() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Amazon.com moet wel een buitenbeentje blijven

0 Comments
1800
18 dec 2015

De grootste e-commerce onderneming in de Verenigde Staten is altijd een buitenbeentje geweest in beleggersland. Oprichter Jeff Bezos liet zich weinig gelegen aan de wensen van zijn beleggers om zoveel mogelijk winst te maken, maar stopte elke cent terug in zijn bedrijf. Het heeft er echter de schijn van dat Bezos tot inkeer is gekomen. Al enkele kwartalen op rij laat Amazon.com winsten noteren. Die winst wordt vooral gegenereerd door Amazon Web Services(AWS). Deze divisie is een heel grote speler in de snelgroeiende sector van cloud computing. In het afgelopen 3de kwartaal liet AWS een winst zien van $ 521 miljoen bij een omzet van $ 2 miljard.

Het winstgevende AWS kan wel eens het aanzien van Amazon structureel veranderen, althans dat hopen veel analisten. Het wordt een normaal bedrijf, dat zijn beleggers met de regelmaat van de klok stijgende winsten presenteert. Dat maakt het aandeel aantrekkelijk voor grote groepen belegeren. Is Amazon wel echt veranderd of is het misschien min of meer overvallen door het succes van AWS. Zoals gezegd, voor Amazon was het ‘vandaag’ minder aantrekkelijk dan het ‘morgen’. Voor de meeste beleggers is het omgekeerde het geval. Die willen vandaag volop profiteren en niet tot morgen wachten. Amazon heeft nooit die insteek gekend en daarom kon het gebeuren dat het bedrijf in 2014 een omzet behaalde van $ 89 miljard, maar slechts een operationeel resultaat boekte van $ 178 miljoen. De marge is dan verwaarloosbaar klein!

Het is een altijd een bewuste keuze geweest van Bezos om te herinvesteren in het bedrijf en om prijzen laag te houden. Bezos dacht en denkt op deze manier het vertrouwen van de klant te winnen en te behouden. Dat vertrouwen vertaalt zich in meer verkopen. Op den duur vallen dan de belangen van de klant en die van de aandeelhouder samen. Analisten kunnen natuurlijk niets met deze gedachtegang. Die willen snel scoren met een aantrekkelijk trading ideetje of genieten van plannen voor de grootschalige terugkoop van eigen aandelen. Traditionele beleggers in Amazon kiezen voor de filosofie van Bezos en niet voor het korte termijndenken van analisten en met goede reden. De afgelopen 10 jaren genoten ze een rendement van 30%.

Het is dus volstrekt onduidelijk waarom Amazon.com een bedrijf moet worden naar de normen en criteria van Wall Street. Dat levert op korte termijn misschien een snelle koersstijging op, omdat nieuwe beleggers zich melden. Maar daarna ontplooit zich waarschijnlijk al snel het bekende, maar evenzeer treurig stemmende beeld van aandeelhouders die inkoop van eigen aandelen eisen, die herstructureringen eisen om zo de winst op de korte termijn zeker te stellen. Waarom zouden verstandige beleggers zeer gesteld moeten zijn op ceo ’s die acteren als croupiers in een casino. Ceo ’s die winsten naar een kunstmatig hoog en onhoudbaar niveau manipuleren.

Amazon.com laat in dat opzicht een verfrissend afwijkend gedrag zien, waarbij het bedrijfsbelang op de eerste plaats komt. Ongetwijfeld zal ooit het moment aanbreken dat Amazon een volwassen bedrijf is geworden dat nog maar amper groeit. Dan zal Jeff Bezos dividend gaan uitkeren. Vooralsnog lijken de mogelijkheden om bedrijfsmatig te investeren nog eindeloos. Dit tot groot genoegen van zijn traditionele beleggende achterban!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

0.0
Laatst gewijzigd op: maandag 21 december 2015 14:23
Related Articles: Vijf aandelen die u moet hebben in 2017 Problemen blijven voor de oliemaatschappijen Alphabet's visionaire ideeën dreigen voorlopig visionair te blijven Kenneth Rogoff: "Centrale banken moeten goud kopen" Apple moet zichzelf opnieuw uitvinden China moet leren consumeren Europese banken blijven ondermaats presteren China moet op zoek naar gastarbeiders Beleggers zouden de markt moeten wantrouwen Moet Duitsland dan maar uit de eurozone?
amazon