() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

De markt gelooft steeds minder in een drastische daling van de olievoorraden

0 Comments
1898
27 apr 2017

Het was misschien ook wel te mooi om waar te zijn. Aan het einde van 2016 bleek OPEC in staat om samen met enkele belangrijke non-OPEC landen zoals Rusland om een productiebeperking door te voeren. Aan het begin van 2017 was de prijs voor een vat al met $ 10 opgelopen. Het enthousiasme was groot en hedge funds gingen massaal en massief long in de verwachting dat er snel een einde zou komen aan een periode van extreem lage prijzen.

De werkelijkheid lijkt echter een andere. De grote olievoorraden lijken amper te slinken en de opgeleefde schalie-industrie in de Verenigde Staten lijkt opnieuw een spaak in het wiel te steken. Toch blijft een meerderheid van insiders optimistisch. Een veelgehoorde redenering is, dat voorraden in de loop van het 2de kwartaal fors gaan dalen. De vraag van raffinaderijen gaat weer toenemen nu de onderhoudsperiode achter de rug is. Ook los daarvan zal de vraag naar olie gestaag blijven groeien. Bij Société Générale denken ze dat de voorraden in de 2de helft van het jaar naar normale niveaus zullen dalen, maar dan moet de productiebeperking van 1,2 miljoen vaten per dag wel in tact blijven. Bij het Internationaal Energie Agentschap denken ze ongeveer hetzelfde. De vraag naar olie uit OPEC-landen zal aan het einde van dit jaar om en nabij 33,5 miljoen vaten bedragen. OPEC pompt op dit moment maar 32 miljoen vaten op. Beide partijen benadrukken overigens wel dat het optimisme aan het begin van het jaar ongefundeerd was. OPEC landen overvoerden aan de vooravond van de beperking de markt met extra olie.

De markt begint echter minder en minder geloof te hechten aan deze argumenten. Hedge funds zijn begonnen hun long posities voorzichtig af te bouwen. Eerst zien en dan geloven lijkt het motto. De markt wacht op harde bewijzen dat voorraden metterdaad in een behoorlijk tempo aan het slinken zijn. Niet iedere betrokken partij of land is echter bereid of in staat de benodigde data te overleggen. Dat maakt het moeilijk de daling te kwantificeren. Er blijft dan weinig anders over dan om te zoeken naar anekdotisch bewijs en dat is er. Zo meldde de VS dat de voorraden onlangs met 1 miljoen vaten waren gedaald. Daar staat echter tegenover dat die voorraden met 532 miljoen vaten nog steeds historisch hoog zijn. Ook wijzen analisten erop, dat olievoorraden in het 1ste kwartaal veel minder gestegen zijn dan te doen gebruikelijk is. In dit kwartaal komen veel raffinaderijen stil te leggen voor onderhoud en is er geen olie nodig!

De achterliggende boodschap is, dat de daling van voorraden en dus prijsherstel nog slechts een kwestie van tijd is. De markt stelt op zijn beurt vast dat de prijs voor een vat West Texas Intermediate alweer onder $ 50 bivakkeert en dat Brent nog amper $ 52 uitdoet. Ze vragen zich bovendien af hoelang OPEC nog de gelederen gesloten kan houden en in hoeverre Rusland in mei nog bereid zal zijn om de productiebeperking overeind te houden. De geschiedenis is in dat opzicht weinig hoopgevend. De markt ziet bovendien ook, dat de olie-industrie in de VS weer op volle toeren draait. In maart werden er 9 miljoen vaten per dag opgepompt en daar kunnen er tot 2018 nog wel eens 1 miljoen vaten per dag bijkomen. Hedge funds vragen zich af of OPEC wel voldoende doordrongen is van de lange termijnuitdaging van de Amerikaanse schalie-industrie! Ze vrezen met grote vreze van niet en dan is het moeilijk hoopvol te blijven!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Vijf waarschuwingssignalen voor stress op de financiƫle markten Belastingverlaging in de VS goed nieuws voor aandelenmarkten Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Amazon laat de markten beven De vijf beste aandelen om de oliemarkt te bespelen De toekomst voor wind- en zonne-energie oogt steeds rooskleuriger Vijf groeiaandelen die nog steeds koopwaardig zijn De markt voor olie en gas wordt een kopersmarkt Vijf aandelen met de potentie de markt jaar in jaar uit te verslaan Daling olieprijs is geen incident
aardolie