() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Emotie kost de particuliere belegger veel rendement

0 Comments
2532
01 mei 2015

Het goed en juist inschatten is een hele tour de force. Als daar ook nog emoties bij komen kijken, dan is dat zeker voor de particuliere belegger bijna een onmogelijkheid. Het verkeerd inschatten van de markt kost vooral de particuliere belegger veel geld, veel meer dan tot nu toe was aangenomen.

Dat alles blijkt uit de laatste editie van the Quantitative Analysis of Investor Behaviour van onderzoeksbureau Dalbar. Dit bureau heeft onderzoek gedaan naar het gedrag van beleggers in de VS in (aandelen)fondsen. Uit dit onderzoek blijkt zonneklaar dat de particuliere belegger veel minder resultaat en rendement behaalt dan voor de hand ligt. Zo liet de S&P 500 in 2014 een groei zien van 13,69%. De gemiddelde particuliere belegger in aandelenfondsen scoorde echter maar een rendement van 5.5%. Nog erger is het gesteld bij de obligatiebelegger. The Barclays Aggregate Index steeg in 2014 met 5,97%, maar de gemiddelde obligatiebelegger hield niet meer over dan 1,16%.

De uitkomsten over 2014 zijn geen uitzondering maar regel. Over de afgelopen 30 jaar, zo leert het onderzoek, liet de S&P 500 een gemiddeld resultaat zien van 11,6%. Als de particuliere belegger dit rendement over dezelfde periode had geboekt, dan had hij een mooie pensioenpot kunnen opbouwen. De praktijk is een heel andere. De gemiddelde particuliere aandelenbelegger moet het doen met een rendement van 3,97% en de gemiddelde obligatiebelegger moet het doen met een zeer magere 0,72%.

De neiging is sterk om in dit soort gevallen de beschuldigende vinger te wijzen naar de vermogensbeheerder. Het onderzoek wijst echter uit, dat dit maar voor een heel beperkt deel terecht is, slecht voor 0,3%. Commissiegelden zijn ook een oorzaak, maar ook maar een heel beperkte. De belangrijkste oorzaak is en blijft het gedrag van de belegger zelf. Daardoor mist hij voortdurend de markt. Steeds opnieuw blijkt dat in tijden van grote onrust de particuliere belegger of te vroeg of te laat uit de markt stapt. Veel beleggers misten de markt van 2014, omdat ze te vroeg uitstapten. En zo zijn er talloze voorbeelden aan te halen over de laatste 15 jaar en ook nog daarvoor!

Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel. De afgelopen jaren is het verschil tussen het resultaat van de particuliere belegger en de index geleidelijk minder geworden. Tussen 1998 – 2001 bedroeg het verschil 10%. Sindsdien is in het beste geval het verschil teruggelopen tot 5%. De belangrijkste oorzaak is, dat ze gevoeliger worden voor kwantitatieve strategieën. Die strategieën laten zien dat de beslissingen van veel beleggers volkomen verkeerd gefundeerd zijn. Het onderzoek laat ook zien, dat veel producten niet aansluiten bij de wensen van de belegger. Zo wil in de VS slechts 15% van de particuliere beleggers de markt daadwerkelijk verslaan. De rest is vooral risicoavers. Nieuwe, op maat gesneden producten moeten deze beleggers behoeden op het verkeerde moment uit de markt te stappen.

De conclusies van het Amerikaanse onderzoek stroken met de opvattingen die leven binnen Beurshalte. We hebben u al eerder laten weten, dat de menselijke emotie een slechte raadgever is. We hebben ervoor gepleit de beleggingsbeslissing te vangen in logaritmes. Die hebben geen last van emotie en kunnen daarom onbewogen in milliseconden beslissingen nemen. De praktijk wijst uit, dat die beslissingen vaker geld opleveren dan geld kosten. In onze visie hebben geautomatiseerde handelssystemen op basis van software de toekomst en heeft de beleggingsadviseur zijn langste tijd gehad. Voelt u zich aangesproken en wenst u meer te weten over geautomatiseerde handelssystemen, klik hieronder dan de link aan.  

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Beleggers dansen weer op de rand van de vulkaan Unilever behoudt voorlopig het vertrouwen van de belegger Beleggers kunnen het klimaat niet langer negeren Beleggers krijgen een zure nasmaak van sinaasappelsap Vijf farmacieaandelen met een mooi dividendrendement! Vijf aandelen met heel veel potentie uit de Opkomende Markten Manipulatie goudprijs kost Deutsche Bank $60 miljoen Risico's voor beleggers nemen toe, wie er ook de verkiezingen wint Er is teveel olie en dat blijft nog een tijdje zo
autotraders trading robot trading systmen