() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Perifere obligaties zien er steeds aantrekkelijker uit

0 Comments
1894
31 mrt 2016

De Europese Unie is verdeeld. Dat was zo bij de oprichting en dat is het nog steeds. Dat is een van de harde lessen van de financiële crisis. Het Noorden staat voor welvaart en economische stabiliteit. Het Zuiden is dat allemaal niet. Duitsland heeft grote overschotten op de lopende rekening en een zeer lage werkloosheid. Landen als Spanje en Italië kampen met hoge tekorten en hebben hun jeugd eigenlijk niets te bieden. Er zijn geen banen en zeker geen betaalbare woningen.

De economische en sociale verschillen tussen Noord en Zuid zijn ook zichtbaar op de financiële markten. De rente op de Duitse Bund nadert geleidelijk de grens van 0%. De rente op Spaans en Italiaans schatkistpapier ligt nog steeds royaal boven 1%. Beleggers kijken echter met toenemende interesse naar dit papier, dat tot voor kort door obligatiehouders als de pest gemeden werd.

Die groeiende belangstelling laat zich gemakkelijk verklaren. Door de grootschalige introductie van negatieve rentes in de Eurozone, Japan en menig Europees land, kent al meer dan 30% van staatsobligaties in de Eurozone een negatieve vergoeding. Dat wil zeggen, dat aan het einde van de looptijd de obligatiehouder minder terug krijgt dan zijn inleg. Daar komt nog bij dat het aanbod van ‘nieuwe’ staatsobligaties dunner wordt. In 2015 emitteerden overheden voor een waarde van € 790 miljard, maar in 2016 zakt dat naar een bedrag van € 744 miljard. Het ziet er naar uit dat de vraag dit jaar groter zal zijn dan het aanbod. De neerwaartse druk op de rentevergoeding zal alleen maar toenemen. Zoveel lijkt wel zeker.

Obligatiebeleggers hebben feitelijk nog maar twee keuzes als ze in schatkistpapier met een positieve vergoeding willen beleggen. Ze kunnen kiezen voor papier met een heel lange looptijd of ze gaan voor schatkistpapier van de Zuidelijke landen.

Het beleid van de Europese Centrale Bank helpt daarbij een handje. Nog maar een paar weken geleden breidde de ECB haar programma voor kwantitatieve verruiming fors uit. De rente ging nog verder omlaag en het programma voor opkoop van staatsobligaties ging van 

€ 70 miljard per maand naar € 90 miljard per maand. Bij gebrek aan voldoende staatsobligaties gaat de ECB ook bedrijfsobligaties opkopen. Banken kunnen extra goedkoop lenen om op die manier de investeringen een impuls te geven.

De effecten van de nieuwe beleidsvoornemens werden vrijwel onmiddellijk zichtbaar. De prijs voor obligaties steeg en de yield ging nog verder omlaag. Dat moedigde landen als bijvoorbeeld Turkije aan om grote leningen te gaan plaatsen. Hetzelfde fenomeen was zichtbaar bij bedrijven. Ab InBev is voornemens om tientallen miljarden op de kapitaalmarkt te lenen en de bierbrouwer zal niet het enige bedrijf zijn. Uitspraken van Peter Praet, vooraanstaand lid van de ECB, als zou de rente nog verder in het rood gedreven kunnen worden, versterkten bovenstaande effecten nog. En zo kon het gebeuren, dat de spread tussen de Duitse Bund en de Italiaanse obligatie met een looptijd van 10 jaar in een vloek en een zucht daalde van 150 basispunten naar 100 basispunten. Beleggers vragen zich steeds nadrukkelijker af welk percentage van de Europese obligatiemarkt in de nabije toekomst met negatieve rentes te maken krijgt en wat dat voor gevolgen kan hebben.

Voor sommige beleggers is het immers uitgesloten om obligaties met een negatieve vergoeding aan te schaffen. Verzekeraars en pensioenfondsen beleggen graag in obligaties, omdat die een gegarandeerd inkomen bieden. Hun verplichtingen ten opzichte van hun polishouders maakt het hen echter onmogelijk om papier met een negatieve vergoeding te kopen. Ze zijn steeds meer aangewezen op papier uit de periferie. Daardoor zal de spread tussen Zuidelijk en Noordelijk papier alleen maar kleiner worden. De les van de eerste weken van 2016 is echter, dat niets zeker is. Scenario’s kunnen van de ene dag op de andere op hun kop gezet worden.

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: maandag 04 april 2016 20:18
Related Articles: De toekomst voor wind- en zonne-energie oogt steeds rooskleuriger Vijf groeiaandelen die nog steeds koopwaardig zijn De markt gelooft steeds minder in een drastische daling van de olievoorraden Waarom is de yield op staatsobligaties eigenlijk zo laag? Democratie en kapitalisme raken steeds meer op gespannen voet Negatieve rente voor $12 biljoen aan obligaties Schalie kan de prijzenoorlog nog steeds winnen Uit aandelen, in cash en obligaties! Markten zijn nog steeds de beste voorspellers Premier Shinzo Abe is nog steeds op zoek naar succes
obligaties