() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Stresstest banken neemt onrust bij beleggers niet weg

0 Comments
2816
07 aug 2016

De euforie bij beleggers over de geruststellende uitkomst van de Europese stresstest voor banken is maar van heel korte duur geweest. Al snel zette de Euro Stock Banking Index zijn daling van dit jaar voort. Die daling bedraagt dit jaar al meer dan 30%. Die daling is mede het gevolg van de extreem lage rente die steeds vaker negatief is. De stresstest heeft geen aandacht besteed aan de gevolgen van de negatieve rente voor de winstgevendheid van banken. Die lage of negatieve rente betekent slecht nieuws voor de groei van banken in de komende jaren. 

De European Banking Authority (EBA) besteedde in de stresstest veel aandacht aan de kapitaalspositie van banken. Die moest in staat zijn om toekomstige crisissituaties succesvol het hoofd te bieden. In dat opzicht waren de uitkomsten geruststellend. Het gemiddelde Core Tier 1 vermogen van banken kwam uit op 13,2%. Dat is een stuk beter dan de 11,1% bij de stresstest in 2011.

Die uitkomsten zijn geruststellend voor de obligatiebelegger. Die wil in de eerste plaats de zekerheid, dat de bank in staat is klappen op te vangen en zijn risico’s kan beheersen. Dat vermindert voor hem de kans op zware verliezen. De winstgevendheid is voor hem van secundair belang. Aandeelhouders kijken heel anders naar de ontwikkeling van het Core Tier1 vermogen. Hogere kapitaalbuffers gaan ten koste van zijn rendement. Veel aandeelhouders kiezen voor bankaandelen om het aantrekkelijke dividendrendement. Dat, in combinatie met de verminderde winstverwachtingen als gevolg van de extreem lage rente, verklaart het snel wegebben van de euforie over de uitkomst van de stresstest en de verdere daling van de genoemde banking index.

De stresstest heeft ook geen antwoord gegeven op een logische vervolgvraag. Is en blijft de zwakke bancaire winstgevendheid in de komende jaren louter een probleem voor de aandeelhouder of krijgt de obligatiehouder daar op den duur ook last van? Het lijkt immers logisch dat een aanhoudend zwakke winstgevendheid op den duur het Tier1 vermogen negatief gaat beïnvloeden. Sluipenderwijs zou de veilige positie van de obligatiehouder ondergraven kunnen worden! De huidige stagnatie zou bijna ongemerkt kunnen uitmonden in een crisis. Wie zich hiertegen tijdig wil wapenen doet er waarschijnlijk goed aan om de ontwikkeling van de prijzen van bankobligaties op de voet te volgen. Misschien dat de toezichthouders bij een volgende test meer aandacht kunnen besteden aan de dreigende uitholling van de bancaire winstgevendheid. Aandeelhouders snakken hier naar, evenals verstandige obligatiehouders!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: dinsdag 30 november -1 00:00
Related Articles: Europese banken in het nauw Shell laat zich niet opjagen Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Waren er maar geen banken in Europa Beleggers dansen weer op de rand van de vulkaan Vijf potentiƫle winnaars die u niet kent De oliemaatschappijen zijn nog lang niet uit de zorgen Beleggers kunnen het klimaat niet langer negeren Beleggers krijgen een zure nasmaak van sinaasappelsap Dow Jones index zegt niets over economie
EBA