() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

We mogen nu genieten van de nadelen van monetaire verruiming

0 Comments
2206
18 Feb 2016

Jarenlang heeft er min of meer een taboe op gerust. Het ging niet aan om vraagtekens te zetten bij de zegeningen van monetaire verruiming. Nu centrale bankiers zich steeds verder op nog onontgonnen terrein wagen in de vorm van negatieve rente, valt er eigenlijk niet meer aan de nadelen te ontkomen. Een van de doelstellingen, asset price inflation, komt steeds verder buiten bereik te liggen. Dat betekent een de facto einde van de werkzaamheid van financial engineering door centrale banken. 

Het wondermiddel van de monetaire verruiming is uitgewerkt. Het effect ervan op de reële economie was trouwens sowieso beperkt. Veel bedrijven maakten gebruik van het gratis geld om op grote schaal eigen aandelen in te kopen en niet om te investeren. Mede daardoor bleef de groei in Europa en de Verenigde Staten op zijn best gebrekkig. Nu het de andere kant opgaat met het beleid, kunnen de negatieve gevolgen wel eens duidelijker en merkbaarder zijn in de reële economie.

Het afnemend effect van monetaire verruiming laat zich goed aflezen aan de koers van veel Private Equity. Deze alternatieve beleggers hadden afgelopen jarenlang volop profijt van het beleid van centrale bankiers. Ze konden heel veel deals goedkoop financieren en een groot deel van hun portfolio met bedrijven konden ze gemakkelijk plaatsen tegen aantrekkelijke waarderingen op aandelenbeurzen waar de koersen alsmaar stegen. Nu zijn die perfecte omstandigheden voorbij. Private Equity legt nu hetzelfde gedrag aan de dag als zoveel andere bedrijven. Ze lenen geld om eigen aandelen in te kopen, maar het effect ervan kan wel eens minimaal zijn. De S&P Share Buyback Index vertoont een underperformance ten opzichte van de S&P 500. Beleggers beseffen nu, dat het op grote schaal inkopen van eigen aandelen de blik ontnomen heeft op de teruglopende marges en winstgevendheid van die bedrijven.

Na zoveel jaren monetaire verruiming is er nog steeds weinig vraag naar krediet behalve dan voor financial engineering. Banken kunnen in deze omgeving weinig geld verdienen en dat kan af en toe tot paniek onder beleggers leiden. Daar zijn we recentelijk nog getuige van geweest. Maar ook instellingen als verzekeraars hebben zwaar te lijden. Ze hebben in het verleden garantieproducten verkocht aan het publiek en die kosten nu handenvol geld. En dan de spaarder! Die wordt opnieuw geknipt en geschoren.

Zal de Fed onder de huidige omstandigheden besluiten om evenals in Europa en Japan een Negative Interest Rate Policy () te gaan implementeren? Voor het moment lijkt de kans daar niet zo groot op, omdat de Fed geen idee heeft wat dat zou betekenen voor de reusachtige money market funds die het land rijk is. Maar zeg nooit nooit, zo concludeerde JP Morgan in een recent rapport. Een nieuwe recessie zou het ondenkbare zomaar denkbaar kunnen maken. Binnen de Fed schijnt men steeds meer rekening te gaan houden met een nieuwe recessie.

En in Europa en Japan, wat gaat daar gebeuren. Volgens JP Morgan is de kans groot dat Centrale Banken nog verder gaan verruimen, ook al weten de centrale bankiers dat het middel niet meer helpt. Het gaat nog lang duren voor betere tijden aanbreken!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

0.0
Laatst gewijzigd op: Thursday 18 February 2016 19:49
Related Articles: Herwaardering goud als oplossing voor monetaire crisis? OMFIF: "Goud maakt terugkeer als monetaire reserve" Het ontbreekt Volkswagen aan kritisch vermogen Kwantitatieve verruiming stimuleert investeringen niet Monetaire verruiming en beleggen in Value gaan moeilijk samen Monetaire verruiming alleen zal niet werken Is monetaire verruiming mosterd na de maaltijd?
fed NIRP