() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Daling olieprijs is geen incident

0 Comments
1270
23 mrt 2017

Op 9 maart zakte de prijs voor een vat West Texas Intermediate voor het eerst in 2017 onder $ 50. Die daling zette een keten van gebeurtenissen in gang die er in heeft geresulteerd dat nu ook de prijs van een vat Brent tot onder $ 50 is gedaald. Het lijkt er momenteel op dat de prijsdaling eerder zal aanhouden dan dat er herstel optreedt.

De daling op 9 maart deed de hedge funds eens achter de oren krabben. Wat ze zagen en lazen beviel hen niet. Zo liet Libië weten dat het vergevorderde plannen heeft om opnieuw olie te gaan produceren. Het land produceert nu dagelijks meer dan 640.000 vaten.

Bijna tegelijkertijd kwamen er berichten uit de VS dat de olievoorraden weer met 5 miljoen vaten waren toegenomen. De eerdere daling lijkt hiermee een incident, temeer omdat de schalieproductie in de VS alsmaar blijft toenemen. Volgens the Energy Information Administration bedraagt de productie 9,1 miljoen vaten per dag. Dat is het hoogste niveau in meer dan een jaar. Het ziet er naar uit dat de productie de komende tijd blijft stijgen, omdat bedrijven doorgaan met het slaan van nieuwe putten of het heropenen van oude. Die hoge productie in de VS doet de productieverlaging van OPEC en zijn bondgenoten teniet.

Om het allemaal nog erger te maken kwamen er tegenstrijdige of in ieder geval weinig overtuigende geluiden uit het OPEC kamp. Op 16 maart verklaarde Khalid Al-Falih, minister van energiezaken van Saoedi Arabië, dat zijn land bereid was de huidige productiebeperkingen na mei voort te zetten als voorraden dan nog steeds boven het vijfjaarlijks gemiddelde liggen. Volgens zijn Russische tegenhanger, Alexander Novak, was het nog veel te vroeg om over een mogelijke verlenging van de productiebeperking te praten.

C’est le ton qui fait la musique. En die toon beviel de hedge funds niet. Daarom begonnen ze massaal hun longposities af te bouwen en om te zitten in shortposities. Alleen al door het toedoen van de hedge funds zakten de prijzen verder weg.

Het resultaat van het bovenstaande is, dat nu ook de prijs van een vat Brent onder $ 50 ligt en dat zodoende alle positieve effecten van de productiebeperking verdwenen zijn. Daarmee groeit ook de twijfel in de markt of de huidige productiebeperkingen wel voldoende zijn om de balans tussen vraag en aanbod op de oliemarkt te herstellen. De bal ligt nu weer op de helft van OPEC. Deze organisatie moet nu stappen zetten om de markt te overtuigen. De onenigheid binnen OPEC neemt naar verluidt alweer toe. Saoedi Arabië heeft de overige leden van OPEC al gewaarschuwd dat iedereen zich aan de afspraken moet houden. Tot nu toe is 90% van de afgesproken productiebeperking werkelijkheid geworden, maar dat komt voornamelijk op het conto van de Saoedi’s die hun productie meer hebben beperkt dan afgesproken. Non-OPEC leden, zoals Rusland, moeten hun toezeggingen nog steeds gestand doen.

De ergernis van de Saoedi’s is begrijpelijk. Ze willen niet zoals in het verleden, het kind van de rekening worden. De enige oplossing is dat er in mei besloten wordt om de productie verder te beperken, maar de bereidheid daartoe is gering, zoals de zaken er nu voor staan. Volgens sommige ingewijden probeert Saoedi Arabië nu landen, die nu niet meedoen aan de productiebeperking, alsnog daartoe te bewegen. Het zou in het bijzonder gaan om Iran. Weer andere partijen claimen dat de Saoedi’s nog helemaal geen beleid voor mei op papier hebben. Verdeeldheid lijkt weer troef binnen OPEC. Het onderstreept maar weer eens dat de macht van het kartel gebroken is door het succes van de schalieproducenten in de VS. Het maakt de uitkomst van de bijeenkomst in mei alleen maar onzekerder!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Waren er maar geen banken in Europa Er bestaan geen beleggende Einsteins De markt gelooft steeds minder in een drastische daling van de olievoorraden Vijf aandelen waarover u zich in 2017 geen zorgen hoeft te maken Goud-ETF is geen goud Beleggingsresultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst Pokerspel rondom de olieprijs Groei is geen vanzelfsprekendheid In 2016 kan de olieprijs gewoon weer omhoog! Daimler heeft geen last van Volkswagen, laat staan van China
olie olieprijs