() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Kan Donald Trump nieuwe banen in de industrie scheppen?

0 Comments
1692
29 nov 2016

Het was een van de vaste thema’s in de Trumpiaanse retoriek in de aanloop naar de verkiezingen. De Amerikaanse industrie is ernstig in verval geraakt en de schuldigen daarvan wonen onder meer in Mexico en in China. Die boodschap ging er goed in bij de zogeheten rust-belt staten als Wisconsin, Michigan, Ohio en Pennsylvania. Al deze staten kozen de zijde van Trump en bezorgden hem zo het presidentschap.

Het is goed te begrijpen dat de boodschap van Trump goed viel in de rust-belt. Sinds 2000 zijn er maar liefst 5,6 miljoen banen in de industrie verloren gegaan. Dat is 30% van het totaal. Die getallen vertellen echter niet het hele verhaal. Het aandeel van de nijverheid in het bruto nationaal product is sinds 2000 gedaald van 14,3% naar 12,3%, maar tegelijkertijd is de productiviteit van de sector alleen maar gestegen. De productie ligt nu weer meer dan 30% hoger dan ten tijde van de diepe recessie van 2007 – 2009. Het waarom van deze sterke verbetering laat zich raden. Banen gingen niet alleen verloren als gevolg van handelsverdragen, maar vooral door snelle technologische vooruitgang in de vorm van automatisering en robotisering. Van de 5,6 miljoen banen die verloren zijn gegaan, zijn er 

2 – 2,4 miljoen in landen als China terecht gekomen, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. De overige banen gingen verloren door technologische ontwikkelingen die de productiviteit omhoog tilden en steeds meer banen overbodig maakten.

Het zijn echter ook deze ontwikkelingen die de Amerikaanse en ook Europese industrie concurrerend maken. De productiviteit is hoog en het aandeel van het loon van de werknemer op het totaal daalt. Die combinatie maakt het mogelijk te concurreren met Opkomende Landen als China. In dat land zijn de lonen de afgelopen jaren sterk gestegen. Lage lonen landen als Vietnam blijken in de praktijk vaak minder aantrekkelijk, omdat de fysieke infrastructuur op zijn zachtst gezegd bedroevend is. Al deze trends en ontwikkelingen vertalen zich in wat reshoring genoemd wordt. Amerikaanse bedrijven, maar ook Europese bedrijven, komen tot de conclusie dat het aantrekkelijker is om delen van de productie naar het land van origine terug te brengen. Dat proces is pakweg in 2010 begonnen en heeft tot dusverre geresulteerd in 265.000 nieuwe banen. De boodschap is daarmee duidelijk. De industrie kan in de VS een nieuwe bloeiperiode tegemoet gaan, maar dan zal het aandeel van de arbeid beperkt zijn.

Donald Trump heeft zijn kiezers in de rust-belt staten beloofd dat ‘the next generation of production and innovation to happen right here, in our great homeland, America. Het zogeheten Reshoring Initiative uit 2010 maakt aannemelijk dat dit geen loze belofte hoeft te zijn. Maatregelen om de industrie nieuw elan te bezorgen, zijn zelfs toe te juichen. De nijverheid is nog steeds verreweg de grootste opdrachtgever voor de private R&D en het versterkt de werkgelegenheid in aanpalende segmenten zoals design en engineering. Het is echter nog maar zeer de vraag of al die werkloze arbeiders in de rust-belt staten van de mogelijke revival van de Amerikaanse nijverheid gaan profiteren!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Is het gedaan met de Duitse automobielindustrie? Inflatie? We zijn terug in pre-industriƫle tijden Trump dwarsboomt overnamedrift van Pfizer China is blij met de Parijse beslissing van Trump Wall Street verliest vertrouwen in President Trump OPEC bouwt stilletjes aan nieuwe productiecapaciteit Vijf aandelen die gevoelig zijn voor het beleid van president Trump Nieuwe dollarcrisis vergelijkbaar met jaren tachtig Het beleid van president Trump stuwt de goudprijs omhoog Gaat Trump onbedoeld Europa een handje helpen?
Trump