() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Renewable energy gaat eindelijk doorbreken

0 Comments
2517
22 Jan 2016

Bijna niemand in de wereld is tegen renewable energy. Het is schoon en het vervuilt het milieu niet. Dat wil weer niet zeggen, dat het deze sector voor de wind gaat. De voorspoed van de sector hangt af van de bereidheid van nationale overheden financieel te steunen en te subsidiëren. De bereidheid om te subsidiëren hangt van verschillende oorzaken af. Zo belijdt de Nederlandse overheid met de mond de ontwikkeling van renewable energy van harte te steunen. Maar de opmars van renewables mag natuurlijk niet ten koste gaan van de gasverkoop, een zeer belangrijke bron van inkomsten voor onze nationale schatkist. En dus blijft het zeker in Nederland behelpen.

Ook de sector zelf gedraagt zich niet altijd zo verantwoordelijk. In tijden van financiële voorspoed had de sector in het recente verleden de neiging een overcapaciteit op te bouwen, waarna een uitschudding volgde. Het lijkt erop, dat de sector aan de vooravond staat van sterk verbeterende vooruitzichten. De belangrijkste voorwaarde daarvoor is het klimaatverdrag van Parijs uit december 2015. Sommige analisten spreken in dit verband van een heuse gamechanger. De tijd van olie, kolen en gas loopt volgens hen door dit verdrag op zijn einde en het tijdperk van de renewable energy is aanstaande.

Dat klinkt mooi en kan misschien wel waar zijn, maar opnieuw hangt veel af van de opstelling van overheden. Misschien is er dan reden voor optimisme. In Nederland komt de discussie over het sluiten van kolencentrales op gang. In de Verenigde Staten, nog steeds een van de grootste vervuilers, heeft de overheid bijna onopgemerkt een zeer belangrijke beslissing genomen. De extra kredietfaciliteiten voor de sector solar en wind zijn met een periode van vijf jaar verlengd. Dat kan van doorslaggevend belang zijn voor de definitieve doorbraak van renewable energy in dat land. Volgens the Bloomberg New Energy Finance (BNEF) zal er dankzij de verlenging van de kredietfaciliteiten ongeveer 20 gigawatt extra aan Solar power bijkomen en nog eens 19 gigawatt aan windenergie. Al die extra’s zijn te danken aan extra investeringen ter waarde van $ 73 miljard tot 2020. 

De komende vijf jaar stelt de Amerikaanse overheid kredieten ter beschikking ter waarde van $ 25 miljard. Dat zal volgens berekeningen van BNEF in het segment Solar investeringen uitlokken met een waarde van $ 38 miljard en in het segment Wind voor een bedrag van 

$ 35 miljard. De sector kan dit zetje in de rug goed gebruiken. In de afgelopen jaren zijn de kosten voor renewable energy met 90% gedaald, mede dankzij de kredietfaciliteiten. Zonder die financiële voordeeltjes, zijn de traditionele energiebronnen als olie, gas en kolen nog steeds goedkoper. Aan het eind van dit decennium zijn waarschijnlijk de bordjes definitief verhangen. De gelukkige combinatie van technologische innovatie en meer schaalvergroting staat hier garant voor!

BNEF waarschuwt de sector er wel voor om niet in dezelfde fouten te vervallen als in de jaren 2011 – 2013, toen er hard gewerkt werd aan de opbouw van een enorme overcapaciteit. Uiteraard beweert de sector dat het zijn lesje geleerd heeft en dat het dit keer allemaal anders zal zijn. Dat klinkt niet erg bemoedigend, want deze frase hebben we in het recente verleden iets te vaak gehoord met alle desastreuse gevolgen van dien. Toch hoeven we niet echt te wanhopen. De vraag stijgt metterdaad snel en het Verdrag van Parijs zal de vraag alleen nog maar aanjagen. Volgens BNEF zal dit jaar de vraag 20% stijgen naar een totaal van 65 gigawatt en in 2017 naar 77,8 gigawatt. De snel stijgende vraag zal op gespannen voet staan met de voorhanden capaciteit, zo menen sommige analisten en dat zal de marges van producenten alleen maar verbeteren! Misschien is het dit keer echt anders! En wie weet komt Den Haag zijn beloftes dit keer wel na!

 

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: De olie gaat naar $ 40 per vat denkt Goldman Sachs Europa wordt eindelijk een technologisch power house Gaat Trump onbedoeld Europa een handje helpen? Gaat OPEC nu wel of niet minder olie oppompen? Gaat Piekolie alsnog voor problemen zorgen? Komt na het zuur eindelijk het zoet? Goud gaat weer 'boomen' Gaat de euro door de Brexit kopje onder? Kunnen de bedrijfswinsten eindelijk omhoog? Gaat het Verenigd Koninkrijk in de uitverkoop?
Renewable energy