() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Kan Tesla Motors haar naam waarmaken?

0 Comments
580
28 apr 2017

Nicolai Tesla wordt door velen gezien als één van de grootste genieën ooit. Zijn uitvindingen, zoals o.a. wisselstroom, de Tesla spoel, radio, elektrische motor, draadloze communicatie en laser, zijn indrukwekkend en hebben de wereld qua techniek in een stroomversnelling gebracht.

Tesla was echter geen commercieel handige man.  De ideeën van Tesla werden vaak gekopieerd en gepatenteerd door anderen waardoor hij uiteindelijk arm stierf. Zelfs de eer van slimste man die ooit geleefd heeft moest Tesla laten aan Albert Einstein, een theoretische fysicus.

Jaren na zijn overlijden, lijkt de naam van Tesla toch nog in eer te zijn hersteld door Tesla Motors, het automerk dat naar hem vernoemd is. Het bedrijf dat louter elektrische auto’s produceert koos met opzet voor de naam Tesla. Het was immers een ode aan de persoon die de wisselstroom aan de man bracht.

Tesla Motors is nu de grootste
Inmiddels heeft CEO en oprichter, Elon Musk, zijn bedrijf opgebouwd tot een indrukwekkende producent van elektrische auto’s. Tesla heeft zelfs recentelijk General Motors (GM) ingehaald en is qua marktwaarde momenteel de grootste Amerikaanse autofabrikant!

Tevens heeft Tesla de elektrische auto een duidelijke plek gegeven in een wereld dat nog altijd gedomineerd wordt door benzine slurpende auto’s. De opmars naar een elektrische toekomst op autogebied is echter niet meer te stuiten.

Kan er iets fout gaan?
Tesla lijkt een zonnig toekomst tegemoet te gaan. Maar als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat ook meestal zo. Liggen er voor Tesla spreekwoordelijke beren op de weg of is Tesla wellicht zelf die beer? Een contraire belegger dient immers alle scenario’s te analyseren.

Hierbij een aantal punten om te overwegen:

1. Tesla is grotendeels een verlieslatend bedrijf! Het heeft Tesla 3 jaar geduurd, maar in Q3 van 2016 werd weer eens winst gemaakt.
2. In 2016 verkocht het bedrijf slechts 80.000 auto’s tegenover 10 miljoen door GM.
3. Tesla wordt uitermate goed “gesponsord” door de Amerikaanse regering. Naar schatting heeft Tesla al meer dan $2,5 miljard aan subsidie ontvangen!
4. Een ander bedrijf van Musk is Space X. Het zusterbedrijf van Tesla heeft haar zinnen gezet op Mars. Eventuele negatieve berichtgeving hieromtrent zal haar weerslag op Tesla hebben.

Wat hebben Uber, Tesla Motors en Snapchat met elkaar gemeen?
De geschiedenis herhaalt zich niet, maar rijmt vaak wel. Aan het begin van deze eeuw werd er veel geïnvesteerd in tech bedrijven die geen winst maakten. Dat liep voor veel beleggers desastreus af.
Momenteel wordt er wederom veel gespeculeerd in bedrijven als Tesla, Uber en Snapchat. Dit zijn stuk voor stuk bedrijven die nauwelijks zwarte cijfers kunnen produceren. Het wordt tijd dat men kritischer wordt omtrent overgewaardeerde bedrijven als Tesla.

Beleggers zijn dus gewaarschuwd. Tesla Motors heeft niets weg van de grote uitvinder!

Auteur: Alexander Soeters is marktanalist en edelmetaal specialist bij GoldRepublic

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Vijf dividendaandelen van naam waar je in 2017 weinig van mag verwachten Is Elon Musk van Tesla de nieuwe Steve Jobs? Shell lijdt een nederlaag, de sector trekt haar conclusies Hoogtevrees in Tesla? Short call op Tesla Motors Beijing zit met de handen in het haar De markt voor luxe vertoont haarscheurtjes
Tesla