() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Gaat Shell zijn dividend uitkeren?

0 Comments
2068
24 feb 2016

In 2009 kon ceo Andrew Liveris trots verklaren, dat zijn Dow Chemical 97 jaar op rij dividend aan beleggers had uitgekeerd. Hij beloofde daarop plechtig, dat hij die reeks niet zou onderbreken. Amper 14 dagen later moest hij zijn belofte weer inslikken. Dow Chemical schrapte het dividend. Het waarom zal bekend in de oren klinken. Dow heeft concurrent Rohm & Hass op de top van de markt voor het lieve sommetje van $ 16 miljard overgenomen. Het bedrijf moest vervolgens flink besparen om zijn financiën overeind te houden.

Zeven jaar later stellen beleggers vraagtekens bij het dividendbeleid van een andere grote naam. Het gaat om Shell, dat voor GBP 35 miljard de BG Group overnam. Die overname geschiedde, voordat de prijzen voor olie en gas in elkaar klapten. Beleggers mogen op een dividendrendement rekenen van 9%, als Shell tenminste het dividend niet opschort. Want dat is natuurlijk de hamvraag. Krijgen beleggers wat hen beloofd wordt en is het verstandig aandelen te kopen op basis van het inkomen dat eraan gekoppeld is?

Dividend doet er toe. Over de langere termijn is het de belangrijkste bron van het rendement op aandelen. Daarmee is het ook de belangrijkste overweging voor beleggers om deze aandelen in de portefeuille op te nemen. Het rendement op aandelen stijgt nog eens extra, als je de dividenden herbelegt, zo heeft Société Générale berekend. Sinds 1970 zijn de prijzen voor aandelen gemiddeld met 2% boven het niveau van de inflatie gestegen. Voor wie zo slim was geweest om zijn dividenden te herbeleggen bedroeg het netto rendement 5%. 

Dat wil weer niet zeggen, dat beleggers simpelweg voor het hoogste rendement moeten kiezen. Als het rendement veel hoger is dan dat van de markt of van de sector, dan moet dat bij de belegger wantrouwen oproepen. Die moet zich afvragen, of een dergelijk hoog rendement wel te handhaven is. Een stijging van het rendement hangt meestal samen met het dalen van de koers van het aandeel. Dat wijst in de regel op verminderde vooruitzichten. Als vuistregel mag gelden, dat bij een rendement van meer dan 6% de kans toeneemt, dat het dividend geheel of gedeeltelijk geschrapt wordt. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben, omdat de markt een zeer negatief oordeel over het schrappen van het dividend zal uitspreken.

Beleggers doen er dus goed aan om het dividendrendement niet als uitgangspunt te nemen bij het al dan niet kopen van een aandeel. Evenmin mag de geschiedenis de doorslag geven. Het zegt weinig of een bedrijf al decennia trouw zijn dividendbelofte is nagekomen. De belofte van een ceo heeft al helemaal geen waarde. Een verstandig belegger speurt naar bedrijven, geleid door een verstandig en ervaren management, dat gezonde kasstromen genereert. Die kasstromen vormen de basis voor het dividend. Met andere woorden, het dividend vormt het sluitstuk van de speurtocht!

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: woensdag 24 februari 2016 11:42
Related Articles: Analisten zijn somber over het eerste kwartaal van 2019 Anheuser-Busch InBev verliest snel zijn glans Shell laat zich niet opjagen Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst Inflatie? We zijn terug in pre-industriële tijden De olie gaat naar $ 40 per vat denkt Goldman Sachs Vijf groeiaandelen die nog steeds koopwaardig zijn De oliemaatschappijen zijn nog lang niet uit de zorgen Goldman Sachs verliest zijn aura van onoverwinnelijkheid
shell