() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Obligatiemarkten geloven (nog) niet in een Grexit

0 Comments
2085
23 jun 2015

De spanningen op de financiële markten lopen al weer enkele maanden geleidelijk op. Alles draait om de vraag of er een vergelijk komt tussen Brussel en Athene of dat een Grexit en daarmee een default onvermijdelijk is. Die spanningen hebben geresulteerd in lagere koersen voor Grieks schuldpapier. Maar is de daling voldoende om te kunnen claimen, dat ze in gebreke blijven?

Zoals de zaken op moment van schrijven ervoor staan is het antwoord nee, met dien verstande dat markten razendsnel van mening kunnen veranderen. Het verleden heeft geleerd, dat zogeheten haircuts voor houders van schatkistpapier van failliete staten enorm uiteen kunnen lopen. Zo bedraagt de koers van Grieks schatkistpapier met een looptijd tot 2017 € 0,63 in de euro. Dat zou erop kunnen wijzen, dat beleggers nog maar weinig vertrouwen hebben in een goede afloop en zich schrap zetten voor komende verliezen. Nee, zeggen Europese kredietexperts, zolang de koers niet is gedaald beneden een niveau van € 0,50 in de euro dan is een default en een faillissement nog niet in geprijsd. De markt heeft er met andere woorden nog vertrouwen in, dat het goed komt tussen beide partijen. Dat gaat veel minder op voor de crisis in Oekraïne. Schatkistpapier uit dat land met een vergelijkbare looptijd is ongeveer € 0,50 waard.


Figure 1 Vlucht naar veiligheid: Duitse Bund weer in trek

De magische grens is met andere woorden een prijs van minder dan € 0,50 voor kortlopend schatkistpapier. Is dat het geval, dan duidt dat erop dat alle hoop op een goede afloop is verloren. Daar komt nog bij, dat de markt de Griekse crisis beschouwt als een crisis voor publieke instituties. Die hebben het grootste deel van de Griekse schuld in handen en niet de markten. Dat wil weer niet zeggen dat men op de markten rustig achterover leunt. Er is zoiets als een vlucht naar veiligheid opgang gekomen. Beleggers doen de schatkist van die landen van de hand die wel eens besmet kunnen worden door een Grieks default. Landen als Portugal en Spanje zien de rente op hun papier weer snel oplopen. Van paniek is echter geen sprake.

Ook de koers van schatkistpapier laat zien, dat de markt de kans op een default lager inschat dan 50%. De markt rekent er blijkbaar op dat ingeval van het niet kunnen voldoen van de rekening voor de officiële schuldeisers de private schuld wel eens aan een default kan ontsnappen. Private beleggers hebben volgens kredietbeoordelaar Standard & Poors slechts 18% van de totale Griekse schuld in handen en dat is dan ook nog een schuldpapier dat voorlopig komt te vervallen. Ze lopen daarom verhoudingsgewijs minder risico bij een herstructurering van de schuldenlast. Uit onderzoek van het Amerikaanse National Bureau for Economic research blijkt dat haircuts die failliete landen de houders van hun schatkistpapier opleggen, sterk kan uiteenlopen. In 2003 moesten houders van Urugees schatkistpapier een haircut van 7% accepteren, maar twee jaar laten eiste Argentinië van zijn obligatiehouders een afschrijving ter waarde van 75%. Gemiddeld bedraagt de haircut 50% zo hebben de Amerikanen berekend! Maar dat is slechts een schijnzekerheid. 

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Shell laat zich niet opjagen Vijf potentiƫle winnaars die u niet kent De oliemaatschappijen zijn nog lang niet uit de zorgen Beleggers kunnen het klimaat niet langer negeren Dow Jones index zegt niets over economie Gaat OPEC nu wel of niet minder olie oppompen? Plannen van Trump niet per se positief voor de prijs van commodities De Russen doen niet aan productiebeperking Stresstest banken neemt onrust bij beleggers niet weg Welvaartsgroei is niet vanzelfsprekend
Griekenland