() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Nestlé verhoogt toch het dividend

0 Comments
1359
23 feb 2015

Veel beleggers hebben met enige zorg de cijfers van Nestle over 2014 afgewacht. De vraag was hoe zwaar het bedrijf geraakt zou zijn door het doorsnijden van de koppeling tussen euro en Zwitserse franc. Maar het lijkt erop, dat de vrees voorbarig was. 

Het Zwitserse voedingsconcern zag over heel 2014 de omzet met 4,5% stijgen naar een bedrag van SFr 91,6 miljard. Het groeipercentage lag wel lager dan het gebruikelijke. Nestlé stelt zich ten doel zijn omzet jaarlijks met 5% à 6% te laten groeien. Analisten waren er echter al vanuit gegaan, dat de groei in 2014 wat lager zou uitvallen. Ze wezen daarbij op de tegenvallende trends in Azië en Europa. De winst steeg met maar liefst SFr 4,4 miljard naar SFr 14,5 miljard. De sterke winststijging was deels te danken aan de verkoop van het belang in L’Oréal!

Bij de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal en heel 2014 verklaarde het management met nadruk, dat Nestlé (nog) geen nadeel had ondervonden van de opwaardering van de franc. Er waren geen valutaproblemen en evenmin zag het bedrijf problemen bij het voldoen aan de pensioenverplichtingen. Ten bewijze van deze stelling verhoogde de top van Nestlé het dividend van SFr 2.15 naar SFr 2,20 per aandeel. Daarmee komt het dividendrendement boven 3% uit! De verhoging van het dividend kwam min of meer als een verrassing. Nogal wat beleggers hadden zich erop voorbereid, dat Nestlé het dividend zou verlagen of zelfs geheel zou schrappen. Die beleggers hadden misschien meer oog moeten hebben voor de ontwikkeling van de koers van het aandeel. Na een aanvankelijk paniekerige daling herstelde het aandeel zich weer snel.

Het management gaat ervan uit, dat het bedrijf er in 2015 opnieuw in zal slagen met pakweg 5% te groeien, zoals de lange termijndoelstelling is. Dat zal overigens steeds moeilijker worden, naarmate het bedrijf groter en groter wordt! Bovendien denkt het management, dat ook de marges in het lopende jaar verder zullen verbeteren. Dat zal trouwens een niet gering prestatie zijn, want de Zwitsers hebben wel degelijk een nadeel weg te werken. De Zwitserse franc is nu eenmaal een dure munt. Dat betekent opnieuw veel kostenbesparingen en doeltreffend de prijzen van producten verhogen. Over het algemeen is dat de Zwitsers wel toevertrouwd.

Nestlé is volgens sommige analisten een dodelijk saai aandeel. Misschien schuilt daar wel de aantrekkelijkheid van het aandeel in. Met een koerswinstverhouding van 22X is het wel aan de prijzige kant, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Danone!

0.0
Laatst gewijzigd op: dinsdag 24 februari 2015 12:18
Related Articles: Lower for longer of toch forse prijsstijgingen Dividend Masterclass: kansen met dividend aandelen en opties Vijf farmacieaandelen met een mooi dividendrendement! Vijf dividendaandelen van naam waar je in 2017 weinig van mag verwachten 5 Nieuwe dividendaandelen met een mooie toekomst Vijf blue-chip dividendaandelen voor het leven Vijf goedkope dividendaandelen met een mooi rendement Vijf dividendaandelen die u blind kunt kopen Vijf dividendaandelen die beslist de moeite waard zijn voor het 2de kwartaal Nestlé bestrijdt deflatie met innovatie
dividend