() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

De lange weg van OPEC naar de productiebeperking

0 Comments
1491
09 jan 2017

Het heeft bijna een jaar van praten en onderhandelen gekost, maar aan het einde van 2016 lag er een plan voor beperking van de productie van olie. Dit plan wordt ondersteund door zowel OPEC-als non-OPEC-landen. Het resultaat tot dusverre is dat de prijs voor een vat olie weer royaal boven $ 50 per vat bivakkeert. Volgens sommige worden de voorliggende afspraken zo goed nagevolgd dat het slechten van de barrière van $ 60 slechts een kwestie van tijd is. Het nieuwe jaar zal het jaar zijn dat vraag en aanbod weer in evenwicht komen. Het overaanbod kan wel eens sneller verdwijnen dan verwacht.

Het afgelopen jaar 2016 mag dan ook het jaar van de comeback van OPEC genoemd worden. De leden gingen weer en bloc optreden en slaagden en wisten zo het vertrouwen van andere landen te winnen. Die eensgezindheid was uit nood geboren. Het water stond beleidsmaker in menige hoofdstad te aan lippen. Door de te lage olieprijs zagen ze hun budgetten krimpen. De grote oliemaatschappijen schrapten miljarden dollars aan investeringen in de hoop zo winstgevend te blijven. Zelfs Saoedi Arabië voelde de financiële pijn van zijn strategische koerswijziging in 2014 om de Amerikaanse schalieproducenten het leven onmogelijk te maken.

Al vroeg in 2016 liet het land officieel en onofficieel weten te willen samenwerken met andere grote producenten binnen en buiten OPEC om de productie te beperken en zo prijsherstel te bereiken. De Saoedi’s hebben van meet af geprobeerd vooral de Russen te paaien. Daarmee was de toon gezet voor een mogelijke overeenkomst aangaande een productiebeperking. Maar er waren veel beren op de weg naar een definitief besluit. Het grootste obstakel was misschien wel Iran, dat al aan het begin van het jaar liet weten marktaandeel te willen terugwinnen door de oliemarkt te overspoelen met Iraanse olie.

Voor Rusland was dit het sein om serieuze gesprekken met OPEC te beginnen. Al in februari van 2016 lag er een principeakkoord tussen beide landen voor een beperking mochten andere landen zich bij beide landen aansluiten. Hoopvolle gesprekken in Doha in de maand april liepen uiteindelijk spaak door de onbuigzame opstelling van de Saoedi’s jegens Iran. Dat laatste land moest ook zijn aandeel in de beperking leveren en dat was 100% strijdig met de opvattingen van Teheran. Pas in september slaagde OPEC er tijdens een bijeenkomst in Algiers in  de rijen te sluiten en een voorlopig akkoord te bereiken over de verdeling van de pijn als gevolg van de productiebeperking. Libië en Iran werden vrijgesteld. Bij de onderhandelingen over de verdeelsleutel heeft Rusland een belangrijke rol gespeeld. Het had bij die onderhandelingen een dubbel doel voor ogen. De prijs van een vat olie verhogen, maar ook het versterken van zijn invloedssfeer in het Midden Oosten.

Het zijn uiteindelijk de Saoedi’s zelf die de doorslag hebben gegeven. Ze verklaarden zich bereid om de zwaarste lasten te dragen op voorwaarde dat Iran zichzelf enige beperking oplegde. Ook andere OPEC-leden, zoals Irak, moesten hun steentje bijdragen. De belangrijkste voorwaarde was misschien wel, dat ook Moskou zijn productie zou beperken. De welwillendheid van de Saoedi’s was puur door eigen belang ingegeven. Er moest fors bezuinigd worden op allerlei sociale uitgaven en er was veel geld nodig om de economische transformatie financieel mogelijk te maken.

Het zijn uiteindelijk de Saoedi’s zelf die de doorslag hebben gegeven. Ze verklaarden zich akkoord.
De overeenkomst ligt er en de prijzen stijgen weer! Of daarmee de weg open ligt voor verdere prijsstijgingen, is nog maar de vraag. Het is vooralsnog onduidelijk in hoeverre Libië en Nigeria in 2017 hun productie kunnen en zullen opvoeren. In de Verenigde Staten groeit de belangstelling bij grote beleggers om weer te investeren in de oliesector razendsnel!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst De olie gaat naar $ 40 per vat denkt Goldman Sachs Vijf potentiƫle winnaars die u niet kent Beleggers kunnen het klimaat niet langer negeren OPEC bouwt stilletjes aan nieuwe productiecapaciteit Gaat OPEC nu wel of niet minder olie oppompen? OPEC en het International Energie Agentschap hebben botsende visies Winnaars en verliezers onder president Trump OPEC heeft een groter marktaandeel, maar alles heeft zijn prijs 4 winnaars in Cloud computing
olie olieprijs opec