() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Offshore-industrie gaat zwaar gebukt onder zware tijden

0 Comments
2204
28 Apr 2016

De lage olieprijs wordt vaak in essentie gezien als een strijd op leven en dood tussen Saoedi Arabië en de Amerikaanse schalieproducenten. Dat is een versimpeling. De gevolgen van die strijd zijn verreikender. Een van de slachtoffers is de offshore-industrie. We doelen dan vooral op bedrijven die in opdracht van de oilmajors op zee naar olie boren en putten slaan. Bedrijven als Transocean of Seadrill hebben moeite om overeind te blijven. Dat blijkt overduidelijk uit het feit dat ze in 2015 verliezen hebben moeten rapporteren en dat ze het dividend hebben moeten schrappen. Die verliezen kunnen nog heel lang aanhouden.

Op het eerste gezicht lijkt het goed te gaan met de offshore productie van olie en gas. In het Britse deel van de Noordzee steeg de productie in 2015 met 7% en in het Amerikaanse deel van de Golf van Mexico steeg de productie zelfs met 10%. Dat klinkt bemoedigend, maar de huidige gang van zaken is het resultaat van beslissingen van wel 10 jaar geleden. Offshore projecten hebben een lange aanlooptijd nodig en dus doen de effecten van een lagere olieprijs zich pas veel later voelen.

De toekomst ziet er echter veel minder goed uit. Sinds september is het aantal boorprojecten op zee teruggelopen van 251 naar 169. Wat misschien nog wel erger is: sommige olieproducenten zien helemaal af van exploratie op grote diepte, de zoektocht naar nieuwe bronnen. Een bedrijf als Philips Conoco stopt in 2017 volledig met diepzee-exploratie. Ze zien ook geen andere uitweg meer. De kasstromen staan onder zware druk en ze hebben hun beleggers bezworen om het dividend te handhaven. Het lijkt dus alleszins redelijk te stoppen met projecten die misschien over 10 jaar geld opleveren.

Het terugschroeven van de exploratie-inspanningen en het temporiseren van de ontwikkeling van nieuwe velden treft de offshore industrie hard, temeer omdat ze zoals gezegd vaak al diep in de schulden zitten en de vooruitzichten er niet beter op worden! Het is trouwens niet helemaal logisch om te stoppen me diepzeeactiviteiten. Ze vereisen heel veel investeringen. De kosten voor het slaan van een put kunnen gemakkelijk oplopen tot wel $ 100 miljoen en het vergt weken van boren. Daar staat tegenover dat de aangeboorde bronnen vaak heel overvloedig zijn, waardoor de kosten per vat niet zoveel hoger uitvallen dan die voor een vat schalieolie. 

Het grote voordeel van schalie is echter, dat het slaan van een put slechts twee weken en 

$ 5 miljoen kost. Zodoende kan de productie van schalie soepel reageren op wijzigende omstandigheden. Bij diepzee is dat niet mogelijk. Daar zit je als producent aan vast, ook al is de productie niet langer lonend.

Als het om het verhogen van de productje gaat, zullen de oliemaatschappijen in eerste instantie een beroep doen op hun schalievelden. Pas in tweede instantie zullen ze weer in diepzee gaan investeren. Dat is voor de offshore-industrie een weinig aanlokkelijk beeld. De financiële druk zal voorlopig niet verminderen, met waarschijnlijk gevolgen voor de lange termijn. Mochten prijzen omhoog gaan en mocht de schalie-industrie daar niet van kunnen profiteren, dan is het nog maar de vraag of de offshore-industrie nog in staat is dat gat op te vullen.

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Inflatie? We zijn terug in pre-industriƫle tijden De olie gaat naar $ 40 per vat denkt Goldman Sachs Zware machines worden weer zware jongens Gaat Trump onbedoeld Europa een handje helpen? Gaat OPEC nu wel of niet minder olie oppompen? Winnaars en verliezers onder president Trump Gaat Piekolie alsnog voor problemen zorgen? Goud-ETF's zeer populair onder beleggers Goud gaat weer 'boomen' Gaat de euro door de Brexit kopje onder?
olie