() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

In de VS wint Goliath het met gemak van David

0 Comments
1731
04 Aug 2017

In 1975 waren er in de Verenigde Staten 4819 beursgenoteerde bedrijven. In 2015 waren er daar nog 3766 van over. Dat is een daling van meer dan 20%. Dat blijkt uit een onderzoek, gepubliceerd in the Journal of Economic Perspectives. Dit onderzoek presenteert nog meer opmerkelijke trends in het Amerikaanse bedrijfsleven. Het blijkt ook dat vooral de grote bedrijven overleven. Er komen met andere woorden niet alleen steeds minder beursgenoteerde bedrijven, maar die overleven zijn ouder en ook steeds groter.

Het zijn ook de grote bedrijven die een steeds groter deel van de taart voor zich opeisen. In 1975 genereerden iets meer dan 100 bedrijven ongeveer de helft van de totale winst van alle beursgenoteerde bedrijven. In 2015 waren slechts 30 bedrijven goed voor de helft van de totale winst. Sterker nog, de top 200 bedrijven genereren meer winst dan alle bedrijven samen. In 2015 was de gecombineerde winst van die 3700 bedrijven negatief. 

Ook andere ratio’s onderstrepen dat de top van het Amerikaanse bedrijfsleven steeds dominanter wordt!

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? The Journal zet een aantal mogelijke verklaringen op rij. Het kan dat de consolidatie de meest efficiënte beloont. Omvang is dan vereiste voor een steeds verdergaande efficiency. Die verklaring is niet afdoende. In de niet-beurgenoteerde sector is geen sprake dat er steeds minder maar steeds grotere bedrijven komen. Daarom wijzen de onderzoekers ook op een versoepeling van de antitrust wetgeving. De veelgehoorde klacht over een verstikkende wetgeving lijkt weinig hout te snijden. De beruchte/beroemde Sarbanes-Oxley wet dateert van na 2000. De trend van minder en groter dateert van ver voor dit jaartal. Bovendien hebben de meeste bedrijven hun beursgenoteerde status niet opgegeven maar ze zijn overgenomen. Wei is het zo dat het Congres meer mogelijkheden heeft om het beursgenoteerde bedrijfsleven te reguleren dan niet-beursgenoteerde bedrijven.

De onderzoekers wijzen ook op recentere trends die een negatief effect hebben op de competitie. Een factor van belang is het intellectueel eigendom. R&D wordt steeds belangrijker om de concurrentie op afstand te houden. Bedrijven die daar geld voor nodig hebben en een lening willen plaatsen op publieke markten moeten erg transparant zijn. Het gevaar bestaat dan dat ze zo een deel van de bedrijfsgeheimen aan de concurrentie prijs moeten geven. Het wordt zo voor de kleinere Davids steeds moeilijker om de grote Goliaths met succes te lijf te gaan. Die Goliaths op hun beurt zwemmen in het geld en kunnen zich die R&D inspanningen gemakkelijk veroorloven. Desnoods kopen ze een of meerdere bedrijven die mooie patenten in hun bezit hebben. Voor de Davids is daarom steeds vaker de stelregel: if you can’t beat them, join them!

Moet de overheid iets aan deze trend van steeds verdere concentratie doen? Er klinken steeds meer stemmen die dat beamen. Binnen de top van grote bedrijven vindt ook een concentratie plaats. Een handjevol bedrijven eist binnen die kopgroep een steeds groter deel van de buit op. We doelen dan op Facebook, Apple, Microsoft, Amazon en Google. Het zijn de roverbaronnen van de 21ste eeuw met te veel macht, geld en invloed!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: Monday 14 August 2017 14:39
Related Articles: Risico's voor beleggers nemen toe, wie er ook de verkiezingen wint Goud herwint (tijdelijk) zijn glans Een acquisitie was nog nooit zo gemakkelijk en zo succesvol Wint OPEC alsnog de slag om de olieprijs? Twintig bedrijven die profiteren van een zwakke euro KPN herwint momentum
Amerika