() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Citi verwacht lagere goudprijs in 2016

0 Comments
2674
19 aug 2015

Citi heeft haar verwachting voor de goudprijs voor dit jaar en voor volgend jaar naar beneden bijgesteld. Het koersdoel voor 2015 is verlaagd van $1.180 naar $1.140 per troy ounce, terwijl de verwachtingen voor volgend jaar neerwaarts zijn besteld van $1.195 naar slechts $1.050 per troy ounce.

Hield de bank tot voor kort nog rekening met een herstel van de goudprijs in 2016, nu denkt de bank dat de koers van het gele metaal verder zal dalen. Volgens analisten van de bank is de aanhoudende dollarsterkte en de verwachting dat de Federal Reserve de komende kwartalen een strenger monetair beleid zal voeren reden om aan te nemen dat de goudprijs in dollars verder gaat dalen.

Goudprijs in dalende trend
De goudprijs is de laatste jaren in een dalende trend terechtgekomen. Door het afbouwen van het stimuleringsprogramma van de Amerikaanse centrale bank zijn de inflatieverwachtingen naar beneden bijgesteld. Het afgelopen jaar is de goudprijs verder onder druk komen te staan door het aansterken van de dollar. "Als de dollar verder aansterkt, dan gaan we waarschijnlijk nog meer pijn zien in de goudmarkt. Ook nadat de eerste renteverhoging heeft plaatsgevonden", zo concluderen analisten van Citi. Voor het derde en vierde kwartaal van dit jaar heeft Citi haar koersdoel ook verlaagd, tot respectievelijk $1.090 en $1.050 per troy ounce. Op het moment van schrijven ligt de goudkoers op $1.121 per troy ounce.

De daling van de goudkoers gaat gepaard met een grote verschuiving van goud richting de opkomende economieën in het Oosten. China en Rusland voegen sinds het uitbreken van de financiële crisis stelselmatig goud aan hun reserves toe. Ook is de vraag naar beleggingsgoud en gouden sieraden de laatste jaren sterk toegenomen in landen als India en China. De daling van de goudprijs betekent vooral dat de dollar sterker wordt. De vraag naar goud is nog steeds onverminderd groot, zoals ook bleek uit het laatste kwartaalrapport van de World Gold Council.

Sterke dollar
Een verdere waardestijging van de Amerikaanse dollar betekent automatisch een verdere daling van de goudprijs in dollars. Maar dat wil niet zeggen dat goud ook goedkoper wordt in de rest van de wereld. Als de lokale valuta in waarde daalt wordt goud kopen juist duurder. Door de grote koersdaling van de euro begin dit jaar steeg de goudprijs in deze valuta naar het hoogste niveau sinds 2013. In veel Aziatische landen kan goud de komende maanden aan populariteit winnen, aangezien verschillende Aziatische valuta onder druk staan door de devaluatie van de Chinese yuan.

Aangeboden door: MarketUpdate.nl

0.0
Laatst gewijzigd op: dinsdag 30 november -1 00:00
Related Articles: Het beleid van president Trump stuwt de goudprijs omhoog Vijf dividendaandelen van naam waar je in 2017 weinig van mag verwachten Manipulatie goudprijs kost Deutsche Bank $60 miljoen Goudprijs zakt door $1.200 ABN Amro stelt verwachting goudprijs bij Beleggers kochten ruim 1.000 ton goud in eerste helft 2016 Beleid centrale bankiers stimuleert de goudprijs Credit Suisse voorziet stijging goudprijs naar $1.500 Goudprijs naar hoogste niveau in drie jaar Vijf technologieaandelen voor de 2de helft van 2016
goud