() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

O die overgewaardeerde dollar

0 Comments
2221
26 Jan 2015

Sinds de euro het levenslicht zag, ruim 15 jaar geleden, is qua waardering het een en ander gebeurd. In den beginne was er twijfel over het bestaansrecht van deze door ruim 10 eurolanden gezamenlijk gevoerde munt. In 1999 ging de euro van start met een waarde van 1,17 tegen de dollar. De waarde daalde in het begin van deze eeuw naar 0,835 tegen de dollar, om daarna met een spectaculair herstel op de proppen te komen. Enkele jaren later was 1,20-1,25 heel gewoon. Maar toen de Amerikanen in de financiële problemen kwamen en monetair verruimden, daalde de dollar naar ongekende laagten: tot 1,60 tegen de euro aan toe. 

Recent voerde zelfs een 19de lid (Litouwen) de euro als munteenheid in. Echter het eventuele vertrek van de Grieken (Grexit) uit de euro, trekt helaas alle media-aandacht. Het zal zelfs niet lang meer duren of de Polen zullen als 20ste land de euro omarmen. Het zwaartepunt van de euro komt zo meer en meer weer in het Noorden van Europa te liggen, waar in het verleden teveel zuidelijke landen tot de eurozone werden toegelaten.

Nu ook de ECB aan monetair verruimen toe blijkt te zijn, daalt de euro in enkele maanden tijd met meer dan 20% (tegen de dollar). Dat is wel erg veel, in zeer weinig tijd. En laat nu de eurozone gezamenlijk een stevig handelsoverschot, maandelijks boeken (gemiddeld ruim EUR 14 miljard).  Dit terwijl de dollarsfeer (de VS) elke maand een handelstekort boekt van ruim $ 40 miljard. Laten we wel wezen: de dollar is de natuurlijke ‘’zwakke’’ munt, en niet de euro. Natuurlijk is het zo dat de groeivooruitzichten voor de VS zonniger zijn, dan die van de 19 eurolanden. Maar de lage dollar en de monetaire verruiming zullen dit jaar voor een verbetering van de groeicijfers zorg dragen. De recente data uit Duitsland hinten al in die richting. 

Dus, al met al is de daling van de euro tegen de dollar wel te begrijpen, en zal nog wel even bij ons blijven, maar een terugkeer richting 1,20-1,25 tegen de dollar zal eind dit jaar niet vreemd blijken. Wel is de Cad$ tegen de dollar te ver in waarde gedaald, waardoor dit een goed alternatief is op korte termijn. Economisch herstel wereldwijd werkt Canada als een der eersten in de hand.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: De dollar wordt van alle kanten belaagd Nieuwe dollarcrisis vergelijkbaar met jaren tachtig Vijf betaalbare kwaliteitsaandelen in een overgewaardeerde markt Dure dollar helpt de boer in de Opkomende Markten Dollar maakt een comeback De dollar moet de wereld gaan redden Is pariteit tussen euro en dollar nog steeds mogelijk? Valutamarkten gaan twijfelen aan de kracht van de dollar Sterke dollar, zwakke euro, de Amerikanen worden nerveus! Dollar en goud is geen goed huwelijk!
dollar euro