() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Farmaceutische bedrijven vrezen de publieke verontwaardiging

0 Comments
2164
27 Dec 2016

Donald Trump mag dan president worden en niet Hillary Clinton, maar dat is voor veel farmaceuten geen geruststelling. De hoge prijs voor medicijnen was een centraal thema tijdens de verkiezingen en Hillary Clinton hamerde op de noodzaak prijzen op zijn minst te bevriezen. Dat was voor veel farmaceuten vloeken in de kerk, maar de verkiezingsnederlaag van mevrouw Clinton is geen garantie dat alle gevaren geweken zijn! Menig ceo is ervan overtuigd, dat de sector ook in 2017 in de felle publieke schijnwerpers zal blijven staan juist als het om de prijsvorming gaat.

Ook Trump is voor de sector geen positieve zekerheid. Ook hij heeft zich tijdens de verkiezingscampagne bij herhaling negatief over de sector uitgelaten en het is absoluut geen zekerheid dat dit in 2017 niet meer zal gebeuren. Natuurlijk hoopt de sector dat de meerderheid van Republikeinen in het Congres ervoor zal zorgen dat er geen wetgeving komt à la Hillary Clinton. Tegelijkertijd groeit echter ook het besef, dat ondanks die Republikeinse meerderheid het huidig prijsbeleid op de schop moet. Ook voor veel Republikeinen is dat al te gortig. Daarom moet de sector aan zelfregulering gaan werken om zo te voorkomen dat prijzen met dubbele cijfers stijgen.

De eerste bedrijven zijn inmiddels al zo ver. Allergan heeft een contract met zijn patiënten afgesloten, waarin het belooft nog slechts eenmaal per jaar de prijzen te verhogen met slechts 3% - 5%. Eli Lilly heeft bekend gemaakt een discount van 40% op sommige medicijnen met een vastgestelde prijs, zeg maar de catalogusprijs, te geven. Die catalogusprijzen zijn ook in 2016 weer met 6% - 7% gestegen. Goed georganiseerde belangenverenigingen slagen er steeds beter in om kortingen als die van Eli Lilly af te dwingen voor hun achterban.

So far so good, lijkt het, maar dat is maar schijn. De zogeheten out-of-the-pocket kosten blijven hoog, omdat die gebaseerd blijven op de catalogusprijs. Dat pakt zeker verkeerd uit voor mensen zonder verzekering die alles zelf moeten betalen, maar ook voor mensen met zogeheten high deductible polissen. Die hebben een enorm hoog eigen risico. Steeds meer Amerikanen gaan hier financieel onder gebukt, omdat ze die goedkope polissen in het kader van Obamacare hebben aangeschaft of omdat hun werkgever op deze kosten bezuinigt. Dat betekent dat ongeveer 50% van de Amerkanen een high deductible polis heeft met een eigen risico van pakweg $ 5000 dollar. Als er niets gebeurt, gaat dat eigen risico in 2017 nog fors omhoog.

Het ligt voor de hand dat de onvrede hierover onder de doorsnee Amerikanen alleen maar omhoog zal gaan. Politiek en pers zullen van die onvrede gebruik maken om de sector door de publicitaire mangel te halen. Het is daarom goed te begrijpen dat veel bedrijven nieuw beleid willen ontwikkelen om te voorkomen dat ze door de mangel gaan op beschuldiging van nodeloze prijsopdrijving, maar van enig overleg is geen sprake. Het blijven initiatieven van individuele bedrijven. Geen enkel bedrijf is verplicht zich aan wat dan ook te confirmeren. De kans is dan ook reëel, dat de gevreesde publicitaire hel in 2017 gaat losbarsten, omdat er in elke mand altijd wel enkele rotte appels zitten. Die bedrijven gaan coute que coute voor het snelle geld, publicitair onweer of niet. Het zal echter wel schadelijk zijn voor de koersontwikkeling en dat kan ook handenvol met geld kosten.

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Farmaceutische sector denkt opnieuw goud gevonden te hebben Het is allemaal de schuld van de grote bedrijven Grote bedrijven zitten in de beklaagdenbank Bedrijven worden financiƫle instellingen Europa is er voor de bedrijven, niet voor de burger Staalbedrijven wordt het snel te heet onder de voeten Vijf farmaceutische aandelen die nog steeds de moeite waard zijn Zes aandelen van bedrijven met heel veel geld op zak Europese bedrijven weten niet wat ze met al hun geld moeten doen Bedrijven gaan in 2015 $ 1 biljoen teruggeven aan beleggers
Clinton Farmaceutische Bedrijven Trump