() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Gaat Trump onbedoeld Europa een handje helpen?

0 Comments
1499
07 feb 2017

President Trump heeft zijn electoraat beloofd ‘to make America great again’. Die belofte kan hij waarschijnlijk veel gemakkelijker waarmaken dan op het eerste gezicht lijkt. Het gaat ook veel doorsnee Amerikanen de laatste jaren weer wat beter. Na jaren van stagnatie zitten lonen weer voorzichtig in de lift en de gemiddelde levenstandaard lijkt ook al weer omhoog te kruipen. Voor de duidelijkheid, we hebben het steeds weer over gemiddeldes.

Meerdere sectoren van de economie draaien als een tierelier. Denk maar eens aan de technologie, de financiële sector, de huizenmarkt of de dienstensector. 

Aan de dynamiek in die sectoren kunnen we in Europa een puntje zuigen. Als er in de wereld één continent is, dat weer groot moet worden, dan is het wel Europa. Al bijna tien jaar op rij stagneert de economie van dit werelddeel en is de werkloosheid onrustbarend hoog. De gevolgen van de financiële crisis zijn nog steeds niet overwonnen. Zo laat de gezondheid van de financiële sector nog steeds zeer te wensen over. Ook politiek laat de situatie zeer te wensen over. Populisme en nationalisme winnen bijna dagelijks veld. De Brexit lijkt een voorafschaduwing wat mogelijk nog komen gaat.

Het beleid van president Trump kan onbedoeld Europa het broodnodige steuntje in de rug bezorgen. Natuurlijk wil de president de binnenlandse markt voor buitenlandse producten afschermen. Dat wil echter niet zeggen dat Europese exporteurs kansloos zijn. Dat is dan vooral te danken aan de dure dollar en de goedkope euro. De verhouding dollar-euro kan nog ongunstiger worden voor de Verenigde Staten als de Fed besluit de rente dit jaar meerdere malen te verhogen, terwijl de ECB blijft verruimen. Dat zal de dollar alleen maar duurder maken.

Een verbeterend consumentenvertrouwen en hogere koersen op de beurzen zou de vraag naar consumentengoederen kunnen opjagen. Het is dan onwaarschijnlijk dat de VS zelf aan die aanzwellende vraag kunnen voldoen. Dat duurt nog wel even. Zoals de zaken er nu nog voorstaan, ontbreekt het de Verenigde Staten immers aan voldoende productiecapaciteit om aan een sterk stijgende vraag te voldoen. Het ligt bovendien niet voor de hand, dat het welvarende deel van de Amerikaanse bevolking zomaar bereid is om hun BMW of Mercedes in te ruilen voor de kwalitatief mindere Lincoln of Chevrolet. Ook dat kan nog wel een tijdje in beslag nemen. 

En – wie weet – verhoogt het protectionisme van Trump de dadendrang in Europa. Het is niet langer uit te sluiten dat overheden in de verschillende lidstaten van de Unie eindelijk besluiten om de binnenlandse vraag te gaan stimuleren om zo de groei te bevorderen. Het is niet langer ondenkbaar, dat Duitsland eindelijk gaat besluiten om wat meer te gaan stimuleren als de export naar de VS daadwerkelijk in gevaar komt. Ook het gegeven, dat De VS blijkbaar niet langer bereid zijn om de rekening voor een fatsoenlijke Europese defensie te betalen, kan positief uitpakken. Het kan onbedoeld de aanzet zijn naar een gemeenschappelijk Europees Defensie Initiatief. Een gemeenschappelijke defensie lijkt binnen de Europese Unie sowieso minder op verzet van de bevolking hoeven te rekenen.

Het hele betoog is gebouwd op veel ‘mitsen’ en ‘maren’. Het is echter zoals de Amerikanen zeggen: never waiste a good crisis! Misschien blijkt over vier of acht jaar, dat de regering Trump een zegen voor Europa is geweest!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Waren er maar geen banken in Europa De olie gaat naar $ 40 per vat denkt Goldman Sachs Trump dwarsboomt overnamedrift van Pfizer China is blij met de Parijse beslissing van Trump Wall Street verliest vertrouwen in President Trump Europa wordt eindelijk een technologisch power house Vijf aandelen die gevoelig zijn voor het beleid van president Trump Het beleid van president Trump stuwt de goudprijs omhoog President Trump helpt de prijs van uranium een handje Kan Donald Trump nieuwe banen in de industrie scheppen?
economie Trump