Dat zijn allemaal factoren die de Fed zullen dwingen de rente te verhogen. De kans daarop wordt alleen nog maar groter als Donald Trump daadwerkelijk een fiscaal stimuleringsbeleid in de steigers gaat zetten. In een omgeving van economische groei en mogelijke rentestijgingen verkiezen beleggers doorgaans effecten boven goud. Volgens een enkele analist zal de goudprijs in dit scenario fors gaan dalen naar $ 1.100 per troy ounce.

Meer optimistisch gestemde analisten verwerpen het idee dat renteverhogingen in 2017 onvermijdelijk zijn. Het is in hun visie nog maar de vraag of de plannen van Trump inderdaad tot een hogere economische groei leiden. Voor hen is het geen uitgemaakte zaak dat door het nieuwe beleid de wereld van een hardnekkig lage rente en een stagnerende groei als bij toverslag verdwijnt. Ze gaan er vooralsnog van uit dat de dollar de komende maanden eerder in waarde zal dalen dan stijgen en dat de rente in de VS niet noemenswaardig omhoog zal gaan. Op basis van dit scenario denken sommige analisten dat de goudprijs naar $ 1.350 per troy ounce zal stijgen. Dat laatste scenario hoeft zeker niet naar de prullenbak verwezen te worden, als de vraag naar baar goud uit Azië eindelijk weer eens aantrekt. Dat ligt nu op het laagste niveau sinds zeven jaar. Jammer genoeg voor de optimisten zijn er weinig of geen tekenen die op een verbetering wijzen.

Het probleem met Trump lijkt vooralsnog, dat hij de eerste president is sinds onheuglijke tijden, die blijkbaar gaat doen wat hij beloofd heeft in zijn verkiezingscampagne. Als de markt hiervan doordrongen raakt, dan kan de dollar zwak worden en aandelenkoersen onder druk. Dat is goed nieuws voor goud. Cynici wijzen er echter op, dat politieke gebeurtenissen zelden een blijvende impact hebben op de goudprijs. Noch de aanslagen in september 2001, noch de 2de Irakoorlog hadden blijvende invloed op de goudprijs. Die ging na verloop van tijd weer gewoon omlaag!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Trump dwarsboomt overnamedrift van Pfizer China is blij met de Parijse beslissing van Trump Wall Street verliest vertrouwen in President Trump Vijf aandelen die gevoelig zijn voor het beleid van president Trump Gaat Trump onbedoeld Europa een handje helpen? President Trump helpt de prijs van uranium een handje Manipulatie goudprijs kost Deutsche Bank $60 miljoen Kan Donald Trump nieuwe banen in de industrie scheppen? Goudprijs zakt door $1.200 Winnaars en verliezers onder president Trump
goud