() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Bedrijven worden financiële instellingen

0 Comments
1610
20 mei 2016

Bedrijven, zeker de grote bedrijven, zwemmen vandaag de dag in geld. Toch zijn ze actiever op de kapitaalmarkten dan ooit tevoren. Een bedrijf als Apple heeft $ 200 miljard in kas, maar toch leent het miljarden en nog een miljarden om eigen aandelen in te kopen om zo de koers te steunen en beleggers tevreden te stellen. Ondanks al die inspanningen staat het aandeel in 2015 trouwens fors onder druk.

Apple lijkt op dit moment actiever in het verzinnen van financiële hoogstandjes dan in het bedenken van aansprekende producten. Het staat daarin trouwens niet alleen. De top van corporate America heeft $ 2 biljoen in kas, maar toch gaan ze enorme leningen aan om hun eigen aandelen in te kopen. Die leningen lopen zo sterk op dat er corporate debt bubble dreigt.

Die corporate bubble staat symbool voor het (Amerikaans) bedrijfsleven. Bedrijven zijn er niet meer om actief te zijn in de reële economie maar in de financiële economie. Bedrijven verdienen veel en veel meer door simpelweg hun geld te pompen in zaken als financiële dienstverlening, trading of hedging en het zoek naar belastingoptimalisatie dan door dingen te maken en te verkopen of diensten aan te bieden. 

Het mag dan ook geen verwondering wekken dat er steeds meer geld gaat naar het terugkopen van eigen aandelen dan naar investeren in R&D. Het is aantrekkelijker voor de ceo met een gemiddelde aanstelling van drie jaar om de belegger op de korte termijn te behagen met een stijging van de koers dan om te investeren in de winstgevendheid van het bedrijf op de lange termijn. Niet beurs genoteerde bedrijven investeren tot tweemaal zoveel in nieuwe technologie, R&D of het upgraden van hun fabrieken dan hun beursgenoteerde evenknieën. 

Private bedrijven voelen de druk van Wall Street veel minder. Het grote bedrijfsleven is steeds meer in financiële termen gaan denken, omdat die financiële industrie alleen maar groter groeide. In de VS is de financiële industrie ondanks de crisis nog steeds goed voor 40% van het bruto binnenlands product. De aanhoudende groei van die industrie ging hand in hand met de groei van de winstgevendheid. De sector genereert slechts 4% van de werkgelegenheid in de VS maar wel 25% van de winst van corporate America.

Vanuit het gezichtspunt van de winstgevendheid bezien, is het niet vreemd dat niet-financiële bedrijven ook een stuk van die financiële taart willen. Het bekendste voorbeeld is misschien wel de farmaceutische sector. Daar zijn in de VS sinds 2008 maar liefst 150.00 banen verloren gegaan. Vooral in R&D is gesneden. De grote jongens in de sector hebben zich gefocust op outsourcing, belastingoptimalisatie en creatief boekhouden. De enige doelstelling was en is zo snel mogelijk zoveel mogelijk verdienen. En de toekomst? Wie dan leeft, wie dan zorgt.

Al die financiële activiteiten, de financial engineering, gaat ten koste van de reële economie. Dat lijkt onderhand onomstotelijk vast te staan. Het is niet alleen slecht voor het hier en nu, maar zeker ook voor de lange termijn. Het terugkopen van eigen aandelen geschiedt historisch gezien op de top van de markt wanneer de winstgevendheid onder druk begint te komen. Dat zien we op dit moment gebeuren. De winstgevendheid van grote bedrijven neemt af. Bedrijven hebben echter te weinig geïnvesteerd in reële, onderliggende groei. Het innovatief vermogen van die bedrijven kan de komende jaren wel eens sterk gaan afnemen. Daardoor kan de huidige economische stagnatie alleen maar langer duren en blijft het populisme aan kracht winnen. Maar dat terzijde!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

0.0
Laatst gewijzigd op: dinsdag 24 mei 2016 22:41
Related Articles: Vijf waarschuwingssignalen voor stress op de financiële markten Oude vijanden worden zakelijke vrienden Zware machines worden weer zware jongens Farmaceutische bedrijven vrezen de publieke verontwaardiging Het is allemaal de schuld van de grote bedrijven Grote bedrijven zitten in de beklaagdenbank OPEC vergadering kan weleens een anticlimax worden Dance macabre op de internationale financiële markten Europa is er voor de bedrijven, niet voor de burger Staalbedrijven wordt het snel te heet onder de voeten
apple