() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Goudmijnen weer op overnamepad

0 Comments
911
10 feb 2017

Na een aantal moeilijke jaren gaan de goudmijnen opnieuw op overnamepad. Door de stijging van de goudprijs en door kostenverlagingen staat de sector er beter voor, waardoor ze eindelijk de ruimte hebben hun ondergrondse goudreserves aan te vullen. Dat doen ze niet alleen door nieuwe investeringen in bestaande mijnen, maar ook door andere bedrijven in de sector over te nemen.

Door de lage goudprijs heeft de sector de afgelopen jaren nauwelijks geïnvesteerd in exploratie, het in kaart brengen van nieuwe gebieden om goud te winnen. Volgens cijfers van Bloomberg zijn de economisch winbare goudreserves daardoor sinds 2011 met 40% gedaald.

Goudmijnen weer op overnamepad
Volgens Mark Bristow, directeur van Randgold Resources, is een nieuwe overnamegolf in de sector daarom onvermijdelijk.

Geen van de grote spelers in de goudmijnsector heeft een groeiverhaal, omdat niemand in de toekomst van deze sector geïnvesteerd heeft. Sinds 2000 heeft de sector niet genoeg nieuwe reserves in kaart gebracht om de ounces te vervangen die sindsdien uit de grond zijn gehaald. Er moet dus consolidatie plaatsvinden.

Ook Peter Steenkamp, directeur van Harmony Gold Mining, verwacht dat er de komende tijd weer veel overnames zullen plaatsvinden in de goudmijnsector.

 
We hebben allemaal hetzelfde probleem en dat is dat we de afgelopen tien jaar niet veel aan exploratie hebben gedaan. De levensduur van onze mijnen wordt steeds korter en iedereen probeert de ounces aan te vullen die gemijnd worden.

Productie goudmijnsector daalt
De goudprijs was de afgelopen jaren toereikend om de mijnproductie op peil te houden, maar bood de mijnbouwsector onvoldoende ruimte om nieuwe reserves in kaart te brengen. Daarom zal de wereldwijde goudwinning volgens berekeningen van BMO Capital Markets na een piek in 2019 snel afnemen. Daarvoor waarschuwt ook Arnold van Graan, analist van het in Johannesburg gevestigde Nedbank Capital. Hij verklaarde het volgende tegenover Bloomberg.

Over drie tot vijf jaar komt er een aanzienlijke daling in de productie van de goudmijnsector. De meeste bedrijven worstelen om dit komende gat te dichten en daarom zien we een heropleving van exploratie, fusies en overnames.


Productie goudmijnsector daalt na 2019 (Bron: Bloomberg)

Fusies en overnames
Het mijnbouwbedrijf Acacia Mining wil fuseren met Endeavour Mining, terwijl Sibanye Gold $2,2 miljard heeft neergeteld voor de overname van Stillwater Mining, een mijnbouwbedrijf dat platina en palladium wint.
Andere mijnbouwbedrijven als Gold Fields en Harmony Gold investeren miljoenen voor de uitbreiding van bestaande mijnen in respectievelijk Australië en Zuid-Afrika. AngloGold Ashanti, de derde grootste speler in de goudmijnsector, ziet ook kansen om organisch te groeien. Dit bedrijf heeft zich voorgenomen meer te investeren in exploratie in landen als Tanzania, Brazilië, Guinee en Congo.

Aangeboden door: Market Update.nl

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: zaterdag 11 februari 2017 18:25
Related Articles: Vijf aandelen die de tand des tijds kunnen weerstaan Beleggers dansen weer op de rand van de vulkaan Zware machines worden weer zware jongens De cijferregen begint weer: nieuwe spelen, nieuwe kansen Big Oil is weer helemaal terug van weggeweest De Amerikaanse olie-industrie is weer springlevend Goud gaat weer 'boomen' Adidas gaat weer schoenen maken in Duitsland met behulp van robots Vijf aandelen die de weg omhoog weer kunnen vinden Het is weer stilte voor de storm
goud