() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Goldman Sachs verliest zijn aura van onoverwinnelijkheid

0 Comments
2040
27 Apr 2017

Tot dusverre is Goldman Sachs een van de hofleveranciers geweest van de regering Trump. De belangrijkste oversteek was die van chief financial officer (cfo) Gary Cohn. Wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het best en dus overheerste in de markt de idee dat Goldman Sachs grotelijks zou profiteren van zijn ingangen tot het Witte Huis. Dat kan misschien in de nabije toekomst, maar in eerste instantie heeft het Goldman niks opgeleverd.

Goldman Sachs presteerde als enige van de grote Amerikaanse banken tegenvallende cijfers over het 1ste kwartaal van 2017. Vooral op het gebied van de obligatiehandel stelde Goldman teleur, een terrein waar zijn bankiers meestal excelleren. Analisten en andere marktvorsers denken dat Goldman waarschijnlijk een positie heeft ingenomen die totaal verkeerd heeft uitgepakt. De bankiers zijn er waarschijnlijk vanuit gegaan, dat de plannen van Trump om de economie te stimuleren de rente omhoog zou duwen. Als gevolg daarvan zou de prijs van bedrijfsobligaties gaan dalen. In eerste instantie leek het daar ook op. Tot januari daalde de prijs van bedrijfsobligaties fors en steeg derhalve de yield. Maar tussen januari en maart vond een ommekeer van deze trend plaats. De yield begon te dalen, omdat beleggers twijfels kregen over de snelheid en omvang van de renteverhogingen door de Fed. In de markt is het gefluister te horen dat Goldman short is gegaan op een moment dat het beter long had kunnen gaan. Met andere woorden, het risicomanagement van de bank heeft gefaald.

De misser van Goldman is des te opmerkelijker, omdat de concurrentie de ontwikkelingen op de markt voor obligaties wel goed heeft ingeschat. Ze deden er hun voordeel mee. JP Morgan Chase zag zijn inkomsten uit de obligatiehandel met 17% toenemen en de grote concurrent van Goldman, Morgan Stanley, noteerde een plus van maar liefst 96%. Bij Goldman stagneerde de inkomstengroei.

Goldman Sachs stelt in een verklaring van de tegenvallende resultaten dat de volatiliteit in de markt in het 1ste kwartaal bijzonder laag was. Daar heeft de bank beslist een punt. De financiële markten kropen afgelopen kwartaal gezapig omhoog zonder uitschieters naar boven of naar onderen. De traditionele klantenkring van Goldman heeft een voorliefde voor markten die flink bewegen. Dan willen ze posities innemen en handelen. In een markt die stil is blijven ze op hun handen zitten. Er lijkt echter meer aan de hand. De nieuwe cfo, Marty Chavez, beweerde tijdens de bijeenkomst met analisten dat de business mix niet goed had uitgepakt voor de bank. Hij voegde er in tweede instantie ook aan toe dat de bank de markt niet goed bezeild had zonder daar overigens op in te gaan. Ook ontkende hij dat de bank ‘wezenlijk’ last had gehad ven het innemen van verkeerde posities.

De vaagheid van Goldman Sachs over de eigen resultaten is wellicht terug te voeren op de worsteling van de bank om minder afhankelijk te worden van de inkomsten uit de effectenhandel. De bank is op zoek naar meer geregelde inkomstenstromen uit bijvoorbeeld wealth management. Ook willen de bankiers een leningenportefeuille opbouwen om zo een einde te maken aan de tegenvallende return on equity. Die nu al twee jaar op rij minder is dan 10% en dat is veel minder dan de bank gewend is. Na de meest recente cijfers is het de vraag of Goldman snel kan voldoen aan de eigen aspiraties!

Het is even wennen voor de buitenwacht, maar het aura van onoverwinnelijkheid en onfeilbaarheid is aan het afbladderen. Analisten verlagen hun koersdoel en beleggers doen het aandeel in de verkoop. Misschien dat het vertrek van Gary Cohn naar het Witte Huis de bank meer nadeel dan voordeel oplevert!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Analisten zijn somber over het eerste kwartaal van 2019 Anheuser-Busch InBev verliest snel zijn glans Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst Inflatie? We zijn terug in pre-industriële tijden De olie gaat naar $ 40 per vat denkt Goldman Sachs Vijf groeiaandelen die nog steeds koopwaardig zijn De oliemaatschappijen zijn nog lang niet uit de zorgen Brazilië dreigt zijn status als nummer één koffieproducent te verliezen Wall Street verliest vertrouwen in President Trump
Goldman Sachs