() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Beleggers in goud zijn onverbeterlijke optimisten of pessimisten

0 Comments
2731
30 Oct 2015

Of het verstandig is om in goud te beleggen of niet, kan tot fikse discussies leiden, maar over een aantal zaken bestaat consensus. Goud begon in 1999 aan zijn opmars, omdat zoveel andere vermogenstitels overgewaardeerd waren en er inflatie dreigde. De goudprijs piekte ergens in 2011, toen de Fed aan de derde ronde kwantitatieve verruiming begon. In 2013 viel de goudprijs, omdat de centrale bank de verruiming zou gaan afbouwen. Tegen de tijd dat het proces van verruiming voorbij was, bleken de inflatieverwachtingen lager dan ooit. Centrale bankiers zijn vandaag de dag bevreesder voor deflatie dan voor inflatie.


Figuur 1 Tijdelijk herstel van de goudprijs

Deflatie is slecht voor de goudprijs. Door deflatie wordt geld immers meer waard. Het is dus niet zo vreemd, dat goud alweer een tijdje in een berenmarkt verkeert. Toch is de prijs in oktober omhoog gekrabbeld. Daar is een handvol redenen voor aan te voeren. De onrust over de economie in China neemt eerder toe dan af. Het ziet er mede daarom niet naar uit, dat de Fed op korte termijn de rente gaat verhogen. Tegelijkertijd circuleren er in Europa en in Japan plannen om nog meer te gaan verruimen. De beslissing van de Fed om niet te gaan verhogen, kan wel eens een dure fout blijken!

Het is onder deze omstandigheden niet zo vreemd, dat de goudprijs omhoog gaat. Wie op een blijvend herstel rekent, juicht waarschijnlijk te vroeg. Goud is nog steeds overgewaardeerd en het ligt daarom voor de hand dat de opleving slechts tijdelijk is. Volgens Longview Economics is de huidige stijging te danken aan short covering. De korte rente ligt nu stevig beneden het 200 daags gemiddelde. Dat wijst erop, dat dit een langdurige trend is die moeilijk te doorbreken valt. Wie niet zoveel hecht aan technische argumenten kan daarvoor in de plaats terecht bij Charlie Morris van de weblog Atlas Pulse. Hij wijst erop, dat goud minder in prijs is gedaald dan andere commodities. Volgens Morris is de goudprijs 62% hoger dan hij feitelijk hoort te zijn in relatie tot de overige commodities. Een mogelijke zienswijze is ook om goud te koppelen aan bijvoorbeeld de loonontwikkeling om de koopkracht te bepalen. In dat geval zou de goudprijs in de buurt van $ 1000 per troy ounce moeten liggen. Op moment van schrijven schommelt de prijs rond een niveau van $ 11,70 per troy ounce.

Goud is dus overgewaardeerd. Maar waarom zou je er dan toch in willen beleggen? Misschien wel, omdat een goudbelegger niet langer een traditionele pessimist is, maar een optimist! Hij gaat ervan uit dat de consensus over een dreigende deflatie fout is. Hij gelooft eveneens dat de wereldeconomie sterker is dan het op het eerste gezicht lijkt en dat het nog slechts een kwestie van tijd is voordat de inflatie weer de kop opsteekt. Die zal zo sterk zijn, dat goud in waarde stijgt ondanks de huidige overwaardering! De traditionele pessimist heeft trouwens nog een scenario bij de hand om een verdere stijging van de goudprijs te rechtvaardigen. Goud is dan een verzekering tegen een dreigende catastrofe. Die kan plaatsvinden als de wereld en masse zijn geloof verliest in het huidige monetaire beleid van centrale banken. Dan kunnen er hele nare dingen gebeuren! In dat geval is er voor de goudprijs nog heel veel ruimte naar boven. Goud zou in dat geval nu ondergewaardeerd zijn.

Beide bovenstaande scenario’s zijn waarschijnlijk teveel van het goede. Zoals altijd zal de waarheid wel weer ergens in het midden liggen. De werkelijkheid is, dat goud vast zit in een berenmarkt en dat zulks nog heel lang kan duren! In de tussentijd zal Beurshalte met een zekere regelmaat over het wel en wee van het goud blijven berichten. Dan blijft u op de hoogte, zeker als u zich abonneert op onze gratis nieuwsbrief!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

0.0
Laatst gewijzigd op: Monday 02 November 2015 13:28
Related Articles: Analisten zijn somber over het eerste kwartaal van 2019 Anheuser-Busch InBev verliest snel zijn glans Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst Inflatie? We zijn terug in pre-industriƫle tijden Beleggers dansen weer op de rand van de vulkaan Vijf groeiaandelen die nog steeds koopwaardig zijn De oliemaatschappijen zijn nog lang niet uit de zorgen Goldman Sachs verliest zijn aura van onoverwinnelijkheid
goud